Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Dienstregeling 2022

3.076 bytes toegevoegd, 1 okt 2023 10:05
k
Robot: automatisch tekst vervangen (-Arnhem Nijmegen (2013-2024) +Arnhem Nijmegen (2013-2026))
'''Dienstregeling 2022''' loopt van [[Dienstregeling 2021|12 december 2021]] tot en met [[Dienstregeling 2023|10 december 2022]]. Informatie over de plannen van deze dienstregeling werd naar buiten gebracht door een nieuwsbericht op de NS-site <ref>[https://nieuws.ns.nl/ns-dienstregeling-2022-door-met-verbeteringen-ondanks-corona/ NS dienstregeling 2022: door met verbeteringen, ondanks corona]</ref>. De voorstellen zijn waren oorspronkelijk onder voorbehoud van capaciteitsverdeling door [[ProRail]] en de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
== Frequentieverhogingen Arnhem - Utrecht - Schiphol ==
* Op werkdagen wordt overdag de frequentie tussen [[Arnhem Centraal]] en [[Schiphol Airport]] verhoogd van vier naar zes treinen per uur. Dit wordt gerealiseerd door een nieuwe [[intercity]] die stopt te Arnhem Centraal, [[Ede-Wageningen]], [[Veenendaal-De Klomp]], [[Utrecht Centraal]], [[Amsterdam CentraalBijlmer ArenA]], [[Amsterdam Zuid]] en [[Schiphol Airport]] en die verder zal rijden naar [[Rotterdam Centraal]].* De huidige intercity tussen [[Nijmegen]] en [[Den Helder]] zal voortaan te [[Driebergen-Zeist]] stoppen in plaats van te [[Veenendaal-De Klomp]]. De huidige intercity tussen Nijmegen en Schiphol Airport stopt niet meer te Driebergen-Zeist, maar zal in het weekend wel te Veenendaal-De Klomp gaan stoppen.* In de vroege ochtend, 's avonds en in het weekend blijft de huidige dienstregeling in standeen kwartierdienst gereden worden. Er wordt gekeken naar wanneer er voldoende vervoersvraag is om ook in het weekend elke tien minuten een trein te rijden.
* Tussen Arnhem Centraal en Nijmegen blijft de dienstregeling ongewijzigd om zo de aansluitingen in Arnhem ongewijzigd te laten. Door het gewijzigde stoppatroon is er tussen Nijmegen / Arnhem Centraal en Utrecht wel tot vier minuten reistijdwinst en tussen Nijmegen / Arnhem Centraal en Amsterdam Centraal tot vijf minuten reistijdwinst.
* Wanneer de ICE rijdt, vertrekken de vijfde en zesde intercity richting Arnhem Centraal drie minuten later vanuit Utrecht Centraal. Dit heeft geen gevolgen voor aansluitingen in Arnhem.
* De hele week door gaan er overdag vier treinen per uur rijden tussen Driebergen-Zeist en [[Breukelen]]. Voortaan rijdt tweemaal per uur een [[Sprinter]] tussen [[Rhenen]] en Breukelen en tweemaal per uur een Sprinter tussen Driebergen-Zeist en [[Uitgeest]]. In de spits rijdt laatstgenoemde Sprinter tussen [[Veenendaal Centrum]] en Uitgeest.
* De Sprinter tussen Veenendaal Centrum en Breukelen Uitgeest zal in de spits te Driebergen -Zeist worden ingehaald door een intercity, waardoor de trein hier enkele minuten stil moet staan. Tevens kan deze Sprinter in de tegenspitsrichting niet stoppen te [[Maarn]].
== Frequentiewijzigingen Amsterdam Zuid - Rotterdam - Dordrecht ==
