Lijn 17 Amsterdam, Centraal Station - Osdorp Dijkgraafplein

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Tsov (overleg | bijdragen) op 17 mrt 2009 om 21:05 (Nieuwe pagina: {{LijnInfo |lijnnr=17 |vervoerder=GVB |concessie=Metro/tram/bus Amsterdam |materieel=Combino |lijnsoort=Tramlijn |type=Tram |frequentie_spits= |frequentie_dal= |frequentie_zat...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 17
Vervoerder(s) GVB
Concessie Metro/tram/bus Amsterdam
Lijnsoort Tramlijn
Materieel Combino
Frequenties
Spits rijdt niet
Dal rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijnkleur17.svg

Tramlijn 17 in Amsterdam verbindt het Dijkgraafplein in Osdorp met het Centraal Station, via de Kinkerbuurt.

Route

Halte
Route 0sr.svg Dijkgraafplein  
Route rhrr.svg Ingelandenweg  
Route rsr.svg Baden Powellweg  
Route rsr.svg Hoekenes  
Route rsr.svg Osdorpplein  
Route rsr.svg Ruimzicht  
Route rsr.svg Meer en Vaart  
Route rsr.svg Piet Wiedijkstraat  
Route rsr.svg Johan Huizingalaan  
Route rsTr.svg Station Lelylaan  
Route rsr.svg Derkinderenstraat  
Route rsr.svg Surinameplein  
Route rsr.svg Hoofdweg  
Route rsr.svg Corantijnstraat  
Route rsr.svg Postjesweg  
Route rsr.svg Witte de Withstraat  
Route rsr.svg Jan Pieter Heijestraat  
Route rsr.svg Ten Katestraat  
Route rsr.svg Bilderdijkstraat  
Route rsr.svg Elandsgracht  
Route rsr.svg Rozengracht  
Route rsr.svg Westermarkt  
Route rsr.svg Dam  
Route rsr.svg Nieuwezijds Kolk  
Route rhlr.svg Martelaarsgracht  
Route rsT0.svg Centraal Station  

Historie

In 1913 zag lijn 17 het levenslicht. De lijn begon op de Amstelveenscheweg bij de Lomanstraat en liep via de Overtoom, 1e Constantijn Huygensstraat, Bilderdijkstraat, De Clercqstraat en Rozengracht naar de Dam. In 1914 werd de lijn verlengd naar Station Willemspark (later Haarlemmermeerstation geheten) en werd de lijn verlegd vanaf de Overtoom via de Jan Pieter Heijestraat en Kinkerstraat naar Bilderdijkstraat. Een jaartje later werd de lijn verlengd naar het CS en wederom verlegd, vanaf de Kinkerstraat via Elandsgracht en Marnixstraat naar de Rozengracht. In 1919 werd een eindlus via Vaartstraat, Baarsstraat en Havenstraat in gebruik genomen.

In 1923 werd de lijn verlegd: de lijn begon voortaan in de Kinkerstraat bij de Lootsstraat. Een jaar later ging het verder naar de Witte de Withstraat en in 1927 werd via de Jan Evertsenstraat het splinternieuwe Mercatorplein bereikt. Nog datzelfde jaar werd de lijn echter verlegd. De lijn begon nu op het Surinameplein en ging via Hoofdweg en Postjesweg naar de Kinkerstraat, waar de route weer opgepakt werd. Van augustus 1936 tot september 1937 werd tijdelijk geëindigd in de Borgerstraat, maar vanaf toen bleef de lijn het Surinameplein trouw.

Na de oorlog kwam de lijn in 1947 pas terug en bleef dezelfde route rijden tot 1956, toen de tram werd vervangen door een bus. Dit was een proef: als lijn 17 succesvol met bussen geëxploiteerd kon worden, kon het met alle Amsterdamse lijnen en had het laatste uur voor de tram geslagen. Speciaal hiervoor werden de eerste Amsterdamse gelede bussen aangeschaft. Maar de proef had de tijdgeest niet mee en in 1962 keerde lijn 17 als tram terug, nu zelfs verlengd naar Osdorp. De lijn begon op het Dijkgraafplein en ging via Tussenmeer, Osdorpplein, Meer en Vaart en Cornelis Lelylaan naar het Surinameplein en zo verder naar het CS. In de spits reed lijn 17 vanaf het CS non-stop naar de Postjesweg en reed een versterkingsdienst die op alle haltes stopte tussen het Surinameplein en het CS onder het nummer 27.

In 1971 werd in het kader van het plan Lijnen van Morgen de tramlijn naar Osdorp rechtgetrokken en vervangen door lijn 1. Lijn 17 werd dientengevolge weer ingekort tot het Surinameplein. Osdorp kon het nummer 17 blijkbaar niet missen, want in 1988 werd lijn 17, naast lijn 1, doorgetrokken tot het Osdorpplein. Toen in 2001 lijn 1 werd verlegd naar De Aker, ging lijn 17 weer doorrijden naar het Dijkgraafplein, waardoor de lijn weer dezelfde route kreeg als tussen '62 en '71.