Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Help:Richtlijnen

117 bytes verwijderd, 24 apr 2020 07:49
Update van semi-stadslijn richtlijn
Zo nu en dan komen er nieuwe richtlijnen voort uit een discussie op het forum of door beslissingen van het beheer. Deze beslissing worden in lijn met de visie van het beheer genomen. De visie is voornamelijk dat we meer eenheid op de wiki willen creëren op onder andere de lijnpagina's, daardoor wordt de indeling telkens strakker vastgelegd. Hoewel we voorlopig de huidige standaard van lijnpagina's willen bewaren om het telkens aanpassen van pagina's te voorkomen. Bovendien proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de gebruikers die op de wiki actief zijn, input is dus altijd welkom.
De nieuwste richtlijnen zijn:* Het woord ringlijn verdwijnt uit de paginanaam van de bus-, tram- en metrolijnen. Dit woord heeft sinds de komst van de U-bocht symbolen niet echt een functie meer, daarnaast maakt het schrappen van het woord het zoeken eenvoudiger.* Naast de patroontijden voor treinseries mogen ook de vertreksporen laatste tijd is er gewerkt aan de stationspagina's worden toegevoegd.* In de geschiedenis gebruiken we voor voormalige routes voortaan een nieuw sjabloon (RouteTopSpoiler), die ervoor zorgt dat de voormalige routes in een spoiler terechtkomentariefsysteem. Dit besluit Meer informatie over het tariefsysteem is genomen naar aanleiding van een discussie op het forum.* Het splitsen van lijnpagina's bij concessiewisselingen als er niets of weinig wijzigt wordt niet langer toegestaan. Dit om de eenduidigheid te vinden op de wiki te vergroten. In sommige concessies zijn er pas een jaar later grote wijzigingen geweest en daardoor is er een extra zinloze pagina die één jaar overbrugt aangemaakt. Wanneer je wel een lijnpagina moet splitsen is een gevoelskwestie en afhankelijk van de situatie, we gaan daarom hier geen extra richtlijnen voor opstellen. Vragen over het splitsen kun je stellen op het forum of aan het wikibeheer[[Help:Tariefpagina]].
== Parameters in de infobox op lijnpagina's ==
=== Semi-stadslijnen in de routeparameter ===
Afkortingen voor de notaties:<br>111: ''Bergdorp:'' Dorpsstraat - Station - Winkelcentrum - ''Kerkdorp:'' Kerk <br>112: '''Bergdorp:''' Dorpsstraat - Station - Winkelcentrum - '''Kerkdorp:''' Kerk <br>113: Bergdorp (Dorpsstraat - Station - Winkelcentrum) - Kerkdorp (Kerk)<br>114: Bergdorp Dorpsstraat - Bergdorp Station - Bergdorp Winkelcentrum - Kerkdorp Kerk
Voor de routeparameter van Nederlandse en Belgische semi-stadslijnen gelden de onderstaande regels, waarop geen uitzonderingen mogelijk zijn:
# De notatie 112 mag uitsluitend worden gebruikt indien er bij lijnen die slechts twee meerdere plaatsen aandoen. Bij drie of meer plaatsen wordt altijd notatie 114 gebruikt.# De notatie 112 mag uitsluitend stadsdelen in de routeparameter worden gebruikt bij lijnen waarbij de afstand tussen de bebouwde kom van de twee plaatsen niet meer dan 2 kilometer bedraagt. Is dit meer dan 2 kilometer, dan volgt notatie 114opgenomen.
# Bij het gebruik van de notatie 112 moet altijd een locatieaanduiding worden gebruikt.
# Indien een lijn van plaats A via plaats B weer naar plaats A rijdt, dan moet de notatie 112 worden gebruikt. Echter dient er wel rekening te worden gehouden met de bebouwde kom regel (regel 2).# Indien een lijn van plaats A via plaatsen B en C naar plaats A rijdt, dan moet de mag zowel notatie 112 als 114 worden gebruikt.
# Als je een streeklijn binnen een stad wil specificeren dan maak je gebruik van de notatie 114. De notatie 113 is niet meer toegestaan in verband met verwarring die ontstaat bij een beperkt bediend deeltraject waarbij ook gebruik wordt gemaakt van haakjes.
# ''Let op:'' bij het gebruik van de notatie 114 hoeft niet elke plek in een stad op de route genoemd te worden, dit om onoverzichtelijkheid te voorkomen.
Wat '''wel''' mag:
* Eindhoven Station - Eindhoven Strijp-S - Eindhoven Evoluon - Veldhoven Heikant - Oerle Zuid
* Nijmegen Centraal Station - Druten
* '''Eindhoven:''' Station - Strijp-S - Evoluon - '''Veldhoven:''' City Centrum - 't Look - Zonderwijk
* Rotterdam Zuidplein - Rotterdam Slinge - Rhoon - Barendrecht - Rotterdam Lombardijen - Rotterdam Kralingse Zoom
* Valkenburg - Sibbe - Bemelen - Maastricht Station - Maastricht Boschpoort
* '''Rotterdam:''' Zuidplein - '''Barendrecht:''' Centrum - '''Rotterdam:''' Lombardijen - Kralingse Zoom
* '''Rotterdam:''' Zuidplein - '''Rhoon:''' Portland - '''Barendrecht:''' Carnisselande - Centrum - '''Rotterdam:''' Lombardijen - Kralingse Zoom
* '''Eindhoven:''' Station - Strijp-S - Evoluon - '''Veldhoven:''' Heikant - '''Oerle:''' Zuid
Wat '''niet''' mag:
* '''Eindhoven:''' Station - Strijp-S - Evoluon - '''Veldhoven:''' Heikant - '''Oerle:''' Zuid (in strijd met regel 1)* '''Nijmegen:''' Centraal Station - '''Druten:''' Busstation (in strijd met regel 2)* '''Eindhoven:''' Station - Strijp-S - Evoluon - '''Veldhoven''' (in strijd met regel 3)* '''Rotterdam:''' Zuidplein - '''Rhoon:''' Portland - '''Barendrecht:''' Carnisselande - Centrum - '''Rotterdam:''' Lombardijen - Kralingse Zoom (in strijd met regel 5)* Valkenburg - Sibbe - Bemelen - Maastricht (Vijverdal - Station - Centrum - Boschpoort) (in strijd met regel 6)
=== Merknamen ===
Merknamen die verschillende provincies hanteren voor het vervoer in regio worden op een eenduidige manier gehanteerd. Eerst komt de merknaam en daarna komt de vervoerder tussen haakjes, bijvoorbeeld '''Bravo (Arriva)''' en '''U-OV (Qbuzz)'''. Mocht er onderaannemer in het spel zijn dan kan deze ook binnen de haakjes worden toegevoegd, bijvoorbeeld '''Bravo (TCR i.o.v. Arriva)'''.
 