* Tussen Op werkdagen overdag gaan tussen Rotterdam Centraal, [[Den Haag HS]], [[Leiden Centraal]], Schiphol Airport en Amsterdam Zuid (en verder naar Arnhem Centraal gaan ) twee extra intercity's per uur rijden op werkdagen overdag. In de avonduren en in het weekend blijft elk kwartier een intercity rijden.* In de vroege ochtend een en aan het begin van de avond zal voortaan de intercity tussen [[Dordrecht]], Schiphol Airport en Utrecht Centraal rijden in plaats van de intercity tussen Dordrecht, Schiphol Airport en [[Lelystad Centrum]]. Daardoor begint 's ochtends de kwartierdienst tussen Schiphol en Lelystad Centrum een half uur later en eindigt deze in de avonduren een kwartier tot een half uur eerder.* Doordeweeks gaan er tussen 7:00 en 19:00 uur zes Sprinters per uur rijden tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht. Hierdoor krijgen de intercity's tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht wel een aangepaste tijdsliggingen rijden de Sprinters tussen Rotterdam Centraal en [[Den Haag Centraal]] niet meer in een strakke kwartierdienst. Er wordt nog gekeken hoe de aansluitingen in Dordrecht zo goed mogelijk gemaakt kunnen worden. Een enkele bestaande vroege of late trein rijdt niet meer op alle dagen.* Voortaan zal de Spinter Sprinter tussen [[Hoorn Kersenboogerd]] en Leiden Centraal gaan doorrijden naar [[Den Haag Centraal]]. De Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal rijdt alleen nog maar tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal (in de avonduren zal wel het gehele traject bereden worden).
* De Sprinter tussen Hoorn Kersenboogerd en Leiden Centraal zal in het weekend worden ingekort tot het traject tussen Hoorn Kersenboogerd en [[Hoofddorp]] omdat er onvoldoende vraag is.
* Mogelijk organiseert NS in 2021 tussen september en december testdagen voor de tienminutendienstregeling tussen Arnhem, Schiphol, Rotterdam en Dordrecht. Deze testdagen worden dan op woensdagen gehouden.
== Wijzigingen dienstregeling Noord -Holland ==* Te [[Hoorn]] gaan betere overstappen geboden worden tussen trein en bus en tussen treinen onderling. De Sprinter van en naar [[Alkmaar]] sluit in Hoorn voortaan aan op de intercity van en naar [[Enkhuizen]]. In [[Heerhugowaard]] sluit deze trein beter aan op de intercity naar [[Den Helder]].
* Als gevolg van bovenstaande wijzigingen wijzigt de dienstregeling van de sprinters tussen Hoorn en Amsterdam Centraal en tussen [[Zandvoort aan Zee]] en Amsterdam Centraal met een kwartier. Ook de intercity tussen Alkmaar en [[Haarlem]] wijzigt met een kwartier.
* De intercity tussen Alkmaar en Haarlem gaat in de spits in beide richtingen rijden. In de spits neemt door deze aansluiting de reistijd tussen [[Den Helder]] en [[Haarlem]] met tien minuten af, maar buiten de spits met vijf minuten toe. Naar [[Beverwijk]] neemt deze zelfs een kwartier toe.
* In het weekend gaan er vier treinen per uur rijden tussen Amsterdam Centraal en [[Uitgeest]]. Vanaf Amsterdam Centraal gaan deze Sprinters doorrijden naar Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist, waardoor er voortaan ook in het weekend twee rechtstreekse Sprinters rijden tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal.
