Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Harmanni

486 bytes toegevoegd, 18 jun 2019 20:36
geen bewerkingssamenvatting
[[Bestand:NBM_Hoogezand_16-08-14_(Harmanni).jpeg|250px|thumb|right|Harmanni 66, Mercedes-Benz Jonckheere bus van het NBM te Hoogezand]]De '''Fa. Garage Harmanni & Zonen''', gevestigd te is een voormalig openbaarvervoerbedrijf uit Assen, was van omstreeks 1930 tot 1990 een autobus- en touringcarbedrijf dat onder meer reed men lijndiensten op de stadsbuslijnen in stadsdienst van Assen verzorgde.
== Oprichting ==In de jaren twintig was J. Harmanni chauffeur bij de [[DAM]] te Appingedam. Samen met zijn compagnon Dijkman begon hij voor zichzelf. Ze begonnen rond 1928 samen de '''Eerste Appingedammer Auto Garage ''' (EAAG) op met busdiensten van Delfzijl naar Groningen. Nadat in 1929 de [[DAM]] het alleenrecht kreeg om het vervoer in dat gebied te doen vertrokken ze naar Vries en in het begin van de jaren 30 naar Assen. Hier werd begonnen als touringcarbedrijf, hiernaast kreeg Harmanni ook de mogelijkheid om in Assen een stadsdienst te gaan rijden.
== Groei ==In 1949 startte hij met kreeg Harmanni de stadsbuslijnen door mogelijkheid om in Asseneen stadsdienst te gaan rijden. Daarnaast nam hij van een andere firma de busverbinding over van het [[Assen|station Assen]] via Hooghalen naar het militair kampement en voormalig kamp Westerbork. Tegen deze dagelijkse busverbinding tussen Assen, Hooghalen en Westerbork/Schattenberg gingen de [[DABO]] en [[EDS]] diverse keren tevergeefs in beroep bij de CVP. Beide bedrijven, gezamenlijk de concessiehouders in dit vervoergebied, vonden dat Harmanni een vervoersverbod overtrad door zich niet te beperken tot het eindpuntenvervoer. Harmanni nam namelijk ook reizigers naar en Deze bezwaren werden telkens nietig verklaard. Dus de dienst bleef rijden. <br />Hier werden vanaf 1949 Indische Nederlanders gehuisvest die terug kwamen uit Nederlands-Indië na de onafhankelijkheid van Indonesië. Deze lijn werd in 1951 steeds drukker door de komst van tussenliggende bestemmingen opongeveer drieduizend Molukkers. Het voormalige kamp Westerbork werd nu Woonoord Schattenberg genoemd. Deze dienst bleef lijn zou uiteindelijk bestaan tot eind jaren zestig 60 toen het kamp Schattenberg (opvangcentrum voor Molukkers) werd gesloten.
[[Bestand:NBM_Hoogezand_16Harmanni 94 Hoogezand 09-0804-14_(Harmanni)16.jpegjpg|200px250px|thumb|right|Harmanni Mercedes-Benz 94, Volvo Jonckheere bus van het NBM te Hoogezand]]== Lijnen van Harmanni ==*[[Lijn 1 Assen, Station - Witterstraat (Werkplaats R.I.M.I.)]]*[[Lijn 2 Assen, Station - Anreperstraat]]*[[Lijn 3 Assen Station - Westerbork Schattenberg]]
'''Stadsdienst == Einde van de Harmanni ==Het einde van de lijndiensten van Harmanni kwam uiteindelijk op 1 januari 1986 toen het stadsvervoer van Assen'''werd overgenomen door de [[DVM]]. Harmanni bleef nog een aantal jaren verder rijden met zijn touringcars. Uiteindelijk is ook dit deel in 1990 inclusief de 20 bussen verkocht aan touringcarbedrijf Sijpkes te Stadskanaal.Van Harmanni zijn zowel een stadsbus als een touringcar bewaard gebleven. Beiden in het bezit van het Nationaal Busmuseum in Hoogezand.
Sinds men in Assen was gevestigd reed men ook de stadsdienst in Assen. Toen in de stad Assen in 1949 een stadsdienst werd ingesteld kreeg Harmanni de gemeentelijke vergunning. Deze stadsdienst kon met twee bussen afgewikkeld worden. Die tussen het station en de verschillende wijken reed.
Op 1 januari 1986 werd het stadsvervoer in Assen overgenomen door de [[DVM]]{{bron|bronvermelding=*Hofman, B. (2016) ''Van Omnibus tot Q-link'' }}
In 1990 werd het bedrijf van touringcarbedrijf Harmanni met alle 20 bussen verkocht aan het touringcarbedrijf Sijpkes te Stadskanaal. Van de Harmanni is er één bus bewaard gebleven in het Nationaal Bus Museum in Hoogezand. [[Categoriecategorie:Voormalig vervoerder]]
ap_users
3.881
bewerkingen

Navigatiemenu