Plan T

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Plan T is de vierdelige versie van het Mat '64 van NS, gebouwd in de voormalige Werkspoor-fabriek in Utrecht.

Nadat in 1961 het prototype, treinstel 501, gebouwd was, volgden in 1964 en '65 dertig stellen die de serie 502-531 vormden. Vanaf 1966 werden de tweedelige stellen Plan V gebouwd.

Met materieel werd afgeleverd in de toen voor elektrische treinstellen gebruikelijke groene kleur. Eind jaren '60 kregen ze de nieuwe NS-huisstijlkleuren, geel met schuine blauwe reclamebanen.

In de jaren 1999-2002 kregen de treinstellen een revisie waarbij het interieur werd gemoderniseerd. De belangrijkste vernieuwing vormden de nieuwe stoelen, die voornamelijk in coach-opstelling werden geplaatst. De kop van Plan T kreeg een iets andere beschildering, de twee hoekruitjes en de spijlen tussen de ramen werden zwart geschilderd. Dit in tegenstelling tot Plan V, waarbij deze geel bleven.

Van Plan T is een gedeelte in 2010 nog steeds in dienst, daarmee zijn het de oudste Nederlandse treinstellen die nog in dienst zijn.

Inzet

Plan T wordt voornamelijk ingezet als stoptrein; volgens de planning met name in Zuid-Limburg, maar in de praktijk op plaatsen waar ook Plan V wordt ingezet.