* Tussen Amsterdam Centraal en Enkhuizen gaan in de spits in de spitsrichting voortaan nog maar drie in plaats van vijf spitstreinen rijden omdat er beperkte vraag is en deze treinen geen aansluitingen meer bieden te Hoorn.
== Frequentieverhoging Utrecht - Leiden ==
* De Sprinter tussen Leiden Centraal en [[Alphen aan den Rijn]] rijdt in de spits door van/naar [[Woerden]] en Utrecht Centraal. Hierdoor rijden voortaan tussen Alphen aan den Rijn en Woerden in de spits vier in plaats van twee treinen per uur. Vanaf Utrecht Centraal rijden deze treinen voortaan door naar [[Houten Castellum]].
* De huidige intercity tussen Leiden Centraal en Utrecht Centraal zal voortaan doorrijden als Sprinter naar [['s-Hertogenbosch]]. Om de frequentieverhoging tussen Alphen aan den Rijn en Woerden mogelijk te maken gaat deze intercity wel met Sprintermaterieel rijden.* Op werkdagen overdag staat de Sprinter tussen Den Haag Centraal en Utrecht Centraal voortaan nog maar één minuut stil te Woerden in plaats van zes minuten. In de vroege ochtend, 's avonds en in het weekend blijft blijven de huidige wachttijden wel gehandhaafd.
== Wijzigingen Noord-Nederland ==
* De Sprinter tussen [[Meppel]] en [[Leeuwarden]] rijdt op werkdagen tot 20:00 voortaan tweemaal per uur tussen [[Zwolle]] en Leeuwarden. Daarbuiten blijft de Sprinter in de huidige frequentie en op het huidige traject rijden. Tevens wordt de reistijd op het traject met één tot twee minuten verkort.
* De Sprinter van Zwolle naar [[Groningen]] doet voortaan drie minuten korter over dit traject. In omgekeerde richting wordt de reistijd juist met één minuut verlengd. In Zwolle wordt de overstap van de Sprinter uit Groningen op diverse treinen met enkele minuten verkort. De overstap op de Sprinter naar Lelystad Centrum, die momenteel slechts in één richting bestaat, komt te vervallen.
* Tussen Groningen en [[Assen]] komen de Sprinters in de spits voortaan in een 11/19-interval te rijden in plaats van het huidige 5/25-interval.
* De intercity tussen Zwolle en Leeuwarden wordt met één minuut versneld. Hierdoor ontstaat er in Leeuwarden een overstap op de [[sneltrein]] van en naar Groningen.
== Wijzigingen in Zeeland Zuidwest-Nederland==
* Als gevolg van het vervallen van de marinierskazerne krijgt Zeeland als compensatie een betere bediening per spoor. Doordeweeks overdag gaat er één extra trein per uur rijden tussen [[Vlissingen]] en [[Roosendaal]]. Deze trein stopt op alle tussengelegen stations.
* Doordeweeks overdag stopt de intercity tussen Vlissingen en Amsterdam Centraal 1x/eenmaal per uur op alle stations en 1x/eenmaal per uur alleen nog maar te Vlissingen, [[Middelburg]], [[Goes]] en [[Bergen op Zoom]]. Reizigers van de kleinere Zeeuwse stations naar de Randstad behouden daardoor eenmaal per uur een rechtstreekse verbinding en moeten eenmaal per uur overstappen.
* De treinen in Zeeland die op alle stations stoppen vormen voortaan een halfuurdienst.
* De Sprinter tussen Roosendaal en Dordrecht wijzigt in de avonduren en in het weekend met een half uur.
 
