Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Dienstregeling 2017

1.595 bytes toegevoegd, 21 dec 2019 16:20
k
Robot: automatisch tekst vervangen (-|Amersfoort| +|Amersfoort Centraal|, -Amersfoort }} +Amersfoort|Amersfoort Centraal}}, -Amersfoort}} +Amersfoort|Amersfoort Centraal}}, -Amersfoort +Amersfoort, -[[Amersfoort| +[[Amersfoo...
'''Dienstregeling 2017''' loopt van [[Dienstregeling 2016|11 december 2016 ]] tot en met [[Dienstregeling 2018|9 december 2017]]. De eerste wijzigingen werden bekend gemaakt in een nieuwsbericht op de pagina van de [[NS|Nederlandse Spoorwegen]] <ref>[http://www.ns.nl/over-ns/nieuwscentrum/nieuwsberichten#wijziging-ns-dienstregeling-per-2017-in-voorbereiding Wijzigingen NS-dienstregeling per 2017 in voorbereiding]</ref>. Meer gedetailleerde informatie werd naar buiten gebracht gecommuniceerd in een adviesaanvraag aan de consumentenorganisaties in het [[LOCOV]] <ref>[http://www.locov.nl/Images/Locov%202017-20534.01%20Bijlage%201%20adviesaanvraag%20dienstregeling%202017_tcm311-372113.pdf Bijlage adviesaanvraag dienstregeling 2017]</ref><ref>[http://www.locov.nl/Images/Locov%202016-91252%20Besluit%20dienstregeling%202017_tcm311-374801.pdf Besluit dienstregeling 2017]</ref>. De definitieve dienstregeling wordt pas werd bekend na capaciteitstoedeling van [[ProRail]] in augustus 2016.
== Nieuw station Nieuwe stationsnamen ==Twee stations veranderen met ingang van dienstregeling 2017 van naam:* Het station Koog Bloemwijk wordt [[Utrecht Vaartsche Rijn]] gaat openen. Hier zullen Koog aan de [[Sprinter|SprintersZaan]] vanuit [[Veenendaal Centrum|Veenendaal]] en * Koog-Zaandijk wordt [[GeldermalsenZaandijk Zaanse Schans]] gaan stoppen.
== Overige wijzigingen Wijzigingen ==
=== Noord-Nederland ===
* De [[intercityIntercity|intercityIntercity's]] van/naar [[Leeuwarden]] staan drie minuten korter stil op station [[Zwolle]].
* De aansluiting van de treinen van de [[Hanzelijn]] op de treinen naar [[Emmen]] wordt drie minuten ruimer.
* De aansluiting van de intercity Intercity uit [[Groningen]] op de [[Sprinter]] naar [[Enschede]] te Zwolle wordt verbroken. Eind 2017 kan de aansluiting hersteld worden vanwege [[Zwolle#ZwolleSpoort|gewijzigde infrastructuur]] op station Zwolle.* Het is nog onduidelijk of er een extra Sprinter per uur tussen Leeuwarden en [[Meppel]] kan rijden. Mogelijk moeten eerst aanpassingen aan de stroomvoorziening uitgevoerd worden. Mochten de Sprinters toch gaan rijden dan zullen alle intercity's tussen Zwolle en Leeuwarden alleen nog maar stoppen te [[Heerenveen]], [[Steenwijk]] en [[Meppel]].* De overstappen in Groningen en Leeuwarden tussen de intercityIntercity's en de regionale [[stoptrein|stoptreinenStoptreinen]] worden verruimd.* Er Per 4 september 2017 gaan in de spits twee extra Sprinters per uur rijden tussen Groningen en [[Assen]]. Dit kan pas gerealiseerd worden als de Om dit voor elkaar te krijgen moest eerst [[Assen#Stationsvernieuwing|extra infrastructuur]] op station Assen opgeleverd is, vermoedelijk in april 2017worden.* De Sprinter tussen Zwolle en [[Amsterdam Centraal]] wijzigt van tijdligging. De aansluitingen in Zwolle verslechteren hierdoor, maar reizigers krijgen wel daarentegen een snellere verbinding met [[Schiphol Airport]].
