Lijn 48 Steenwijk Station - Havelte Johannes Post Kazerne

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 48
Vervoerder(s) Connexxion Taxi Services i.o.v. Qbuzz
Concessie GD (2020-2029)
Lijnsoort Streekbus
Materieel Tribus Civitas
Periode 8 januari 2012 t/m 2 januari 2021
Voorganger(s) 248
Opvolger(s) geen
Frequenties
Spits 1x/uur
Spits (vakantie) reed niet
Dal reed niet
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 48 reed van Steenwijk via Havelterberg en Darp naar Havelte.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits werd van 7:00 tot 10:00 uur gereden en in de middagspits van 14:00 tot 18:00 uur.

Route

Halte
  Steenwijk, Station  
  Steenwijk, Kallenkoterallee  
  Steenwijk, Bedelaarspad  
  Steenwijk, Onnaseveld  
  Havelterberg, Rotonde  
  Havelterberg, Bisschopsbergweg  
  Darp, Schoolweg  
  Darp, Darperkerkweg 15  
  Darp, Schierbosweg  
  Havelte, Parkkamp  
  Havelte, Centrum  
  Havelte, Ruiterweg  
  Havelte, Van Helomaweg 7  
  Havelte, Hunebeddenweg  
  Havelte, Johannes Post Kazerne  

Geschiedenis

Op 8 januari 2012 werden ook de lijnnummers in Zuidwest-Drenthe vernummerd. Het oude lijnnummer 248 werd op die datum vernummerd naar lijn 48. De route en dienstregeling bleven met deze vernummering vrijwel gelijk.

Vanaf 5 januari 2014 gingen de ritten in de tegen(spits)richting voortaan de dorpskern van Havelte overslaan omwille van het bieden van de aansluitingen in Steenwijk.

Op 13 december 2015 werden de vertrek- en aankomsttijden flink aangepast; hierdoor konden alle ritten voortaan weer via het centrum van Havelte rijden. Ook de rit vanuit Frederiksoord ging voortaan gewoon beginnen in Havelte.

Vanaf 10 december 2017 gingen de vaste ritten tijdens de schoolvakanties voortaan als LijnBelBus rijden vanwege de geringere bezetting. Ook de vertrek- en aankomsttijden werden weer gewijzigd, vanwege de gewijzigde treintijden in Steenwijk.

Op 8 april 2018 werd deze lijn opgenomen in de concessie Publiek Vervoer. Met deze overgang werd de exploitatie overgenomen door Connexxion Taxi Services in plaats van VMNN en kwamen alle LijnBelBusritten te vervallen. Als alternatief voor laatstgenoemde rijdt voortaan de Hubtaxi. Dit had tot gevolg dat deze lijn degradeert naar een spitsbus. In de ochtendspits tot 09:25 en 's middags tussen 14:25 en 17:25 wordt voortaan 1x per uur in beide richtingen gereden; daarbuiten, ook tijdens de vakantieperioden, kwamen alle ritten te vervallen.

Op 9 december 2018 werd de halte J. v/d Kornputkazerne in Steenwijk hernoemd naar Bedelaarspad.

Op 15 december 2019 ging de volgende concessie Groningen-Drenthe van start, de exploitatie bleef daarbij in handen van Qbuzz. De kleinschalige concessie bleef ongewijzigd, maar daar werden wel wijzigingen doorgevoerd. De route en dienstregeling van deze lijn bleven ongewijzigd gehandhaafd.

Op 3 januari 2021 werd de dienstregeling aangepast naar aanleiding van de veranderde reisbehoeften in de nasleep van de Coronapandemie. Op deze datum werd deze lijn definitief opgeheven; voor de weinige reizigers tussen Steenwijk en Havelte dient voortaan de Hubtaxi. Eventueel konden reizigers vanuit Havelte via Meppel of Dieverbrug reizen en aldaar overstappen voor de richting Steenwijk.