Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Huisstijlen in het openbaar vervoer

35 bytes toegevoegd, 14 jun 2015 20:28
taal/spelling
== Geschiedenis ==
In de jaren '60 zestig kende Nederland een standaard voor vrijwel alle bussen in Nederland. Dit was toen voor stadsbussen wijnrood/grijs. Deze stijl werd toen voorgesteld door de [[CSA]]. Die streefden Zij streefde naar standaardbussen voor heel Nederland met dezelfde hetzelfde straatbeeld in de steden. Voor het streekvervoer werd geel/wit gehanteerd en werden werd toen gebruikt op ''Standaard streekbussen''. Deze huisstijlen zijn beter bekend als ''stadsrood'' en ''streekgeel''. De streekbussen hadden de bijnaam ''Gele Rijders''.
In 1982 werd de huisstijl voor stadsbussen gewijzigd naar tomaatrood/beige en voor streekbussen geel. In 1987 werd de standaard huisstijl voor stadsbussen rood met grijs/wit en voor streekbussen geel/grijs. Desondanks Ondanks de standaard huisstijl waren die er bestond, was er toch een aantal vervoersbedrijven die hun dat zijn eigen huisstijl hanteerden hanteerde en in de jaren '90 negentig stapten alle vervoersbedrijven over op hun eigen huisstijlen.
In 2000 kwam er een omkeer toen er voor het eerst een regionale huisstijl werd geïntroduceerd door een [[OV-autoriteit]]. Het eerste gebied was [[Schiphol Sternet]] waar alle bussen die op de lijnen van het Sternet reden rood beschilderd moesten worden. De OV-autoriteit had deze eis opgesteld voor herkenbaarheid van het netwerk. Later volgden meer OV-autoriteiten het voorbeeld.
=== [[Arriva]] ===
De eerst jaren reed Arriva in de huisstijl van de voorgaande vervoerders. Langzaamaan begon Arriva nieuwe bussen te bestellen en werden de jongste bestaande bussen omgedoopt in de huisstijl van Arriva huisstijl. De Arriva Deze huisstijl is de laatste jaren uit het straatbeeld aan het verdwijnen, omdat in veel concessies waar Arriva rijdt een regionale huisstijl wordt geëist.
De basiskleur op de bussen van Arriva is gebaseerd op de blauwgroene aquamarijn steen, een edelsteen. De huisstijl wordt aangevuld met de kleur van de ''Cotswold Stone'', dit is een beigeachtige kleur van de steen die wordt aangeboord in het gebied Cotswolds, een heuvelrug in centraal Engeland. Deze kleur loopt vanuit de voorkant in een halve cirkel door op het voorste deel van de zijkanten, geschetst door een witte streep. Het witte logo van Arriva bevindt zich net achter de halve cirkel. Op de voorkant bevindt zich een zwart logo. Een dunne gele lijn loopt rondom de bus in het midden van de schotplaten. Het dak is wit.
De standaardhuisstijl standaard huisstijl van Arriva wordt anno 2015 alleen nog gebruikt op de bussen in de Hoekse Waard-Goeree Overflakkee, de streekbussen in het DAV-gebied, op de bussen in de Achterhoek en Rivierenland en op de Friese Waddeneilanden Terschelling en Vlieland.
De rood-witte huisstijl wordt op de Nederlandse treinen van Arriva gehanteerd, mits er geen regionale huisstijl wordt geëist. In het buitenland rijdt Arriva echter wel met de standaardhuisstijl standaard huisstijl (groen-beige-wit) op de treinen. Vanaf 2010 wordt de huisstijl ook toegepast op de stations die Arriva alleen in zijn eentje exploiteert. De blauwe borden van de NS werden vervangen door rood-witte Arriva -borden.
<gallery widths="300" heights="200">
8351.jpg|{{colorbox|#1b838e}} {{colorbox|#e2dcb8}} {{colorbox|#ffffff}} {{colorbox|#ffc831}} <br /> Huisstijl van een Arriva -bus.Spurt.jpg|{{colorbox|#c90710}} {{colorbox|#ffffff}} <br /> Huisstijl van een Arriva -trein.
</gallery>
=== [[Connexxion]] ===
Donkergroene basis met een lichtgroene bovenkant/dak. De exacte kleuren zijn: donkergroen (Pantone 3155) en lichtgroen (Pantone 396). De voorkant en zijkanten zijn voorzien van Connexxion -logo's. Sommige bussen dragen of droegen regionale toevoegingen, zoals '''[[MAXX]]''' <small>(stadsdienstformule)</small>, [[RegioLiner]] en de Frysker in Friesland. Deze huisstijl werd in het verleden ook op de [[Fast Flying Ferry]] tussen Amsterdam en Velsen gehanteerd en op de [[Sneltram Utrecht - Nieuwegein/IJsselstein|Utrechtse sneltram]]. Het logo van Connexxion werd in 1999 ontworpen door Design Bridge.