=== Oost-Nederland ===
* De Sprinter tussen [[Apeldoorn]] en [[Enschede]] wordt versneld zodat deze niet negen minuten meer hoeft te wachten te [[Rijssen]] of [[Enschede Kennispark]]. Deze Sprinter rijdt buiten de spits niet meer tussen Almelo en Enschede.* De intercity Intercity tussen Zwolle en [[Roosendaal]] stopt zal non-stop gaan rijden tussen [[Arnhem Centraal]] en [[Nijmegen]] niet meer op alle tussengelegen stations. De reistijdwinst tussen Arnhem Centraal en [['s-Hertogenbosch]] bedraagt ongeveer negen minuten.* De Sprinter tussen [[Zutphen]] en Nijmegen wordt doorgetrokken naar [[Wijchen]]. De Sprinter tussen 's-Hertogenbosch en Nijmegen wordt doorgetrokken naar Arnhem Centraal. Hierdoor rijden er vier Sprinters per uur tussen Arnhem Centraal en Wijchen. 's Avonds na Vanaf 20:00 uur rijdt eenmaal per uur een Sprinter tussen Nijmegen en 's-Hertogenbosch, eenmaal per uur een Sprinter tussen Zutphen en Nijmegen en eenmaal per uur een Sprinter tussen Arnhem Centraal en op Nijmegen. Op zondag overdag rijdt eenmaal per uur een Sprinter tussen Arnhem Centraal en 's-Hertogenbosch (aan het eind van de middag tweemaal per uur), eenmaal per uur Sprinter tussen Zutphen en Nijmegen en eenmaal per uur een Sprinter tussen Arnhem Centraal en Nijmegen.* [[Arriva]] gaat doordeweeks overdag tweemaal per uur rijden er twee Sprinters tussen [[Tiel]] en [[Elst]]. Net als in dienstregeling 2016 wordt in de spits tweemaal per uur doorgereden naar Arnhem Centraal en buiten de spits eenmaal per uur .* [[Syntus]] gaat op dit trajectzondag tussen 14:00 en 22:00 uur tweemaal per uur rijden tussen [[Zutphen]] en [[Hengelo]].
=== Zuid-Nederland ===
* Tussen [[Oss]] en 's-Hertogenbosch gaan in de spits in de drukste richting vier in plaats van twee Sprinters per uur rijden. Deze Sprinters sluiten te 's-Hertogenbosch aan op de intercityIntercity's richting [[Utrecht Centraal]].* De intercity Intercity tussen [[Den Haag Centraal]] en [[Venlo]] wordt ingekort beperkt tot het traject tussen Den Haag Centraal en [[Eindhoven Centraal|Eindhoven]]. Deze treinen gaan tussen [[Rotterdam Centraal]] en [[Breda]] over de [[HSL-Zuid]] rijden en stoppen daardoor niet meer te [[Dordrecht]]. De reistijdwinst bedraagt ongeveer negen minuten. Door het gebruik verbeteren van goede aansluitingen zijn er straks vier snelle reismogelijkheden per uur tussen [[Tilburg]] en Rotterdam Centraal en tussen Breda en [[Schiphol Airport]].* In Tilburg wordt de overstap van de intercity Intercity uit Roosendaal op de Sprinter naar [[Eindhoven Centraal|Eindhoven]] verkort tot zes minuten. De overstap van de Sprinter uit Breda op de intercity Intercity naar Eindhoven wordt verkort tot negen à dertien minuten.* De Sprinters tussen Dordrecht en Breda gaan doorrijden naar Tilburg en 's-Hertogenbosch. In Dordrecht worden alle Sprinters geknipt; reizigers . Reizigers krijgen te maken met een overstap van vier tot zes minuten. De Sprinters tussen Breda en Dordrecht rijden voortaan ook 's avonds en in het weekend tweemaal per uur.* Er wordt nog gekeken of het mogelijk is Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om twee jaar lang eenmaal per uur een intercity Intercityverbinding tussen Dordrecht en Breda te rijden. Dit hangt af van de financiering van deze treinseriefinancieren.