== (Bus)station- en haltepagina's ==
=== Haltepagina's ===
Om de wildgroei aan haltepagina's op de wiki te beperken is de volgende richtlijn voor haltepagina's gekomen:
Pagina's mogen over het algemeen alleen worden aangemaakt voor busstations en stations, tenzij je ook echt een stuk geschiedenis kort verhaal over de bushalte kunt vertellenen het een belangrijk knooppunt binnen het huidige netwerk is. De Het verhaal bij de haltepagina kan bijvoorbeeld bestaan uit een uitgebreide beschrijving van de hedendaagse omgeving of een overzicht van de geschiedenis van de halte en zijn omgeving. Het bestaat dus niet alleen uit een stuk tekst met lijnen die er in het verleden zijn langsgekomen en hoe de bediening van de halte is gewijzigd. Graag zien we ook een mooie omschrijving van de omgeving en hoe deze in de loop van de jaren is veranderdof die er tegenwoordig langskomen. Metrostations en sneltramhaltes vallen in dezelfde categorie als (bus)stations en normale tramhaltes worden behandeld als normale bushaltes. Over het algemeen geldt dus: probeer het aanmaken van haltepagina's voor bus- en tramlijnen dus zoveel mogelijk te beperken, aangezien ze niet geheel onderhoudsvrij zijn.
Het aantal knooppunten op de wiki is zorgvuldig samengesteld door de belangrijkste knooppunten op de wiki op te nemen in het netwerk.
=== Merknamen Patroontijden ===Merknamen die verschillende provincies hanteren Naast de patroontijden voor het vervoer in regio worden op een eenduidige manier gehanteerd. Eerst komt treinseries mogen ook de merknaam en daarna komt vertreksporen aan de vervoerder tussen haakjes, bijvoorbeeld '''Bravo (Arriva)''' en '''U-OV (Qbuzz)''stationspagina'. Mocht er onderaannemer in het spel zijn dan kan deze ook binnen de haakjes s worden toegevoegd, bijvoorbeeld '''Bravo (TCR i.o.v. Arriva)'''.
== Lijnpagina's overig ==
Daarnaast is er voor de buitenlandse lijnen een apart systeem ontwikkeld met de zogenaamde dienstregeling parameter. Wanneer deze parameter niet gelijk is aan de huidige dienstregeling parameter komen de lijnen terecht in de speciale [[:Categorie:Verouderde buitenlandse lijnen]]. Deze categorie wordt elk jaar rond 1 juli opgeruimd om gebruikers zo 6 maanden de tijd te geven om de pagina's bij te werken vanaf het ingaan van het nieuwe dienstregelingsjaar. ''Let op:'' In 2017 gebeurt het opschoven van deze categorie wat later, aangezien de regel pas in maart 2017 bekend werd.
 
