Lijn 20 Goes, Busstation/NS - Leliestraat

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 20
Vervoerder(s) ZWN (1986 - 1994),
ZWN-Groep (1994 - 1998)
Regio Midden-Zeeland
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Goes
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Periode 1 juni 1986 t/m 23 mei 1998
Voorganger(s) 21
Opvolger(s) geen
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag reed niet

Lijn 20 reed van station Goes een lusroute via de Goese Polder, het Centrum, Noordhoek en Kloetinge.

Route

Halte
  Goes, Station  
  Goes, Van der Spiegelstraat  
  Goes, Tiendenschuur  
  Goes, Van Hogendorplaan  
  Goes, Laan van de Verenigde Naties  
  Goes, Erasmusflat  
  Goes, Troelstralaan  
  Goes, Noord  
  Goes, A. Joachimikade  
  Goes, Stadskantoor  
  Goes, Leliestraat  
  Goes, Ter Valcke (t/m 1997)  
  Goes, Bergzicht  
  Goes, De Horst  
  Goes, Noordhoeklaan  
  Goes, Oranjeweg  
  Goes, Vogelzangsweg  
  Goes, Ockenburg  
  Goes, Station  

Geschiedenis

Op 1 juni 1986 werden de ritten van lijn 21, die eerst naar de Goese Polder rijden, afgesplitst en ondergebracht bij de nieuwe lijn 20, zodat het voor de reizigers duidelijker werd, welke lijn in welke richting rijdt. De route van deze ritten bleef ongewijzigd, maar de dienstregeling werd flink uitgebreid. Voortaan werd van maandag t/m zaterdag overdag elk half uur gereden en in de avonduren tot 22:40 en op zondag de gehele dag een uurdienst. In combinatie met lijn 21 wordt zo een regelmatige dienstregeling gereden.

Op 27 mei 1990 werd de frequentie verlaagd van een halfuursdienst naar een uurdienst, vanwege het geringere aantal in- en uistappers. Ook de eerste en laatste rit van de dag kwamen om diezelfde reden te vervallen. In de avonduren na 21:30 kwamen alle ritten te vervallen en op zondag werd de frequentie teruggebracht naar 1x per 2 uur. In combinatie met lijn 21 bleef ongeveer een halfuursdienst rijden, het ene uur linksom en het andere uur rechtsom. De route bleef verder ongewijzigd.

Op 31 mei 1992 kwamen alle ritten in de doordeweekse avonduren na 19:30, op zaterdagavond na 20:30 en op zondag de gehele dag te vervallen. Op deze momenten bood alleen lijn 21 een alternatieve reismogelijkheid.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot het nieuwe ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een eerste nieuwe dienstregeling uit onder deze nieuwe vervoerder. Deze lijn bleef echter ongewijzigd rijden.

Vanaf 2 juni 1996 ging deze lijn in de avonduren 'weer' 1x/uur rijden en ging deze lijn ook op zondag 'weer' 1x per 2 rijden. In combinatie met lijn 21 ontstond hierdoor weer een regelmatige bediening van de wijken in Soest. Daarnaast werd in combinatie met de nieuwe lijn 24 zelfs een halfuursdienst geboden.

Vanaf 1 juni 1997 vervielen alle ritten op zondag vanwege de (zeer) geringe bezetting. Reizigers konden gebruik maken van lijn 21 die ongewijzigd 1x per 2 uur bleef rijden. Tegelijkertijd verviel ook de route over de Valckeslotlaan en kwam de gelijknamige halte Ter Valcke te vervallen.

Op 24 mei 1998 werd deze lijn opgeheven vanwege de (zeer) geringe bezetting. Reizigers konden voortaan gebruik maken van lijn 21 (ringlijn andere richting) of lijn 24, die een enkele extra rit toebedeeld kregen.