* De overstap in Roosendaal tussen de treinen van/naar [[Vlissingen]] op de treinen van/naar Zwolle wordt verkort tot vier à vijf minuten.
* De intercity Intercity tussen Vlissingen en Amsterdam Centraal moet enkele zal ongeveer vijf minuten langer stilstaan te Roosendaal. De reistijd tussen Zeeland en Rotterdam Centraal wordt vier à vijf minuten langer.* De intercityIntercity's tussen Venlo en Eindhoven rijdt rijden voortaan door naar 's-Hertogenbosch, Utrecht Centraal en Schiphol Airport. Om dit te realiseren wordt deze trein te Eindhoven gesplitst en gecombineerd met de treinen tussen [[Heerlen]] en Schiphol Airport. Op de momenten dat de intercity Intercity tussen Heerlen en Schiphol niet rijdt wordt er alleen een intercitydienst Intercitydienst tussen Venlo en Eindhoven geboden. Deze trein sluit nog wel aan op de intercity Intercity naar Den Haag Centraal.* Tussen Utrecht Centraal en Eindhoven rijdt 's avonds een uur langer elk kwartier een Intercity.
* Doordat te Eindhoven de aansluiting van de treinen uit Den Haag Centraal op de treinen naar Venlo behouden blijven wordt de aansluiting van de trein uit Den Haag Centraal op de trein naar [[Maastricht]] bijna twintig minuten langer.
* Doordat enkele treinen te Eindhoven moeten splitsen en combineren kan tussen Eindhoven en [[Sittard]] geen nette kwartierdienst meer gereden worden. De treinen rijden voortaan in 10/20-intervallen.
* De rechtstreekse Sprinter tussen [[Weert]] en [[Tilburg Universiteit]] wordt hersteld.
* De Sprinters tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven moeten voortaan worden te [[Boxtel]] ingehaald worden door een intercityIntercity. De treinen moeten zullen hierdoor zes minuten stilstaanin Boxtel. Dit kan verholpen worden als bij [[Vught]] de [[Staatslijn H#Verbouwing 's-Hertogenbosch - Vught|vrije kruising ]] aangelegd is.* Te Venlo ontstaan ontstaat een snelle aansluiting tussen de treinen van de [[Spoorlijn Nijmegen - Venlo|Maaslijn]] op de treinen naar Eindhoven. Dit zorgt voor een reistijdwinst van ongeveer twintig minuten.
* Te Venlo wordt de aansluiting van de treinen uit Eindhoven op de treinen in de richting [[Düsseldorf Hbf]] verkort. Dit zorgt voor een kwartier reistijdwinst. De reistijdwinst tussen Den Haag Centraal en Düsseldorf Hbf loopt op tot 25 minuten.
* De intercity Intercity van/naar Schiphol Airport biedt te Heerlen geen aansluiting meer op de treinen van/naar [[Herzogenrath]]. De snelste aansluiting wordt geboden door de Sprinter tussen Sittard en Heerlen.* In 's-Hertogenbosch worden wordt de Sprinter tussen Utrecht Centraal en Breda geknipt.* Arriva neemt enkele treindiensten over in Limburg. Het gaat om de trajecten Nijmegen - Venlo - Roermond en Maastricht Randwyck - [[Kerkrade Centrum]] van [[Veolia Transport]] en de stoptreindiensten op de trajecten Sittard - Maastricht en Sittard - Heerlen van de Sprinters [[NS]].* Arriva gaat doordeweeks in het dal viermaal per uur rijden tussen Nijmegen en [[DeurneVenray]] .* De stoptrein tussen Sittard en Heerlen wordt gekoppeld aan de stoptrein tussen Heerlen en Kerkrade Centrum. Op het traject wordt de gehele week door tweemaal per uur gereden.* De stoptrein tussen Maastricht Randwyck en Kerkrade Centrum wordt ingekort tot het traject tussen Maastricht Randwyck en Heerlen.* De sneltrein tussen Maastricht en Heerlen start voortaan te Maastricht Randwyck.* De stoptrein tussen Utrecht Centraal Maastricht Randwyck en Breda gekniptRoermond rijdt voortaan altijd tweemaal per uur.