=== Voormalige routes in de geschiedenis ===
In de geschiedenis gebruiken we voor voormalige routes voortaan een nieuw sjabloon (RouteTopSpoiler), die ervoor zorgt dat de voormalige routes in een spoiler terechtkomen. Dit besluit is genomen naar aanleiding van een discussie op het forum.
 
=== Ringlijnen ===
Het woord ringlijn verdwijnt uit de paginanaam van de bus-, tram- en metrolijnen. Dit woord heeft sinds de komst van de U-bocht symbolen niet echt een functie meer, daarnaast maakt het schrappen van het woord het zoeken eenvoudiger.
== Dienstregeling- en concessiepagina's ==
=== Inschrijvingsprocedure ===
Elk jaar is er een inschrijvingsprocedure waarin gebruikers kunnen vastleggen of ze een busconcessie concessie bij willen werken of niet. Het is dan ook niet toegestaan zonder inschrijving alvast lijnen te gaan aanmaken voor deze concessie. Ook is het niet de bedoeling de lijnpagina's te baseren op het vervoersplan, maar op de daadwerkelijke dienstregeling dit is ook vanwege het feit dat er tussen die twee grote verschillen kunnen zitten. In zowel 2016 en 2017 zijn er aanpassingen gedaan aan de inschrijvingsprocedure om het een en ander te optimaliseren. De inschrijfpagina van dit jaar inclusief de regels zijn <u>[[:Overleg categorie:Stads- en streekvervoer 2019|hier]]</u> te vinden.
=== Splitsen van pagina's bij concessiewisselingen ===Het splitsen van lijnpagina's bij concessiewisselingen als er niets of weinig wijzigt wordt niet langer toegestaan. Dit om de eenduidigheid op de wiki te vergroten. In zowel 2016 en 2017 sommige concessies zijn er aanpassingen gedaan aan de inschrijvingsprocedure om het pas een jaar later grote wijzigingen geweest en ander te optimaliserendaardoor is er een extra zinloze pagina die één jaar overbrugt aangemaakt. De inschrijfpagina Wanneer je wel een lijnpagina moet splitsen is een gevoelskwestie en afhankelijk van dit jaar inclusief de regels zijn <u>[[:Overleg categorie:Stads- en streekvervoer 2018|situatie, we gaan daarom hier]]</u> te vindengeen extra richtlijnen voor opstellen. Vragen over het splitsen kun je stellen op het forum of aan het wikibeheer.
== Vragen en/of opmerkingen ==
139.122
bewerkingen

Navigatiemenu