Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Dienstregeling 2017

649 bytes toegevoegd, 25 apr 2016 19:13
wijzigingen nav besluit
'''Dienstregeling 2017''' loopt van 11 december 2016 tot en met 9 december 2017. De eerste wijzigingen werden bekend gemaakt in een nieuwsbericht op de pagina van de [[NS|Nederlandse Spoorwegen]] <ref>[http://www.ns.nl/over-ns/nieuwscentrum/nieuwsberichten#wijziging-ns-dienstregeling-per-2017-in-voorbereiding Wijzigingen NS-dienstregeling per 2017 in voorbereiding]</ref>. Meer gedetailleerde informatie werd naar buiten gebracht in een adviesaanvraag aan de consumentenorganisaties in het [[LOCOV]] <ref>[http://www.locov.nl/Images/Locov%202017-20534.01%20Bijlage%201%20adviesaanvraag%20dienstregeling%202017_tcm311-372113.pdf Bijlage adviesaanvraag dienstregeling 2017]</ref><ref>[http://www.locov.nl/Images/Locov%202016-91252%20Besluit%20dienstregeling%202017_tcm311-374801.pdf Besluit dienstregeling 2017]</ref>. De definitieve dienstregeling wordt pas bekend na capaciteitstoedeling van [[ProRail]] in augustus 2016.
== Nieuw station ==
* In Tilburg wordt de overstap van de Intercity uit Roosendaal op de Sprinter naar [[Eindhoven]] verkort tot zes minuten. De overstap van de Sprinter uit Breda op de Intercity naar Eindhoven wordt verkort tot negen à dertien minuten.
* De Sprinters tussen Dordrecht en Breda gaan doorrijden naar Tilburg en 's-Hertogenbosch. In Dordrecht worden alle Sprinters geknipt; reizigers krijgen te maken met een overstap van vier tot zes minuten. De Sprinters tussen Breda en Dordrecht rijden voortaan ook 's avonds en in het weekend tweemaal per uur.
* Er wordt nog gekeken of het mogelijk is Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om twee jaar lang eenmaal per uur een Intercity Intercityverbinding tussen Dordrecht en Breda te rijden. Dit hangt af van de financiering van deze treinseriefinancieren.
* De overstap in Roosendaal tussen de treinen van/naar [[Vlissingen]] op de treinen van/naar Zwolle wordt verkort tot vier à vijf minuten.
* De Intercity tussen Vlissingen en Amsterdam Centraal zal ongeveer vijf minuten stilstaan te Roosendaal. De reistijd tussen Zeeland en Rotterdam Centraal wordt vier à vijf minuten langer.
* De Intercity's tussen Venlo en Eindhoven rijden voortaan door naar 's-Hertogenbosch, Utrecht Centraal en Schiphol Airport. Om dit te realiseren wordt deze trein te Eindhoven gesplitst en gecombineerd met de treinen tussen [[Heerlen]] en Schiphol Airport. Op de momenten dat de Intercity tussen Heerlen en Schiphol niet rijdt wordt er alleen een Intercitydienst tussen Venlo en Eindhoven geboden. Deze trein sluit nog wel aan op de Intercity naar Den Haag Centraal.
* Tussen Utrecht Centraal en Eindhoven rijdt 's avonds een uur langer elk kwartier een Intercity.
* Doordat te Eindhoven de aansluiting van de treinen uit Den Haag Centraal op de treinen naar Venlo behouden blijven wordt de aansluiting van de trein uit Den Haag Centraal op de trein naar [[Maastricht]] bijna twintig minuten langer.
* Doordat enkele treinen te Eindhoven moeten splitsen en combineren kan tussen Eindhoven en [[Sittard]] geen nette kwartierdienst meer gereden worden. De treinen rijden voortaan in 10/20-intervallen.
* Te Leiden Centraal wordt voortaan een volledige knoop aangeboden, waardoor veel verbindingen tweemaal per uur rechtstreeks worden aangeboden en tweemaal per uur met overstap.
* De Sprinters rondom Leiden Centraal geven voortaan kortere aansluitingen op de Intercity's.
