Lijn 60 Arnhem Centraal Station - Spijk RK Kerk

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Frank (overleg | bijdragen) op 6 aug 2014 om 17:05 (Geschiedenis: geschiedenis uitgebreid (ja, dat is mogelijk))
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 60
Vervoerder(s) GSM, GVM, Oostnet, Connexxion
Concessie KAN Noord
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode t/m 5 januari 2002
Opvolger(s) 60
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Dal 1-2x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 1-2x/uur
Zondag 0-1x/uur

Lijn 60 was een buslijn die vanaf Arnhem via Westervoort en Duiven naar Zevenaar ging. Vanaf daar reed de bus naar het zuiden naar Tolkamer en Spijk. De buslijn kwam onderweg langs station Zevenaar.

De bus reed als basis eenmaal per uur tussen Arnhem en Tolkamer; ’s avonds en op zondag uitgedund tot een dienst Arnhem – Zevenaar.

Route

Op 29 mei 1994 werd de route door Zevenaar veranderd. De route voor deze datum staat links weergegeven; de route na deze datum rechts.

Halte
  Arnhem, Centraal Station  
  Arnhem, Willemsplein  
  Arnhem, Velperplein (Richting Spijk)  
  Arnhem, Schouwburg  
  Arnhem, Musis Sacrum  
  Arnhem, Rietgrachtstraat  
  Arnhem, Gr. v. Prinstererstraat  
  Arnhem, Sint Pauluskerk  
  Arnhem, Hugo de Grootstraat  
  Arnhem, Neproma  
  Arnhem, Blankenweg  
  Arnhem, Zwembad IJsselvliet  
  Westervoort, Gemeentehuis  
  Westervoort, Vredenburg  
  Westervoort, Sporthal de Pals  
  Westervoort, Sonnedach  
   Westervoort, Emmerik  
   Westervoort, Santacker  
   Westervoort, Nieuwhof  
   Westervoort, Ganzenpoel  
   Westervoort, Lange Maat  
   Westervoort, Broeklanden  
  Westervoort, Leigraaf  
  Westervoort, Het Ambacht  
  Duiven, Maststraat  
  Duiven, Den Eng  
  Duiven, Thuvine  
  Duiven, Dorp  
  Duiven, Sporthal  
   Duiven, Vergertlaan  
  Duiven, Schapenweide  
  Duiven, De Plak  
  Duiven, Helhoek  
  Zevenaar, Schellekrans  
  Zevenaar, Rosorum  
  Zevenaar, Spaansmaat  
  Zevenaar, Stegeslag Ziekenhuis  
  Zevenaar, Subenhara  
  Zevenaar, Zwembad  
  Zevenaar, Sportcentrum  
  Zevenaar, Oude Doesburgseweg  
  Zevenaar, Schievestraat  
  Zevenaar, Molenstraat  
  Zevenaar, Oranjelaan  
   Zevenaar, Busstation/NS  
  Zevenaar, Oranjelaan  
  Zevenaar, Molenstraat  
   Zevenaar, Schievestraat  
   Zevenaar, Gemeentehuis  
   Zevenaar, Kampsingel  
   Zevenaar, Didamseweg  
   Zevenaar, Vondellaan  
  Zevenaar, Guido Gazellestraat  
  Zevenaar, Tennispark  
  Oud Zevenaar, Oude Tol  
  Oud Zevenaar, Schutterstent St. Anna  
  Babberich, Rabobank  
  Babberich, Francicusstraat  
  Babberich, Gildestraat  
  Babberich, Mariahoeve  
  Herwen, Huis te Aerdt  
  Herwen, Michaelstraat  
  Herwen, Nijverheidstraat  
  Herwen, De Bijland  
  Lobith, Anjerstraat  
  Lobith, Graaf Reinaldstraat  
  Lobith, Dorp  
  Tolkamer, Postkantoor  
   Tolkamer, Lobede  
  Tolkamer, Tolkamer  
  Spijk, RK Kerk  

