Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

DRIS

1.861 bytes toegevoegd, 18 mrt 2010 00:06
geen bewerkingssamenvatting
'''DRIS''' is een verkorting afkorting voor '''Dynamisch Route Informatie Systeem''', een systeem dat dynamische reisinformatie op haltes en belangrijke stations biedt. Verschillende steden in Nederland zijn al uitgerust met een dergelijk systeem.Het systeem krijgt zijn == Werking ==Dergelijke systemen krijgen hun informatie doorgaans van de boordcomputer van de bus, tram of metro, maar er bestaan ook systemen die gebruik maken van vaste apparatuur (zoals lussen in de weg of bakens in het spoor). Deze computer Bij systemen waarbij de boordcomputer de informatie levert geeft de boordcomputer zijn positie (GPS) door aan de een centrale computer, die vervolgens berekent hoe lang het nog duurt voordat het voertuig bij de volgende haltes is. Vanaf de centrale wordt deze informatie naar de displays gestuurd die bij de haltes staan.<br>Bij systemen die werken met vaste apparatuur wordt de locatie van het voertuig bepaald door de lus of het baken dat geactiveerd wordt. De apparatuur geeft vervolgens aan de centrale computer door dat een voertuig passeert, waarna de centrale de displays bijwerkt. Er bestaan ook systemen die wel reisinformatie geven, maar die de tijden niet dynamisch aanpassen aan de actuele verkeersgegevens. Zulke systemen worden bijvoorbeeld gebruikt door de [[RET]] voor de [[TramPlus]]-lijnen in Rotterdam: de displays geven alleen de vertrektijd aan zoals die gepland is in de dienstregeling; vertragingen worden niet verwerkt. Strikt genomen zijn deze systemen geen DRIS omdat ze geen dynamische informatie bieden. == Systemen in Nederland ==Hieronder volgt een overzicht van systemen die gebruikt worden op verschillende plaatsen in Nederland. ===Trein (landelijk)===Landelijk wordt voor dynamische reisinformatie gebruik gemaakt van [[CTA|centrale treinaanwijzers]] (CTA's). Vrijwel alle grotere stations zijn hiermee uitgerust, evenals een groot aantal kleinere stations. Vertragingen (afgerond op vijf minuten) en andere afwijkingen van de dienstregeling kunnen vertoond worden op een CTA. De informatie komt uit de systemen van de [[Verkeersleiding]], en de CTA's worden aangestuurd door een medewerker van [[ProRail]].
===Amsterdam===
===Drechtsteden===
In de Drechtsteden (Dordrecht, Zwijndrecht, H.I. Ambacht, Papendrecht, Alblasserdam en Sliedrecht) zijn de knooppunthaltes voorzien van displays met actuele vertrektijden. Tevens zijn of worden alle haltes aan het [[HOV-D]]-netwerk voorzien van kleinere displays <ref>Bureau Drechtsteden: [http://drechtsteden.waxtrapp.com/drechtsteden?waxtrapp=vhwonJsHuOnMocBdmBDGNHoogwaardig Openbaar Vervoer Drechtsteden]</ref>. Deze zijn ook te vinden bij de haltes richting station van diverse stadslijnen in Dordrecht.
Aan de rand van de binnenstad van Dordrecht zijn grote schermen geplaatst die de vertrektijden van bussen bij de halte aan de rand van het centrum weergeven.
===Rotterdam===
In Rotterdam zijn alle metrostations voorzien van een display waarop de eerstvolgende vertrekkende metro's zichtbaar zijn. Ook kunnen er andere mededelingen getoond worden.
In het kader van het [[TramPlus]]-project zijn ook de haltes van Trampluslijnen voorzien van actuele vertrekinformatie. Er zijn ongeveer 175 tramhaltes voorzien van dit systeem <ref>Strukton: [http://struktonrail.nl/nl-nl/AboutUs/Projects/ProjectsOverview/Pages/ReizigersinformatiesysteemTramplusRotterdam.aspxDynamisch Reisinformatiesysteem Tramplus Rotterdam]</ref>, maar dat aantal kan stijgen door verdere uitbreidingen.
===Utrecht===
Sinds de zomer van 2009 beschikt Utrecht ook over een informatiesysteem. Op de drukkere haltes in Utrecht (stad) en daarbuiten (provincie) zijn LED-displays geplaatst die actuele vertrektijden weergeven. Het [[Utrecht Centraal|centrale station]] van Utrecht beschikt niet over een reizigersinformatiesysteem. De actuele informatie wordt zowel van het GVU als van Connexxion geleverd door [[Infoxx]]. Wanneer er voor een rit geen actuele informatie beschikbaar is wordt de vertrektijd volgens dienstregeling gebruikt, afgewisseld met de tekst 'Tijd bij benadering'.
Voor Reeds voor de uitrol van dit nieuwe systeem beschikte de HOV-baan in Utrecht (vanaf het station via de binnenstad naar de Uithof) al over een informatiesysteem. Dit systeem werkte door middel van lussen in het wegdek. Op LCD-displays werd de verwachte tijd voor de eerstvolgende drie bussen weergegeven.
==Zie ook==
* [http://www.kpvv.nl/files_content/publicaties/DRIS%20Bestekteksten%20eBook.pdf|Dynamische reisinformatie in het openbaar vervoer: Voorbeeldteksten voor bestekken] ([[Kennispatform Verkeer en Vervoer - DRIS]])* [http://www.technolution.nl/www/publications/nl/verkeervervoer/Brochures/infotin_ned.pdf|Technolution InfoTin] {{bron|bronvermelding=<references/>}}
[[Categorie:Busterminologie]]
[[Categorie:Reisinformatie]]
2.034
bewerkingen

Navigatiemenu