* De Sprinters tussen [[Hoorn Kersenboogerd]] en [[Hoofddorp]] gaan doordeweeks tot 19:00 doorrijden naar Leiden Centraal, zodat op dit traject een kwartierdienst aan Sprinters rijdt.* Doordat de Intercity tussen Dordrecht en Schiphol Airport doorrijdt naar Almere Centrum en Lelystad Centrum in plaats van Amsterdam Centraal komt er een nieuwe Sprinter tussen Amsterdam Centraal, Schiphol en [[Hoofddorp]]. Hierdoor verbetert de bediening van Hoofddorp. De treinen tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp rijden in de spits viermaal per uur door naar Leiden Centraal; daarbuiten tweemaal per uur. Reizigers tussen [[Amsterdam Lelylaan]] en Leiden Centraal zijn vijf tot acht minuten langer onderweg. Mogelijk zijn deze Sprinters in Amsterdam gekoppeld aan de Sprinters richting Weesp.
* Doordat de Intercity's tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal onderweg de Sprinters niet meer inhalen wordt het aantal reismogelijkheden tussen beide steden verhoogd van zes- naar achtmaal per uur.
* Te [[Den Haag Laan van NOI]] kunnen reizigers uit de Sprinter van/naar Leiden Centraal voortaan vier- in plaats van tweemaal per uur overstappen op de Intercity van/naar Rotterdam Centraal.
* De Sprinter tussen Utrecht Centraal en [[Soest]] geeft voortaan een overstap van een kwartier op de Sprinter naar Amersfoort; dit is een kwartier korter dan voorheen. De overstap op de Sprinter naar Hilversum wordt daarentegen dertig in plaats van vijftien minuten.
* De Intercity tussen Nijmegen en [[Den Helder]] zal altijd stoppen te [[Heiloo]]; de Intercity tussen Maastricht en [[Alkmaar]] stopt niet meer te Heiloo. De reistijd tussen Heiloo en de stations tussen Alkmaar en Den Helder neemt ongeveer tien minuten af.
* De spitsIntercity's tussen Haarlem en Alkmaar kunnen voortaan weer stoppen te [[Heiloo]] en [[Castricum]]. De rijtijd van de Intercity neemt daarmee vijf minuten toe.* De Intercity tussen Maastricht en Alkmaar rijdt vaker door naar [[Schagen]] zodat in Alkmaar vaker aansluiting geboden kan worden op de spitstreinen naar Haarlem.* Alle (spits)Intercity's kunnen weer stoppen te [[Hoorn Kersenboogerd]]. Hiermee stoppen er weer vier Intercity's per uur op dit station.
* De rechtstreekse Intercity's tussen [[Enkhuizen]] en Amersfoort worden voortaan geknipt te Amsterdam Centraal. De reistijd neemt desondanks niet toe.
* De Intercity's uit Utrecht Centraal sluiten te Amsterdam Centraal niet meer aan op de Intercity's naar Haarlem, maar op de Sprinters. Reizigers tussen Utrecht Centraal en Haarlem zijn twee tot vier minuten langer onderweg. Reizigers van Utrecht Centraal naar [[Haarlem Spaarnwoude]] en [[Halfweg-Zwanenburg]] zijn acht minuten korter onderweg. De snelle overstap tussen de beide Intercity's wordt hersteld als er zes treinen per uur gaan rijden tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal.
== Knelpunten ==
* Er zijn een aantal punten waarop de dienstregeling van NS knelt met de dienstregeling van andere vervoerders. Hierdoor kan de dienstregeling nog aangepast worden. Dit betreft de trajecten Amsterdam - Utrecht, Tilburg - Tilburg Universiteit, Rotterdam - Roosendaal, Deventer - Enschede en Leiden - Haarlem. Verder leveren de inpassing van de EuroStar en de spooropstelling te 's-Hertogenbosch mogelijk nog problemen op.
* Doordat de rechtstreekse stoptrein tussen Tiel en Arnhem behouden blijft en doordat er extra treinen tussen Arnhem en Nijmegen gaan rijden, wordt de dienstregeling tussen Arnhem en Nijmegen kwetsbaar. Bovendien kunnen de Intercity's tussen Nijmegen, Utrecht Centraal en verder niet altijd op de gewenste lengte rijden. Er wordt onderzocht of een extra wissel op station Nijmegen uitkomst kan bieden.
{{bron|bronvermelding=<references/>}}
[[Categorie:Dienstregeling naar jaar]]
29.323
bewerkingen

Navigatiemenu