Geschiedenis

Lijn 60 reed in ieder geval al in de dienstregeling van 31 mei 1987. Van maandag tot en met zaterdag overdag werd elk uur gereden tussen Arnhem en Tolkamer. Slechts vijf tot acht ritten per dag reden door naar Spijk. Doordeweeks reed er daarnaast nog een eenmaal per uur een toegevoegde rit tussen Arnhem en Zevenaar. In de ochtendspits reed er zelfs een poosje elk kwartier een bus van Zevenaar naar Arnhem. Op zondag werd elk uur gereden tussen Arnhem en Zevenaar; eenmaal per twee uur werd doorgereden naar Tolkamer. Spijk werd niet aangedaan. 's Avonds werd eenmaal per uur tussen Arnhem en Zevenaar gereden. Tolkamer werd onregelmatig bediend, met name richting Zevenaar en Arnhem. Vanuit Arnhem en Zevenaar reden van maandag tot en met zaterdag de meeste ritten nog wel door naar Tolkamer.

Met ingang van 28 mei 1989 werd op zaterdag een aantal ritten toegevoegd. Er werd overdag eenmaal per uur een toegevoegde rit gereden vanaf Arnhem naar de halte Broeklanden in Westervoort. In omgekeerde richting reed er eenmaal per uur een rit vanaf een alternatief eindpunt bij de halte Breitnerstraat in Duiven naar station Arnhem. De ritten richting Arnhem zorgden voor de bediening van de IKEA. In omgekeerde richting werd dit door lijn 62 gedaan.

Per 27 mei 1990 wijzigde de dienstregeling ingrijpend omdat tussen Arnhem en Zevenaar op de trein het strippenkaarttarief ging gelden. De toegevoegde ritten doordeweeks tussen Arnhem en Zevenaar en op zaterdag tussen Arnhem en Westervoort/Duiven kwamen te vervallen. Ook 's avonds werd er minder van en naar Tolkamer gereden. In Westervoort werd 's avonds en op zondag voortaan via de halte Ganzenpoel gereden in plaats van via de halte Broeklanden. Te Duiven werden de haltes Sporthal en Vergertlaan niet meer aangedaan.

Per 20 oktober 1991 ging lijn 60 te Duiven weer via de Vergertlaan rijden. In de ochtendspits werd een scheve halfuursdienst van Tolkamer naar Arnhem gereden.

Per 31 mei 1992 kwam de halfuursdienst van Tolkamer naar Arnhem in de ochtendspits grotendeels te vervallen. Een deel van de ritten die op zondag tussen Zevenaar en Tolkamer reed werd overgenomen door lijn 65.

In de dienstregeling die inging op 29 mei 1994 werd de dienstregeling licht uitgedund. Voortaan reden alleen in de spitsen nog enkele ritten van en naar Spijk en op zaterdag helemaal niet meer. De zondagse ritten tussen Zevenaar en Tolkamer kwamen te vervallen. 's Avonds na een uur of acht werd inmiddels helemaal niet meer gereden tussen Zevenaar en Tolkamer.

Met ingang van 1 juni 1997 werd op maandag tot en met zaterdag overdag tweemaal per uur gereden tussen Arnhem en Duiven. Op 6 januari 2002 is lijn 60 zonder enige vervanging de gehele dag ingekort tot Tolkamer. Vanaf die datum rijdt de bus in Westervoort de hele dag door via de wijk Ganzenpoel. Ook werden de spitsritten van lijn 61 tussen Arnhem en Westervoort door lijn 60 overgenomen. Pas op 12 december 2010 kwam er weer een bus in Spijk. Toen werd de nieuwe buurtbus 566 ingevoerd van Zevenaar naar Lobith en Spijk. In tegenstelling tot lijn 60 reed deze echter niet via Herwen maar via Elten, Duitsland.

Onder lijnnummer 60 reed er ook een nachtbus tussen Arnhem en Lobith.