Bajonetligging: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina: 300px|thumb|right|Voorbeeld van perrons in bajonetligging De '''bajonetligging''' is een vorm van perronligging waarin de perrons niet recht teg...)
 
Regel 3: Regel 3:
  
  
Ook sommige kleinere trein[[station]]s hebben perrons in bajonetligging die hier vaak als alternatief voor een [[stop-doorschakeling]] zijn toegepast. De perrons liggen hier dan na de overweg om een onnodig lang gesloten overweg bij een halterende trein te voorkomen.
+
Ook sommige kleinere trein[[station]]s hebben perrons in bajonetligging die hier vaak als alternatief voor een [[stop-doorschakeling]] zijn toegepast. De perrons liggen hier dan na de overweg om een onnodig lang gesloten overweg bij een halterende trein te voorkomen. Om deze reden wordt een bajonetligging ook toegepast op enkelsporige baanvakken. De haltes [[Daarlerveen]], [[Eygelshoven]], [[Geerdijk]] en [[Leeuwarden Achter de Hoven]] beschikken over twee perrons aan weerszijden van de overweg, die perrons 1a en 1b worden genoemd.
Een bijzondere variant hierop is te vinden bij station [[Leeuwarden Achter de Hoven]] wat beschikt over twee perrons in bajonetligging langs een enkelsporige spoorlijn.
 
 
 
 
[[Categorie:Spoorwegterminologie]]
 
[[Categorie:Spoorwegterminologie]]

Versie van 16 okt 2009 om 23:11

Voorbeeld van perrons in bajonetligging

De bajonetligging is een vorm van perronligging waarin de perrons niet recht tegenover elkaar liggen, maar schuin tegenover elkaar. Deze ligging komt vaak voor bij bus- en tramhaltes waar de halte in beide richtingen voor een kruising ligt (om de halteertijd te combineren met de wachttijd voor een verkeerslicht) of juist na een kruising (vanwege de inpasbaarheid).


Ook sommige kleinere treinstations hebben perrons in bajonetligging die hier vaak als alternatief voor een stop-doorschakeling zijn toegepast. De perrons liggen hier dan na de overweg om een onnodig lang gesloten overweg bij een halterende trein te voorkomen. Om deze reden wordt een bajonetligging ook toegepast op enkelsporige baanvakken. De haltes Daarlerveen, Eygelshoven, Geerdijk en Leeuwarden Achter de Hoven beschikken over twee perrons aan weerszijden van de overweg, die perrons 1a en 1b worden genoemd.