De OV in Nederland Wiki is weer open! Bedankt voor jullie geduld, lees hier meer over de status.

Flevodienst

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Flevodienst was een busbedrijf uit Lelystad. Het werd in 1959 opgericht door de Veluwse Auto Dienst om busdiensten in de droogvallende Flevopolders te verzorgen. Al na een paar maanden gingen de aandelen voor 99% over naar NS, 1% van de aandelen gingen naar de voorganger van de Flevodienst, van Maanen uit Harderwijk. In 1968 ging het bedrijf het personeel delen met Salland uit Deventer. Daarbij gingen de buslijnen van de Noordoostpolder naar Zwolle en de stadsdienst van Kampen over naar de Flevodienst.

Een zeer belangrijke mijlpaal voor de Flevodienst was de busdienst Lelystad - Amsterdam die in 1969 van start ging. In 1970 werd er al een uurdienst Emmeloord - Lelystad - Amsterdam gereden en al snel groeide dit uit tot een hoogfrequente en drukgebruikte buslijn.

In 1981 fuseerde de Flevodienst met de Veluwse Auto Dienst uit Apeldoorn tot de Verenigde Autobus Diensten (VAD). De twee bedrijven deelden al vele jaren dezelfde directie en hadden logo's die sterk op elkaar leken. Later is dit bedrijf weer opgegaan in Midnet.