DB Autozug

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

DB Autozug was een onderdeel van Deutsche Bahn. DB Autozug exploiteerde samen met DB-dochter CityNightLine diverse autotreinen en nachttreinen door heel Europa. Op 30 september 2013 werd samengevoegd bij de DB Fernverkehr AG divisie.

DB Autozug werd in 1997 opgericht voor het rijden van autoslaaptreinen. Bij deze treinen reden de reizigers hun auto de trein op bij speciale autotreinterminals en vervolgens overnachten de reizigers gedurende de reis in een slaaprijtuig.

In 1999 nam DB Autozug de UrlaubsExpress en DB NachtZug-treinen over van DB. Tussen 2003 en 2013 was DB Autozug verantwoordelijk voor de EuroNight- en D-Nachttreinen. Sinds december 2007 reden de nachttreinen van DB en de UrlaubsExpress-treinen onder de naam CityNightLine. Zowel in 2007 als in 2008 was een aantal nachttreinen verkort of opgeheven.

Materieel

In Nederland werd gebruik gemaakt van locomotieven van Railion uit de serie 1600. Deze werden op termijn vervangen door locomotieven van het type BR189, dat zowel op Nederlandse als Duitse spanning kon rijden. De treinen naar Wien en Milano werden al getrokken door een loc BR189.

De rijtuigen kwamen uit de pool van rijtuigen van CityNightLine, aangevuld met rijtuigen van de maatschappijen van de landen waarheen gereden werd. Er werden onder meer couchette-rijtuigen (Liegewagen), zitrijtuigen en restauratierijtuigen ingezet.

Treinen

DB Autozug reed de internationale nachttreinen in Nederland. In dienstregeling 2009 waren dat: