Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Nachtnet

2.014 bytes toegevoegd, 30 dec 2015 14:28
Artikel geheel herschreven
{{Artikel verouderd}}Het '''Nachtnet''' is een spoorverbinding die sinds 1986 's nachts wordt onderhouden tussen de vier grote steden en Schiphol. Daarnaast worden er in diverse nachten op andere verbindingen nachttreinen aangeboden.
[[Afbeelding:Nachtnet.svg|right|thumb|400px|Schematische kaart van het Nachtnet]]Het '''Nachtnet''' is een spoorverbinding die sinds 1986 's nachts wordt onderhouden tussen de vier grote steden. Sinds 2007 wordt het Nachtnet donderdagnacht, vrijdagnacht en zaterdagnacht uitgebreid met treinen naar Brabant (zie [[Nachtnet Brabant]]). Exploitant van het Nachtnet is [[NS]].==Regulier nachtnet==Het normale Nachtnet (serie {{S|1400}}) rijdt iedere dag van de week. Exploitant van het Nachtnet is [[NS]]. De frequentie is één trein per uur. De volgende stations worden aangedaan:
*[[Rotterdam Centraal]]
*[[Delft]]
*[[Amsterdam Centraal]]
*[[Utrecht Centraal]]
In beide richtingen stopt de eerste Nachtnettrein ook op [[Amsterdam Bijlmer ArenA]].
 
===Werkzaamheden aan het spoor===
Werkzaamheden aan het spoor vinden ook vaak 's nachts plaats. De nachtnettreinen worden dus regelmatig op delen van het traject door bussen vervangen. In [[dienstregeling 2014]] werd in de nachten van zondag op maandag, maandag op dinsdag en dinsdag op woensdag Schiphol niet meer aangedaan. Tussen Leiden en Schiphol reed wel een pendeltrein, tussen Schiphol en [[Amsterdam Sloterdijk]] reden bussen. Vanaf [[dienstregeling 2015]] werd Schiphol weer aangedaan in de nachten van zondag op maandag en maandag op dinsdag, in de nacht van dinsdag op woensdag rijdt de pendeltrein voortaan van Leiden, via Schiphol naar Amsterdam Bijlmer ArenA en vervalt de busdienst (en de stop van de trein) op Amsterdam Sloterdijk.
Ook sinds dienstregeling 2014 wordt in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag Delft niet meer aangedaan. Het nachtnet rijdt in die nachten via [[Gouda]] en is ongeveer een half uur langer onderweg.
 
==Uitbreidingen van het Nachtnet==
Diverse lokale en regionale overheden en belangenorganisaties ijveren voor het rijden van nachtnettreinen naar hun gemeente. Op diverse plaatsen zijn daar, met wisselend succes, proeven mee gedaan.
 
===Vervoerconcessie===
In de concessie [[hoofdrailnet]], die geldt sinds dienstregeling 2015, is NS verplicht om in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag na 01.00 uur nog een verbinding te bieden vanuit de Randstad naar de eerstvolgende intercitystations. Er rijden in deze nachten dus intercity's naar [[Alkmaar]], [[Zwolle]] en [[Deventer]]. Op vrijdagnacht wordt sinds dienstregeling 2016 ook doorgereden naar [[Groningen]]. In de overige richtingen reden al sprinters of zijn andere nachttreinen.
 
===[[Nachtnet Brabant]]===
Sinds 2007 wordt het Nachtnet donderdagnacht, vrijdagnacht en zaterdagnacht uitgebreid met treinen naar Brabant. In [[dienstregeling 2016]] rijden deze treinen alleen nog in de vrijdag- en zaterdagnacht tot 02.00 uur.
 
===Rotterdam - Utrecht===
Vanaf het begin van [[dienstregeling 2009]] werd in de nachten van donderdag op vrijdag, van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag (bij wijze van driejarige proef) het normale Nachtnet uitgebreid met een kortere verbinding van Utrecht naar Rotterdam, via Gouda. Deze verbinding werd per 12 april 2009 niet meer geboden in de nacht van donderdag op vrijdag, zie de [http://www.minvenw.nl/cend/overlegorganen/locov/Images/Locov%202009-031%20adviesaanvraag%20info%20en%20drgl%202010_tcm61-272333.pdf adviesaanvraag aan het Locov]. Deze [[Treinserie 2400 (2011)|treinserie 2400]] bestond t/m dienstregeling 2011 en stopte tussen Utrecht en Rotterdam alleen in Gouda.
Na dienstregeling 2011 bleef alleen de eerste trein in beide richtingen bestaan, die reed alleen niet meer als nachtnettrein maar als reguliere trein.
== Proef = [[Enschede]] - Schiphol ===Vanaf het begin van Na een proef in 2009 reed alleen in [[dienstregeling 20092010]] werd in de nachten van donderdag op vrijdag, van vrijdag op zaterdag er een nachttrein tussen Schiphol en van zaterdag op zondag (bij wijze van driejarige proef) het normale Nachtnet uitgebreid met een kortere verbinding van Utrecht naar Rotterdam, via GoudaEnschede. Deze verbinding werd per 12 april 2009 niet meer geboden trein reed in de zomermaanden één keer per nacht van donderdag op vrijdag, zie de [http://www.minvenw.nl/cend/overlegorganen/locov/Images/Locov%202009-031%20adviesaanvraag%20info%20en%20drgl%202010_tcm61-272333.pdf adviesaanvraag aan het Locov]. Deze per richting en had bijna dezelfde route als [[Treinserie 2400 1700 (20112010)|treinserie 2400IC 1700]] bestond t/m dienstregeling 2011 en deed de volgende stations aan:*[[, maar reed na Utrecht Centraal]]*[[Gouda]]*[[Rotterdam Centraal]]non-stop naar Schiphol.
Voorts wordt ===Utrecht - [[Nijmegen]]===Vanaf dienstregeling 2015 rijden er in de nachten van donderdag op vrijdag, nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag het reguliere Nachtnet uitgebreid met nachttreinen van nachtnettreinen tussen Utrecht en naar BrabantNijmegen. Dit Richting Nijmegen wordt uitgebreider besproken op 1 trein gereden, in de pagina [[Nachtnet Brabant]]andere richting 2.
== Voormalig nachtnet =Utrecht - Amersfoort===*Na een proef in 2009 reed alleen in [[Ook sinds dienstregeling 2010]] 2015 rijden er een nachttrein tussen [[Schiphol]] en [[Enschede]]. Deze trein reed in de zomermaanden één keer per nacht per richting vrijdagnacht en had bijna dezelfde route als [[Treinserie 1700 (2010)|IC 1700]], maar reed na [[de zaterdagnacht nachttreinen tussen Utrecht Centraal]] non-stop naar [[Schiphol]]. Deze trein reed richting [[Enschede]] als {{t|2470}} en richting [[SchipholAmersfoort]] als {{t|2471}}.
=== Plannen voor nieuwe nachtnetverbindingen ==* In de toekomst willen Arnhem en Nijmegen ook een nachtelijke verbinding met de Randstad.=
* De provincie Noord-Holland wil in de toekomst de [[Zaanlijn]] aan het Nachtnet aansluiten, met optie tot verlenging naar Alkmaar en de aansluiting van Haarlem. De komst hiervan is vrij onzeker, doordat de provincie moet bezuinigen op het openbaar vervoer.
*Ook Flevoland, met Almere en Lelystad, wil al enkele jaren aangesloten worden op het nachtnet. Met de opening van de [[Hanzelijn]] is hiermee ook Zwolle een kandidaat geworden.
3.560
bewerkingen

Navigatiemenu