Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Concessie IJssel-Vecht (2023-2035)

488 bytes toegevoegd, 4 aug 2020 16:33
Noodconcessie wordt aan Keolis opgedragen
|voorganger=[[Concessie Midden Overijssel|Midden Overijssel]]<br>[[Concessie IJsselmond (2014-2023)|IJsselmond]]<br>[[Concessie Veluwe (2011-2020)|Veluwe]]<br>[[Concessie Stadsvervoer Lelystad (2011-2021)|Stadsvervoer Lelystad]]
}}
De '''concessie IJssel-Vecht''' is één van de drie concessies die gezamenlijk door de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel zijn is ontwikkeld. De concessie omvat een uitgestrekt gebied dat reikt van Steenwijk in het noorden tot aan Apeldoorn in het zuiden en van Hardenberg in het oosten tot aan Zeewolde in het westen. De concessie zal onder de merknaam [[RRReis]] worden uitgevoerd, naar verwachting de eerste twee jaar door [[Keolis]] onder een noodconcessie.
In eerste instantie was het onzeker of de [[Concessie Stadsvervoer Lelystad (2011-2021)|concessie Stadsvervoer Lelystad]] onderdeel ging uitmaken van de concessie IJssel-Vecht, dit omdat de provincie Flevoland de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer had gedelegeerd aan de [[gemeente Lelystad]]. De gemeente Lelystad zag niks in het opgaan van de stadsdienst Lelystad in de concessie IJssel-Vecht. Hierdoor zou namelijk de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer verloren gaan. De gemeente zag liever dat enkele streeklijnen uit IJsselmond worden overgeheveld naar een nieuwe stadsdienstconcessie voor Lelystad, zodat een meer samenhangend netwerk kan worden aangeboden. Op 8 mei 2018 besloten de gedeputeerde staten van de provincie Flevoland om de stadsdienst van Lelystad onder te brengen bij de concessie IJssel-Vecht. Wel behield de gemeente Lelystad een zwaarwegende adviserende rol in het stadsvervoer. Een voorwaarde die de gemeente eiste voor het opgaan in de concessie IJssel-Vecht.
De inschrijfdeadline voor de concessie liep 3 juli 2019 af. Op dat moment werd bekend dat de vier vervoerders [[Arriva]], [[Connexxion]], [[EBS]] en [[Keolis Nederland]] zich hadden ingeschreven. Op 24 september 2019 werd bekend gemaakt dat de concessie gegund is aan Keolis. Na de bezwaarperiode van zes weken werd de gunning aan Keolis op 6 november 2019 definitief.
Op 23 mei 2020 werd door het journalistieke onderzoeksplatform Follow The Money bekend gemaakt dat Keolis fraude zou hebben gepleegd door side-letters die waren opgedoken tussen de contracten met de busfabrikanten. In eerste instantie zouden side-letters zijn gevonden in de deal met [[BYD]] van 259 ZE-bussen. Later bleek dat er onregelmatigheden waren gevonden rondom de circulariteit en levering van de buurtbussen van fabrikant GINAF. Op 7 juli 2020 werd bekend dat de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel niet verder willen met Keolis als concessiehouder van de mega-concessie IJssel-Vecht. Op dit moment wordt door  Na een zienswijze van Keolis zelf, een petitie van chauffeurs en een reactie van zowel de provincie [[ROVER]] als Keolis gekeken naar mogelijke vervolgstappen. Zo moeten er noodconcessies door [[ROCOV]], besloten Gedeputeerde Staten van de drie provincies worden uitgeschreven op 4 augustus om de concessie definitief in te trekken. Echter werd ook besloten een noodconcessie, om het vervoer in Midden-Overijssel en op de Veluwe te waarborgen , toch aan Keolis op te dragen om de gevolgen voor personeel, reizigers, publiek geld, milieu en klimaat te beperken. Op dit moment worden verdere gesprekken gevoerd over deze twee jaar durende noodconcessie met Keolis heeft binnen twee weken de mogelijkheid , waarbij het streven is om bezwaar in grote lijnen vast te houden aan te tekenen voordat de geplande concessie. Bij de nieuwe aanbesteding zal worden bekeken of Keolis mag meedingen naar de concessie definitief wordt ingetrokken, waarbij 'zelfreiniging' zal moeten blijken.
<!-- === Materieel ===
1
bewerking

Navigatiemenu