=== West-Nederland ===
* Er komt een nieuwe intercity Intercity tussen [[Lelystad Centrum]], [[Almere Centrum]] en [[Schiphol Airport]]. Hiermee wordt een kwartierdienst geboden op dit traject. Betreffende treinen rijden door naar [[Leiden Centraal]], [[Den Haag HS]], [[Rotterdam Centraal]] en [[Dordrecht]]. De nieuwe intercity Deze Intercity rijdt van maandag tot en met zaterdag tot acht uur 's avonds20:00.* De nieuwe intercity Intercity tussen Lelystad Centrum en Schiphol Dordrecht zal ook stoppen te [[Almere Buiten]] en [[Duivendrecht]]. De al bestaande intercityIntercity's tussen Zwolle en Schiphol Airport zullen dit niet resp. niet meer doente Duivendrecht stoppen. Hiermee Hierdoor zal de reistijd tussen Noord-Nederland en Schiphol Airport en verdere bestemmingen met ongeveer drie minuten afnemen. De reistijd tussen Duivendrecht en Noord-Nederland zal wel toenemen.* De intercity Intercity's tussen Lelystad Centrum en Amsterdam Centraal Vlissingen rijden voortaan alleen nog maar enkel tussen Amsterdam Centraal en Vlissingen en worden omgelegd via Haarlem in plaats van Schiphol Airport. Tussen Almere Centrum en Amsterdam Centraalkomt een vervangende Intercity. Reizigers tussen Lelystad Centrum en Amsterdam Centraal moeten kunnen overstappen te Almere Centrum of reizen met de Sprinter.* De Sprinters tussen Utrecht Centraal en [[Almere Oostvaarders]] rijden voortaan alleen nog maar enkel tussen Utrecht Centraal en Almere Centrum. Hierdoor stoppen er nog maar vier in plaats van zes treinen per uur te [[Almere Parkwijk]] en Almere Oostvaarders.
* De Sprinters tussen Utrecht Centraal en Almere Centrum kunnen door diverse oorzaken niet meer stoppen te [[Utrecht Overvecht]]. De reistijd van Utrecht Centraal naar Almere Centrum neemt toe met vijf minuten. Deze situatie duurt ongeveer twee jaar. 's Avonds rijdt de Sprinter tussen Utrecht Centraal en Almere Centrum tweemaal per uur tussen Utrecht Centraal en [[Hilversum]] en zal dan wel stoppen te Utrecht Overvecht en [[Hollandsche Rading]].
* Het stationnement van de Sprinters naar Amsterdam Centraal te [[Weesp]] wordt verkort. Dit levert een reistijdwinst van ongeveer zes minuten op.
* De nieuwe intercity's tussen Lelystad Centrum, Schiphol en Leiden Centraal rijden door naar [[Dordrecht]]. Hierdoor ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen [[Delft]] en [[Amsterdam Zuid]].* De intercity tussen Amsterdam Centraal en Vlissingen rijdt voortaan via [[Haarlem]] in plaats van via Schiphol Airport.* Te Leiden Centraal wordt voortaan een volledige knoop aangeboden, waardoor veel verbindingen tweemaal per uur rechtstreeks worden aangeboden en tweemaal per uur met overstap. * De Sprinters rondom Leiden Centraal geven voortaan kortere aansluitingen op de intercityIntercity's.* Doordat de intercity Intercity tussen Dordrecht en Amsterdam Centraal na Schiphol Airport doorrijdt naar Almere Centrum en Lelystad Centrum in plaats van Amsterdam Centraal , komt er een nieuwe Sprinter tussen Amsterdam Centraal, Schiphol en [[Hoofddorp]]. Hierdoor verbetert de bediening van Hoofddorp. * De treinen Sprinters tussen Amsterdam Centraal [[Hoorn Kersenboogerd]] en Hoofddorp rijden in de spits viermaal per gaan doordeweeks tot 19:00 uur door doorrijden naar Leiden Centraal; daarbuiten tweemaal per uur. Reizigers , zodat tussen [[Amsterdam Lelylaan]] Hoofddorp en Leiden Centraal zijn vijf tot acht minuten langer onderwegeen kwartierdienst aan Sprinters ontstaat.* Doordat de intercityIntercity's tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal onderweg de Sprinters niet meer inhalen wordt het aantal reismogelijkheden tussen beide steden verhoogd van zes- naar achtmaal per uur.* Te [[Den Haag Laan van NOI]] kunnen reizigers uit de Sprinter van/naar Leiden Centraal voortaan vier- in plaats van tweemaal per uur overstappen op de intercity Intercity van/naar Rotterdam Centraal.* De frequentie tussen Hoofddorp, Schiphol, Amsterdam Zuid, Hilversum en Utrecht Centraal gaat 's avonds na 20:00 uur omlaag van vier- naar tweemaal per uurdoordat de rechtstreekse Sprinter dan komt te vervallen.
* De Sprinter tussen Rhenen en Breukelen rijdt overdag altijd door naar [[Amsterdam Centraal]] en [[Uitgeest]] in plaats van alleen in de spits. Wel krijgt de Sprinter te Utrecht Centraal een wachttijd van zeven minuten richting Rhenen en dertien minuten richting Amsterdam Centraal. De spits-Sprinters tussen [[Veenendaal Centrum]] en Breukelen hebben geen lange wachttijd.
* Te [[Utrecht Leidsche Rijn]] stoppen voortaan vier in plaats van twee Sprinters per uur.
* De Sprinters tussen 's-Hertogenbosch en Utrecht Centraal en worden voortaan gekoppeld aan de Sprinters tussen Utrecht Centraal en Den Haag Centraal worden voortaan gekoppeld. Ook de De Sprinters tussen [[Tiel]] en Utrecht Centraal en worden voortaan gekoppeld aan de Sprinters tussen Utrecht Centraal en [[Woerden]] worden gekoppeld.* De Sprinter tussen Utrecht Centraal en Den Haag Centraal staat voortaan acht minuten stil te Woerden. Sommige reizigers kunnen de extra reistijd die hierdoor ontstaat vermijden door over te stappen op de Sprinter tussen Breukelen en Rotterdam Centraal. Wanneer de volledige [[Spoorlijn Utrecht - Rotterdam#Spoorverdubbeling Utrecht|viersporigheid ]] tussen Utrecht Centraal en Woerden klaar is kan de lange stop te Woerden komen te vervallen.* De Sprinters tussen [[Gouda]] en [[Alphen aan den Rijn]] worden onderdeel van [[R-net]]. Er wordt de hele dag een halfuursdienst gereden, die in Alphen cross-platform aansluit op de Intercity's van/naar Leiden Centraal. Er rijden geen doorgaande Sprinters meer tussen Gouda naar Leiden, in de brede spits rijden wel extra Sprinters tussen Alphen en Leiden.