Lijn 13 Amsterdam, Centraal Station - Geuzenveld: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 14: Regel 14:
 
[[Afbeelding:Lijnkleur13.svg|40px]]
 
[[Afbeelding:Lijnkleur13.svg|40px]]
  
Tramlijn 13 in Amsterdam, geëxploiteerd door het GVB, rijdt van de buitenwijk Geuzenveld naar het Centraal Station. Op zijn route doet de lijn de volgende stadsdelen aan: Geuzenveld/Slotermeer, de Baarsjes, Oud-West om uiteindelijk de eindigen in Centrum.
+
Tramlijn 13 in Amsterdam, geëxploiteerd door het GVB, rijdt van de buitenwijk Geuzenveld naar het Centraal Station. Op zijn route doet de lijn de volgende stadsdelen aan: Geuzenveld/Slotermeer, de Baarsjes, Oud-West om uiteindelijk te eindigen in Centrum.
  
 
==Route==
 
==Route==

Versie van 17 mrt 2009 om 21:03

Tram blauw.svg
Tramlijn 13
Vervoerder(s) GVB
Concessie Metro/tram/bus Amsterdam
Lijnsoort Tramlijn
Materieel Combino
Frequenties
Spits rijdt niet
Dal rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijnkleur13.svg

Tramlijn 13 in Amsterdam, geëxploiteerd door het GVB, rijdt van de buitenwijk Geuzenveld naar het Centraal Station. Op zijn route doet de lijn de volgende stadsdelen aan: Geuzenveld/Slotermeer, de Baarsjes, Oud-West om uiteindelijk te eindigen in Centrum.

Route

Halte
Route 0sr.svg Lambertus Zijlplein  
Route rsr.svg Dr. Hendrik Colijnstraat  
Route rsr.svg Slotermeerlaan  
Route rsr.svg Burg. Rendorpstraat  
Route rsMr.svg Jan van Galenstraat  
Route rsr.svg Jan Tooropstraat  
Route rsr.svg Jan Voermanstraat  
Route rsr.svg Admiraal Helfrichstraat  
Route rsr.svg Mercatorplein  
Route rsr.svg Marco Polostraat  
Route rsr.svg Admiraal de Ruijterweg  
Route rsr.svg Willem de Zwijgerlaan  
Route rsr.svg Elisabeth Wolffstraat  
Route rsr.svg Bilderdijkstraat  
Route rsr.svg Marnixstraat  
Route rsr.svg Westermarkt  
Route rsr.svg Dam  
Route rsr.svg Nieuwezijds Kolk  
Route rhlr.svg Martelaarsgracht  
Route rsT0.svg Centraal Station  

Historie

Hoewel lijn 13 tegenwoordig met West wordt geassocieerd, begon de lijn zijn bestaan in het oosten van de stad. Het begon in 1884 met een paardentramlijn vanaf de Czaar Peterstraat via de Oostenburgergracht, Wittenburgergracht en Kattenburgergracht naar het Kadijksplein. Vanaf 1904 kregen alle overgebleven paardentramlijnen een nummer, deze lijn werd 1B. Al in 1905 werd dat gewijzigd in 4A en nog datzelfde jaar werd het 2A. In 1906 werd deze lijn tenslotte onder het nummer 13 geëlektrificeerd en verlengd via de Prins Hendrikkade naar het CS, vanaf 1908 reed de lijn door naar de Dam.

In 1921 werd de lijn verlengd via de Raadhuisstraat, Rozengracht, De Clercqstraat, Bilderdijkstraat en Kwakersplein naar het Bellamyplein. In 1922 werd dat eindpunt alweer verlaten en ging de lijn vanaf de De Clercqstraat naar het Frederik Hendrikplantsoen rijden. In 1927 werd ook dat eindpunt verlaten en werd de lijn vanaf de De Clercqstraat verlengd via de Admiraal De Ruyterweg en Jan Evertsenstraat naar het Mercatorplein. In 1932 werd de lijn geknipt: het westelijke deel (CS-Mercatorplein) bleef lijn 13, het oostelijke deel (CS-Czaar Peterstraat) heette voortaan lijn 19.

Na de oorlog keerde de lijn via dezelfde route terug en bleef zo rijden tot 1950, toen de lijn via de Hoofdweg werd verlengd naar het Bos en Lommerplein. In 1954 ging de lijn een eind verder rijden, via de Burgemeester De Vlugtlaan en Slotermeerlaan naar het Sloterpark. In 1974 werd de lijn nog verder verlengd: via de Burgemeester Roëllstraat naar het Lambertus Zijlplein in Geuzenveld. De lijn werd in 1989 "rechtgetrokken" vanaf het Mercatorplein via het zogenaamde Driejannentraject (Jan Evertsenstraat, Jan Tooropstraat en Jan van Galenstraat) naar de Burgemeester Roëllstraat.