Let op! Bestanden zonder afbeelding worden de komende periode verwijderd!

Baureihe 474

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De BR474 is een driedelig treinstel dat gebruikt wordt op de S-Bahn van Hamburg. Ze zijn vanaf 1997 in dienst gekomen en ze zijn gefabriceerd bij Adtranz (nu: Bombardier) en LHB (nu: Alstom Deutschland). De treinen zijn 3 meter breed, 3,72 meter hoog en 66 meter lang. De maximumsnelheid is begrensd op 100 km/h.


De treinstellen kunnen alleen rijden (Kurzzug), met twee stellen (6 bakken, Vollzug), of met drie stellen (9 bakken, Langzug). Langere combinaties komen niet voor in verband met de perronlengte op het Hamburgse S-Bahnnet. De treinen zijn niet koppelbaar met andere Hamburgse S-Bahntreinen vanwege een afwijkend besturingssysteem.


Stroomafname geschiedt door middel van de derde rail. Echter, de treinstellen uit de derde levering (BR474.3) beschikken over een pantograaf. Enkele treinstellen BR474.2 zijn sinds circa 2007 voorzien van een pantograaf om tussen Neugraben en Stade, in lijn S3, op het reguliere spoorwegnet te rijden.


De middelste bak van het stel was vroeger 1e klasse. Na afschaffing van de 1e klasse op de Hamburgse S-Bahn in 2000 is dit omgebouwd naar 2e klasse. Er is op de beide koppen van de rijtuigen een lichtkrant waarop de bestemming en het volgende station wordt getoond. Deze is ook te horen via automatische afroep. Achter de bestuurderscabine zit een verduisterde glaswand, waardoor het mogelijk is over de schouder van de machinist naar voren te kijken. De treinen zijn niet doorloopbaar. Men is dit wel van plan bij de uitvoering van het ombouwproject '474 Plus', dat waarschijnlijk dit jaar zal starten. Bij dit project, dat ongeveer 1 miljoen euro per trein zal kosten, worden ook de deuren vernieuwd en airconditioning ingebouwd.