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[GVB]] ===
Het GVB is het gemeentevervoerbedrijf gemeentelijk vervoerbedrijf in de stad Amsterdam. Het huidige logo van het GVB werd in 1970 ontworpen door Hans Barvelink. In de huidige huisstijl is het logo altijd te zien in een schildje. De kleur is blauw/wit.<ref>Richtlijnen huisenstijl, 8 november 2008: http://www.gvb.nl/extranet/huisstijl/Pages/Richtlijnenhuisstijl.aspx</ref> Sommige metrostellen zijn grijs/blauw of grijs/rood of wit/blauw/rood.
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[HTM]] en [[HTMbuzz]] ===
De huisstijl op de tram <small>(met uitzondering van de trams op de [[RandstadRail]])</small> is rood als hoofdkleur met crèmewit en beige lijnen en vlakken. De huisstijl op de bus is wit als hoofdkleur met een rode accenten.
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[Qbuzz]] ===
De kleuren van Qbuzz zijn de kleuren van de Prinsenvlag (oranje, wit en blauw ook wel oranje, blanje, bleu). Deze huisstijl wordt tot nu toe alleen in de [[concessie Zuidoost-Friesland]] op de [[MAN Lion's City]] -bussen gehanteerd. Deze bussen hebben ook regionale kenmerken, waaronder een aantal grote pompeblêden en opschriften ''provinsje Fryslân, provincie Fryslân''.
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[RET]] ===
De huisstijl is vastgesteld door de concessieverlener. De hoofdbasis is grijs. De RET mag nog wel eigen kenmerken toevoegen: In in dit geval groene en rode diagonale vlakken.
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[TCR]] ===
Veel bussen rijden in de paarse kleurstelling. Anderen Andere rijden als pachter bij een OV-bedrijf in de kleurstelling van het betreffende OV-bedrijf.
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[Qliner]] ===
==== Voormalig ====
De oorspronkelijke huisstijl van de Qliner ontstond in 2003, toen Arriva besloot om haar zijn snelbusdiensten om te dopen in Qliner. De basis is een tint van aquamarijn met donkerblauwe schotplaten. Aan de zijkant van de bus loopt in de vorm van een kwart maan een witte lijn van boven naar beneden op de bus. Deze huisstijl lijkt op de standaardhuisstijl standaard huisstijl van Arriva. Om die reden werd er in 2005 een nieuwe algemenere huisstijl ontwikkeld, omdat Connexxion nu ook een Qliner -lijn ging exploiteren.
Ook nieuwe Qliner -bussen van Arriva gingen deze nieuwe huisstijl hanteren. Op de [[Lijn 387 Gorinchem Station - Utrecht Busstation West|Qliner 387]] <small>(Gorinchem - Utrecht via Vianen)</small> en [[Lijn 388 Dordrecht Centraal Station - Utrecht Busstation West|Qliner 388]] <small>(Dordrecht - Utrecht)</small> reden echter nog tot mei 2014 Mercedes-Benz Integro -bussen in deze kleurstelling.
<gallery widths="300" heights="200">
==== Huidig ====
De huidige huisstijl van de Qliner werd geïntroduceerd in 2005, toen Connexxion de lijndienst tussen Groningen en Lelystad onder de naam Qliner ging exploiteren. Tegenwoordig rijden bijna alle Qliner -bussen in deze huisstijl, met uitzondering van enkele Arriva Qliner -lijnen in Zuid-Holland.
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[Randstadnet|R-net]] ===
Alle hoogwaardige buslijnen, treinverbindingen, (snel)tramlijnen, metrolijnen en haltes in de randstad Randstad die onder dit netwerk vallen. Deze huisstijl is te vergelijken met de huisstijl van de [[Zuidtangent]] en is de voortzetting van de [[Regionet]] voor de omgeving van [[Amsterdam]]. Het bus- en trammaterieel draagt een rode basis, met donkergrijze schortplatenschotplaten. In het donkergrijze deel staan grijze lijnen en lichtgrijze stippen die gebaseerd is zijn op de netwerkkaart. Het metrommaterieel metromaterieel heeft een donkergrijze basis, met rode deuren. Ook hier staan, in het donkergrijze deel, grijze lijnen en lichtgrijze stippen die gebaseerd is zijn op de netwerkkaart.<ref>[http://ov-bureaurandstad.nl/files/Stijlimpressie_R-net_april2011_print02.pdf Stijlimpressie R-net]</ref> Op al het materieel staat alleen op de zijkant aangegeven wie de vervoerder is, door middel van de zin "Reizen met de zekerheid van R-Net door ''vervoerder''" en op de voorste deur. Er komen treinen, trams, boten en metro's bij dit netwerk die deze huisstijl gaan dragen.
<gallery widths="300" heights="200">
* Rechtstreekse verbindingen tussen de regio en het centrum van Groningen
* Frequente lijnen
* Nieuwe comfortabele bussen (met WiFi wifi en airco)
<gallery widths="300" heights="200">
De huisstijl wordt gehanteerd op de bussen in de concessies [[Concessie Midden Overijssel|Midden-Overijssel]] en [[Concessie IJsselmond|IJsselmond]], de treinen van de [[concessie Vechtdallijnen]] en de regiotaxi Overijssel.
