Écaussinnes

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Écaussinnes
Plaats Écaussinnes
Land België
Geopend 2 augustus 1843
Verkorting FCS
Vervoerder(s) NMBS

Station Écaussinnes ligt langs de spoorlijn Braine-le-Comte - Luttre (lijn 117). Vroeger was dit ook het startpunt van de spoorlijnen Lembeek - Écaussinnes (lijn 106) en Écaussinnes - Haine-Saint-Pierre (lijn 107).

In de loop der tijd heeft het station een aantal naamswijzigingen ondergaan. In 1843 werd het station geopend als Écaussines. Nadat in 1884 meer spoorlijnen het station aandeden en er nog een station in Écaussinnes werden geopend veranderde de naam in Écaussines (Sud). In 1895 werd de naam opnieuw veranderd, nu in Écaussines (Carrières). In 1911 wordt er een tweede n toegevoegd en werd de naam Écaussinnes (Carrières). In 1916 werd vervolgens het tweede gedeelte van de naam uit de haakjes gehaald. In 1984 sloot station Écaussinnes-Nord, om die reden kon in 1991 de naam weer vereenvoudigd worden naar Écaussinnes.

Trein

In de dienstregeling 2021 stoppen de volgende treinen op station Écaussinnes:

Treinsoort Serie Lijn Traject Frequentie Opmerkingen
Intercity 3400 Turnhout - Brussel-Centraal - Binche 1x/uur Rijdt in het weekeinde alleen tussen Schaarbeek en Binche.
Lokaaltrein 4350A La Louvière-Sud - Braine-le-Comte 1x/uur Rijdt niet in het weekend.

Let op: Dit overzicht bevat alleen de Belgische basisdienstregeling. In de spitsuren kunnen er nog extra treinen rijden die niet in dit overzicht zijn opgenomen.

Historische dienstregeling

Bus

Halte.svg
Halte SNCB
Plaats Écaussinnes
Entiteit(en) Hainaut, Brabant-Wallon
Vervoerder(s) TEC
Route
71 Soignies - Naast - Écaussinnes-d'Enghien - Écaussinnes-Laling - Feluy - Seneffe - Manage Streekbus (Autobus Naway i.o.v.) TEC Gebied3.svg
107 Écaussinnes - Marche-lez-Écaussinnes - Magnault - Houdeng-Goegnies - La Louvière - Jolimont Streekbus (Voyages Nicolay i.o.v.) TEC Gebied3.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s)