* De Sprinters rondom [[Amersfoort Centraal|Amersfoort]] krijgen een andere dienstregeling. De overstap tussen de Sprinter uit Zwolle op de Sprinter naar Amsterdam Centraal wordt verkort. De reistijdwinst loopt op tot vijftien minuten.* De Sprinters te treinen naar [[Amersfoort Vathorst]] rijden voortaan elk kwartier in een kwartierdienst in plaats van tweemaal per uur vlak na elkaar. Hierdoor ontstaan meer reismogelijkheden per uur.* De Sprinter tussen Utrecht Centraal en [[SoestBaarn]] geeft voortaan een overstap van een kwartier op de Sprinter naar Amersfoort; dit is een kwartier korter dan voorheen. De overstap op de Sprinter naar Hilversum wordt daarentegen dertig in plaats van vijftien minuten.* De intercity Intercity tussen Nijmegen en [[Den Helder]] zal altijd stoppen te [[Heiloo]]; de intercity Intercity tussen Maastricht en [[Alkmaar]] stopt niet meer te Heiloo. De reistijd tussen Heiloo en de stations tussen Alkmaar en Den Helder neemt ongeveer tien minuten af.* De spitsintercityspits-Intercity's tussen Haarlem en Alkmaar kunnen voortaan weer stoppen te [[Heiloo]] en [[Castricum]]. De rijtijd reistijd van de intercity Intercity neemt daarmee vijf minuten toe.* De Intercity tussen Maastricht en Alkmaar rijdt vaker door naar [[Schagen]] zodat in Alkmaar vaker aansluiting geboden kan worden op de spitstreinen naar Haarlem.* Alle (spits-)intercityIntercity's kunnen weer stoppen te [[Hoorn Kersenboogerd]]. Hiermee stoppen er weer vier intercityIntercity's per uur op dit stationgedurende de spitsuren.* De rechtstreekse intercityIntercity's tussen [[Enkhuizen]] en Amersfoort worden voortaan geknipt te Amsterdam Centraal. De reistijd neemt hierdoor desondanks niet toe.* De intercityIntercity's uit Utrecht Centraal sluiten te Amsterdam Centraal niet meer aan op de intercityIntercity's naar Haarlem, maar op de Sprinters. Reizigers tussen Utrecht Centraal en Haarlem zijn twee tot vier minuten langer onderweg. Reizigers van Utrecht Centraal naar [[Haarlem Spaarnwoude]] en [[Halfweg-Zwanenburg]] zijn acht minuten korter onderweg. De snelle overstap tussen de beide intercityIntercity's wordt hersteld als er zes treinen per uur gaan rijden tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal.
=== Internationaal ===
* Op het moment dat de intercity Intercity tussen Amsterdam Centraal en Brussel via Breda gaat rijden, zal er naar verwachting een tweede stoptrein per uur tussen Roosendaal en Antwerpen komen.* Vanaf 6 april 2017 gaat [[Abellio]] een nieuwe uurdienst rijden tussen Arnhem Centraal en [[Düsseldorf Hbf]]. In Nederland stopt deze trein te [[Zevenaar]]. Reizigers op het binnenlandse traject kunnen in- en uitchecken bij de paaltjes van [[Breng]] / Arriva.
== Knelpunten Treinseries ==* Er zijn een aantal punten waarop de dienstregeling van NS knelt met de dienstregeling van andere vervoerders. Hierdoor kan de dienstregeling nog aangepast worden. Dit betreft de trajecten Amsterdam - Utrecht, Tilburg - Tilburg Universiteit, Rotterdam - Roosendaal, Deventer - Enschede en Leiden - Haarlem. Verder leveren de inpassing van de EuroStar en de spooropstelling te 's-Hertogenbosch mogelijk nog problemen op.{{DrglTreinseries|* Doordat de rechtstreekse stoptrein tussen Tiel en Arnhem behouden blijft en doordat er extra tussen Arnhem en Nijmegen gaan rijden, wordt de dienstregeling tussen Arnhem en Nijmegen kwetsbaar. Bovendien kunnen de intercity's tussen Nijmegen, Utrecht Centraal en verder niet altijd op de gewenste lengte rijden.=2017}}
{{bron|bronvermelding=<references/>}}
[[Categorie:Dienstregeling naar jaar]]
78.454
bewerkingen

Navigatiemenu