Albatros (Arriva)

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Albatros is de benaming voor de boordcomputer en het communicatiesysteem waarmee de bussen van Arriva zijn uitgerust. Het systeem is ontwikkeld door Prodata in samenwerking met Arriva Techniek.

Albatros biedt verschillende mogelijkheden voor de reizigers en de chauffeur:

  • Voertuigvolgsysteem - De ASL (Arriva Service en Logistiek) verkeersleiding kan de bus via het systeem volgen met behulp van GPS zodra de chauffeur zich aanmeldt. De chauffeur kan de centrale bereiken via een ingebouwde GSM-functie. Bij het "bellen" naar de centrale door de chauffeur is eerst een fouttoon te horen, waarna de centrale de chauffeur binnen enkele ogenblikken terugbelt.
  • OV-chipkaart - Het Albatros-systeem is noodzakelijk voor het functioneren van de OV-chipkaart lezers.
  • Infotainment - Meldingen die voor de buschauffeur van belang zijn, zoals informatie over ongelukken, omleidingen, stremmingen en de weersverwachting.
  • Camerabewaking (optioneel)
  • VETAG en KAR (Verkeerslichtbeïnvloeding)
  • Noodoproep - alle bussen zijn voorzien van een speciaal pedaal dat met de voet bedient kan worden, waar in het geval van nood een SOS signaal naar de centrale afgegeven kan worden, die de hulpdiensten kan inschakelen.

De chauffeurs kunnen de boordcomputer bedienen door middel van een aanraakscherm op het dashboard.

In veel bussen zijn één of meer grote TFT-scherm(en) gemonteerd, waarop reizigersinformatie getoond kan worden. Dit is meestal gecombineerd met een systeem van automatische halteafroep.

Via het Albatros-systeem kunnen buschauffeurs wel contact krijgen met de centrale, maar niet met elkaar. Onderling contact is echter wel van belang voor de chauffeurs, bijvoorbeeld om elkaar op de hoogte te houden van vertragingen en overstappers. Om die reden is in de Arriva-bussen naast Albatros ook een mobilofoon geïnstalleerd.

Het communicatiesysteem dat Veolia Transport gebruikte komt overeen met dat van Albatros. Dit systeem maakte eveneens gebruik van de hard- en software van Prodata.