== Regionale vervoerders ==
Onder voorbehoud van goedkeuring door de provincie Gelderland worden de volgende aanpassingen gedaan:<ref>[https://www.rocovgelderland.nl/download/adviezen/386: Advies ROCOV en reactie Arriva inz. Vervoerplan 2022]</ref>
* De stoptrein tussen [[Tiel]] en [[Elst]] rijdt op werkdagen tussen 19:00 en 21:00 tweemaal per uur, waarvan eenmaal per uur door naar Arnhem Centraal.
* De stoptrein tussen Arnhem Centraal en [[Winterswijk]] rijdt op zaterdagen tot 21:00 altijd tweemaal per uur het gehele traject.
* Tussen [[Zutphen]] en Winterswijk rijdt er op werkdagen 's avonds een toegevoegde trein in beide richtingen.
* Tussen [[Apeldoorn]] en Zutphen rijdt in de weekenden de eerste trein een half uur tot een uur eerder.
 
In de concessie [[Concessie Limburg (2017-2031)|Limburg]] wordt de volgende wijziging doorgevoerd:
* Van 10 januari 2022 t/m 4 september 2022 vervallen in de daluren 6 retourritten van de stoptrein tussen [[Nijmegen]] en [[Venray]]. Het betreft de ritten met vertrek uit Nijmegen tussen 10:00 en 13:00 uur en met vertrek uit Venray tussen 11:00 en 14:00 uur. Reizigers houden in plaats van 4x/uur nog 2x/uur een reismogelijkheid met de stoptrein tussen [[Nijmegen]] en [[Roermond]].
 
=== Nieuwe lijnnummers ===
Alle treinen van [[Arriva]], [[Breng]] en [[Connexxion]] die nog geen lijnnummer hebben, krijgen een lijnnummer, in navolging van de al eerder ingevoerde lijnnummers in Limburg, Friesland en Groningen. De aanduiding '''RE''' staat voor RegioExpres, oftewel [[sneltrein]], de aanduiding '''RS''' voor RegioSprinter, oftewel [[stoptrein]]. De nieuw toegekende lijnnummers zijn de volgende:
 
Concessie [[Concessie Vechtdallijnen|Vechtdallijnen]] ([[Arriva]]):
* [[Treinserie 3800 (2022)|Treinserie 3800 (Zwolle - Emmen)]]: RE20
* [[Treinserie 8000 (2022)|Treinserie 8000 (Zwolle - Emmen)]]: RS20
* [[Treinserie 13800 (2022)|Treinserie 13800 (Zwolle - Coevorden (- Emmen))]]: RE20
* [[Treinserie 31000 (2022)|Treinserie 31000 (Hardenberg - Almelo)]]: RS21
 
Concessie [[Concessie Achterhoek-Rivierenland|Achterhoek-Rivierenland]] ([[Arriva]]):
* [[Treinserie 17800 (2022)|Treinserie 17800 (Zutphen - Apeldoorn)]]: RS30
* [[Treinserie 30400 (2022)|Treinserie 30400 (Apeldoorn - Zutphen - Winterswijk)]]: RE30
* [[Treinserie 30800 (2022)|Treinserie 30800 (Zutphen - Winterswijk)]]: RS31
* [[Treinserie 30900 (2022)|Treinserie 30900 (Arnhem Centraal - Winterswijk)]]: RS32
* [[Treinserie 31100 (2022)|Treinserie 31100 (Tiel - Arnhem Centraal)]]: RS33
 
Concessie [[Concessie Arnhem Nijmegen (2013-2026)|Arnhem Nijmegen]] ([[Breng]]):
* [[Treinserie 30700 (2022)|Treinserie 30700 (Arnhem Centraal - Doetinchem)]]: RS32
 
Concessie [[Concessie Treindienst Amersfoort - Ede-Wageningen (2007-2023)|Treindienst Amersfoort - Ede-Wageningen]] ([[Connexxion]]):
* [[Treinserie 31300 (2022)|Treinserie 31300 (Amersfoort Centraal - Ede-Wageningen)]]: RS34
* [[Treinserie 31400 (2022)|Treinserie 31400 (Amersfoort Centraal - Barneveld Zuid)]]: RS34
== Internationaal ==
* Het is nog onzeker met welke frequentie de [[Thalys]] in dienstregeling 2022 gaat rijden.
* Er gaan vier treinen per dag rijden tussen Amsterdam Centraal en [[London St. Pancras International]]; mogelijk wordt dit in de loop van de dienstregeling uitgebreid naar vijf treinen per dag. De frequentie op zaterdag wordt verhoogd naar drie treinen per dag en op zondag naar vier treinen per dag. Deze wijzigingen zijn afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
 
== Treinseries ==
{{DrglTreinseries|
dienstregeling=2022}}
{{bron|bronvermelding=<references/>}}
[[Categorie:Dienstregeling naar jaar]]
78.454
bewerkingen

Navigatiemenu