Berlin Nordbahnhof

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Berlin Nordbahnhof
Plaats Berlin
Land Duitsland
Verkorting BNB
Vervoerder(s) S-bahn Berlin GmbH
Station Nordbahnhof, met aankomende S-Bahn-trein uit zuidelijke richting, 29 augustus 2013.

Station Berlin Nordbahnhof wordt uitsluitend bediend door de S-Bahn van Berlijn. Het station ligt ondergronds en heeft twee eilandperrons met vier sporen. In de normale dienst worden alleen de buitenste sporen gebruikt, de binnenste leiden naar keersporen die aan de beide kanten van het station liggen. Beide perrons hebben in het midden een trappenhuis naar de stationshal, vanwaaruit diverse trappen naar het maaiveld leiden.
Tijdens de splitsing van de stad in Oost- en West-Berlijn was dit station gesloten. Het lag nét op Oost-Berlijns gebied, maar de spoorlijn liep van West- naar West-Berlijn. De treinen reden daarom van 1961 tot in 1990 zonder stoppen door dit station. Op dit moment is er in de stationshal een permanente tentoonstelling over de splitsing van de stad en wat dit voor de metro en S-Bahn betekende. Hierin wordt aandacht besteed aan de verschillende tunnels die beide stadsdelen met elkaar verbond, en aan vluchtpogingen via die tunnels. Ook wordt getoond wat de veiligheidsmaatregelen waren in de tunnels, waardoor de Oost-Duitse Reichsbahn verhinderde dat mensen naar het westen konden vluchten.
Direct bij het station ligt het Berliner Mauerpark, waar een deel van de Berlijnse Muur is herbouwd en een museum is gevestigd. Ook is er een overstapmogelijkheid op de tramlijnen M8 en M10.

Trein

In de dienstregeling 2020 stoppen de volgende treinen op station Berlin Nordbahnhof:

Lijn Traject Vervoerder Freq. Opmerkingen
S1 Berlin-Wannsee - Berlin Friedrichstraße - Oranienburg S-Bahn Berlin GmbH 6x/uur Rijdt 3x/uur tussen Frohnau ('s avonds Gesundbrunnen) en Oranienburg
S25 Teltow Stadt - Berlin Südkreuz - Berlin Friedrichstrasse - Berlin Gesundbrunnen - Berlin-Tegel - Henningsdorf (b Berlin) S-Bahn Berlin GmbH 3x/uur
S26 Teltow Stadt - Berlin Südkreuz - Berlin Friedrichstrasse - Berlin Gesundbrunnen - Berlin-Schönholz - Berlin-Waidmannslust S-Bahn Berlin GmbH 3x/uur De laatste rit rijdt dagelijks rond 20:30
S2 Blankenfelde (Kr Teltow-Fläming) - Berlin Südkreuz - Berlin Friedrichstrasse - Bernau (b Berlin) S-Bahn Berlin GmbH 6x/uur Rijdt 3x/uur tussen Blankenfelde en Lichtenrade en tussen Buch en Bernau.

Let op: Dit overzicht bevat alleen informatie over regionale treindiensten en is buiten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen mogelijk niet volledig.