Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Huisstijlen in het openbaar vervoer

255 bytes toegevoegd, 2 mei
geen bewerkingssamenvatting
De basiskleur op de bussen van Arriva is gebaseerd op de blauwgroene aquamarijn, een edelsteen. De oude huisstijl wordt aangevuld met de kleur van de ''Cotswold Stone'', een beigeachtige kleur van de steen die wordt aangeboord in het gebied Cotswolds, een heuvelrug in centraal Engeland. Deze kleur loopt vanuit de voorkant in een halve cirkel door op het voorste deel van de zijkanten, geschetst door een witte streep. Het witte logo van Arriva bevindt zich net achter de halve cirkel. Op de voorkant bevindt zich een zwart logo. Een dunne gele lijn loopt rondom de bus in het midden van de schotplaten. Het dak is wit.
Deze standaard huisstijl van Arriva wordt anno 2022 2024 alleen nog gebruikt op enkele bussen in de Achterhoek en Rivierenland.
Vanaf 2018 werd een nieuwe huisstijl gevoerd. De bussen die deze stijl dragen zijn geheel aquamarijn, met een licht gebogen aquamarijn/witte band boven het voorwiel. Bussen in deze kleuren rijden hoofdzakelijk in [[Concessie Achterhoek-Rivierenland|Achterhoek-Rivierenland]].
In de concessies [[Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee (2016-2025)|HWGO]], [[Concessie Haarlem-IJmond (2017-2027)|Haarlem-IJmond]] en [[Concessie Noord-Holland Noord (2018-2028)|Noord-Holland Noord]] wordt een nieuwe kleurstelling gebruikt waarbij het donkergroen vervangen is door een lichtgrijze kleur. In dit kleurenschema is ook het nieuwe logo van Connexxion verwerkt.
De oude stijl is anno 2023 alleen nog te vinden op enkele bussen in 2024 volledig uit het Gooi, de Zaanstreek en IJsselmondstraatbeeld verdwenen.
Sinds 2022 wordt de vloot in de kleuren van moederbedrijf [[Transdev]] gebracht, omdat er alleen nog onder die naam op concessies wordt ingeschreven.
=== [[GVB]] ===
GVB is het gemeentelijk vervoerbedrijf in de stad Amsterdam. Het huidige logo van GVB werd in 1970 ontworpen door Hans Barvelink. In de huidige huisstijl is het logo altijd te zien in een schildje. De kleur is blauw/wit.<ref>Richtlijnen huisenstijl, 8 november 2008: http://www.gvb.nl/extranet/huisstijl/Pages/Richtlijnenhuisstijl.aspx</ref> Sommige De metrostellen zijn grijs/roodhebben de R-net huisstijl voor metro's (zie [[Huisstijlen in het openbaar vervoer#R-net|aldaar]]).
<gallery widths="300" heights="200">
==== Huidig ====
De huidige huisstijl van de Qliner werd geïntroduceerd in 2005, toen Connexxion de lijndienst tussen Groningen en Lelystad onder de naam Qliner ging exploiteren. Tegenwoordig rijden bijna alle Qliner-bussen in deze huisstijl, met uitzondering van enkele Arriva Qliner-lijnen in Fryslân en de lijnen van Qbuzz in Groningen/Drenthe. De huisstijl van die bussen
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[Randstadnet|R-net]] ===
Deze huisstijl is toegepast op alle hoogwaardige buslijnen, treinverbindingen, (snel)tramlijnen, metrolijnen en haltes in de Randstad die onder dit netwerk vallen. Deze huisstijl is te vergelijken met de huisstijl van de [[Zuidtangent]] en is de voortzetting van het [[Regionet]] voor de omgeving van Amsterdam. Het bus- en trammaterieel draagt een rode basis, met donkergrijze schotplaten. In het donkergrijze deel staan grijze lijnen en lichtgrijze stippen die gebaseerd zijn op de netwerkkaart. Het metromaterieel heeft een donkergrijze basis, met rode deuren. Ook hier staan, in het donkergrijze deel, grijze lijnen en lichtgrijze stippen die gebaseerd zijn op de netwerkkaart.<ref>[http://ov-bureaurandstad.nl/files/Stijlimpressie R-net april2011 print02.pdf Stijlimpressie R-net]</ref> Op al het materieel staat alleen op de zijkant aangegeven wie de vervoerder is, door middel van de zin "Reizen met de zekerheid van R-Net net door ''vervoerder''" en op de voorste deur. Er komen treinen, trams, boten en metro's bij dit netwerk die deze huisstijl gaan dragen. Sinds 2022 zijn bij de Haagse lagevloertrams het donkergrijs vervangen door wit.
<gallery widths="300" heights="200">
Alle bussen en treinen in Overijsel, Gelderland en Flevoland gaan in deze stijl rijden. De eerste concessie waarin deze kleur is doorgevoerd is [[Concessie IJssel-Vecht (2021-2022)|IJssel-Vecht]].
