Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Purmerend Tramplein

360 bytes toegevoegd, 3 dec 2019 19:42
geen bewerkingssamenvatting
}}
'''Purmerend Tramplein''' is een statisch busstation aan de zuidwestzijde van het centrum. Het busstation ligt bij de karakteristieke Melkwegbrug en heeft een vorm dat typerend is voor een eilandbusstation. Op het eiland staat een gebouw, waarin een serviceloket van EBS is gevestigd.
 
Van 15 december 2013 tot en met 13 december 2014 was dit busstation gesloten wegens een renovatie. De lijnen 105 en 301 stopten bij een tijdelijke halte nabij het busstation; de overige lijnen reden van en naar de (destijds) tijdelijke halte Melkwegbrug aan de andere kant van het kanaal. Lijn 308 keerde in december 2014, na de werkzaamheden, niet terug bij het Tramplein, maar kreeg zijn definitieve eindpunt bij de Melkwegbrug. Deze halte was vanaf het Tramplein te bereiken door de brug over te lopen, inmiddels is de halte Melkwegbrug alweer opgeheven. Tijdens de verbouwing van het busstation is de monumentale kap behouden gebleven.
== Lijnen ==
{{HistBusLink}}
 
== Geschiedenis ==
Purmerend Tramplein werd in 1950 gebouwd en is ontworpen door de Purmerendse architect Jan Plas. Het busstation is geïnspireerd door het stationsgebouw van de [[Waterlandse tram]], dat tussen 1894 en 1950 op deze plaats stond. Plannen voor de bouw van het busstation ontstonden nadat
 
Van 15 december 2013 tot en met 13 december 2014 was het busstation gesloten wegens een renovatie. Tijdens deze renovatie werd het stationsgebouw gesloopt, maar bleef de monumentale kap behouden. De lijnen 105 en 301 stopten gedurende de renovatieperiode bij een tijdelijke halte nabij het busstation; de overige lijnen reden van en naar de tijdelijke halte Melkwegbrug aan de andere kant van het kanaal. Deze halte was vanaf het Tramplein te bereiken door de gelijknamige brug over te lopen. Lijn 308 keerde na de werkzaamheden niet terug bij het Tramplein, maar behield zijn eindpunt bij de Melkwegbrug totdat de definitieve route door de Weidevenne op 11 december 2016 in gebruik genomen werd.
ap_users
12.575
bewerkingen

Navigatiemenu