De huisstijl van de basisformule RRReis is wit , aangevuld met verbindingslijnen en heeft groene knooppunten in de kleuren blauw, groen en paarse accentenpaars. Bij de formule [[ComfortRRReis]] is de voorkant van de bus wit. In het midden zit een paars vlak dat via blauw overgaat in groen.
== Regionale huisstijlen ==
</gallery>
==== Met elkaar, voor elkaar / Mei elkenien, foar elkenien ====De bussen in [[Concessie Zuidoost-Fryslân en Wadden|Zuidoost-Fryslân]] dragen een lichtblauwe kleur met portretten van Friezen erop en de opschriften 'met elkaar, voor elkaar' en 'mei elkenien, foar elkenien'.
<gallery widths="300" heights="200">
==== [[Concessie GD (2020-2029)|Overige lijnen (vanaf 2019)]] ====
In december 2019 ging een nieuwe concessie in Groningen-Drenthe in. De bussen van deze concessie kregen een zwart/grijze huisstijl met gele accenten die duidelijk maken of de bus een stads-, streek- of buurtbus streekbus is.
<gallery widths="300" heights="200">
=== Overijssel/Flevoland ===
==== Provincie ====
De huisstijl wordt gehanteerd op de bussen in de concessies [[Concessie IJsselmond (2014-2023)|IJsselmond]] (tot en met 9 december 2023) en [[Concessie Midden Overijssel|Midden-Overijssel]] (tot en met 12 december 2020), de treinen van [[Blauwnet]] en de regiotaxi Overijssel.
De basis is blauw. Op de bus zijn diverse reizigersgroepen te zien. Op de bussen van de concessie IJsselmond staan stonden aan de deurzijde opschriften van de provincie Flevoland en aan de bestuurderszijde opschriften van de provincie Overijssel. Bij treinen zijn de koppen wit.
<gallery widths="300" heights="200">
==== Twents (2014-2023) ====
Alle bussen en treinen van Syntus die in de [[concessie Twente (2014-2023)|concessie Twente]] rijdenreden. Dit is was een gemoderniseerde variant op de huisstijl die van 2006 t/m 2013 werd gehanteerd.
<gallery widths="300" heights="200">
==== [[Concessie Veluwe (2011-2020)#Stadsdienst Apeldoorn|Stadsdienst Apeldoorn]] ====
Lichtgroene basis met donkergroene schotplaten. Op de zijkanten een wit logo van [[Syntus Gelderland]] en een persoon in het wit op de achterste deel van de zijkanten. De kleurstelling doet deed denken aan het vroegere [[NoordNed]].
<gallery widths="300" heights="200">
==== [[Valleilijn]] ====
De bussen en treinen zijn waren lichtblauw lichtblauw met donkerblauwe golvende strepen. De snoet van de trein heeft had ook nog de kleur wit.
<gallery widths="300" heights="200">
==== [[Veluwelijn]] ====
De bussen zijn waren lichtblauw met donkerblauw golvende strepen.
{{colorbox|#5CC4E9}} {{colorbox|#00B5DD}}
==== [[Schiphol Sternet]] (2000-2017) ====
Alle bussen van Connexxion <small>(tot december 2011 ook GVB)</small> die in dit gebied op de lijnen van ''Schiphol Sternet'' rijdenreden.
<gallery widths="300" heights="200">
CXX 3959.JPG|{{colorbox|#b30000}}
==== [[Schipholnet]] ====
Met ingang van de dienstregeling 2018 werd het Schiphol Sternet vervangen door het Schipholnet.De bussen van het Schipholnet zijn wit met vlakken in diverse kleuren op de zijkanten.
<gallery widths="300" heights="200">
==== [[Concessie Amstelland-Meerlanden (2018-2032)|Amstelland-Meerlanden]] ====
In Amstelland-Meerlanden zijn de bussen wit. De opschriften op de bus zijn rood en grijs. Dit is gedaan zodat er meer eenheid met het R-NET net en Schipholnet ontstaat.
<gallery widths="300" heights="200">
=== Zeeland ===
 
==== [[Concessie Zeeland (2015-2026)|Zeeland]] ====
De gehele concessie Zeeland heeft in 2015 een nieuwe huisstijl gekregen. De huisstijl bestaat uit een witte basis met aan de zijkant een bootje, de zee, wat duinen en een silhouet van een kerkje. Kortom: allemaal typisch Zeeuwse symbolen.
=== [[Area]] ===
Donkerblauwe busjes met het Area logo.
<gallery widths="300" heights="200">
==== [[Concessie Midden-Zeeland|Midden-Zeeland]] ====
 
Alle bussen van Connexxion die in deze concessie rijden waren zuiverwit met donkergroene Connexxion-logo's. De bussen zijn opnieuw bestickerd in de huisstijl van de concessie Zeeland.
ap_users
5.718
bewerkingen

Navigatiemenu