De basis is blauw. Op de bus zijn diverse reizigersgroepen te zien. Op de bussen van de concessie IJsselmond staan aan de deurzijde opschriften van de provincie Flevoland opschriften.
<gallery widths="300" heights="200">
==== [[Hanzeliner]] (2005-2012) ====
Was vrijwel identiek aan de huisstijl van Qliner huisstijl.
<gallery widths="300" heights="200">
=== Gelderland ===
In Gelderland rijden alleen de bussen van Arriva bussen in de Achterhoek en Rivierenland nog in de vervoerdersgebonden huisstijl.
==== [[Concessie Veluwe (2011-2020)|Veluwe]] ====
==== [[Veluwelijn]] ====
De bussen zijn lichtblauw lichtblauw met donkerblauwe donkerblauw golvende strepen.
<gallery widths="300" heights="200">
=== Noord-Brabant ===
In Noord-Brabant rijden de bussen van Hermes bussen die in opdracht van [[Samenwerkingsverband Regio Eindhoven]] nog in de vervoerdersgebonden huisstijl.
Alle bussen van [[Arriva]] <small>(tot dec. 2014 ook [[Veolia]])</small> behorende tot deze concessies hebben een verkeersrode voorkant. Dit rode vlak loopt aan de zijkanten door in een schuine lijn van 45 graden vanaf het midden van het voorste wiel naar de bovenkant van de bus. Het De rest van de bus is aan de onderkant lichtgrijs en aan de bovenkant rijnwit. De scheidingslijn tussen het lichtgrijze vlak en het witte vlak is de bovenkant van de ramen. De vlakken lopen door t/m de het rode vlak. Eventueel diefzwart voor raamonsluiting en platinagrijze schortplaten <small>(alleen de Volansbussen, enkele gelede bussen en de nieuwe Brabantliner bussen)</small>. Het grijs in diamant is platinagrijs.<ref>[https://www.brabant.nl/applicaties/sis/download.ashx?qvi=21775 Huisstijl Openbaar Vervoer Noord-Brabant] Provincie Noord-Brabant</ref> Enkele bussen van [[BBA]] en [[Hermes]] reden voor de aanbesteding in 2005 al rond in deze kleurstelling bij wijze van proef.
<gallery widths="300" heights="200">
==== [[Interliner|Grijze Interliner Connexxion]] (2002-2012) ====
Deze huisstijl van de Interliner werd gebruikt op alle verbindingen van de Interliner verbindingen in de [[Concessie Duin- en Bollenstreek/Leiden Rijnstreek/Midden-Holland]] van Connexxion. Na afloop ging deze concessie over naar Arriva. Deze gebruikt de huisstijl van Qliner huisstijl.
<gallery widths="300" heights="200">
==== [[RandstadRail]] ====
Alle tramtrams, type [[RegioCitadis]] van HTM en alle metro's, type [[SG3|RSG3]] van RET op [[Lijn E Den Haag Centraal - Rotterdam Slinge|Metrolijn E]].
<gallery widths="300" heights="200">
==== Rotterdam ====
Alle metro's, tram trams en bussen van de RET en alle bussen van Connexxion behorende tot de concessies [[Concessie Rail Rotterdam|Rail Rotterdam]], [[Concessie Bus Rotterdam|Bus Rotterdam]] & en [[concessie Voorne-Putten en Rozenburg|Voorne-Putten en Rozenburg]].
<gallery widths="300" heights="200">
</gallery>
==== Zuid-Holland -Noord ====Aquamarijn/blauwe voorzijde met een witte wit gekleurde halve cirkel op het voorste deel, gescheiden door een witte schuine streep van het groene achterste gedeelte. Op de bussen in Zuid-Holland -Noord staat op de zijkant achter een ronde cirkel, waarin een blauwe tulp en een molen verwerkt zijn.
<gallery widths="300" heights="200">
=== Utrecht ===
==== Voor U (2009-2013) ====
Alle bussen en een gedeelte van de trams van Connexxion die in de concessies [[Concessie Regiovervoer Utrecht|Regiovervoer Utrecht]] & en [[Concessie Spitsvervoer Utrecht|Spitsvervoer Utrecht]] reden, kregen vanaf 14 december 2008 (geleidelijk aan) een geel/grijsbruin/oranje huisstijl.
<gallery widths="300" heights="200">
==== [[Concessie Midden-Zeeland|Midden-Zeeland]] ====
Alle bussen van Connexxion die in deze concessie rijden waren zuiverwit met donkergroene Connexxion -logo's. De bussen zijn opnieuw bestickerd in de huisstijl van de concessie Zeeland.
<gallery widths="300" heights="200">
==== [[Concessie Zeeland (2015-2024)|Zeeland]] ====
De gehele concessie Zeeland heeft in 2015 een nieuwe huisstijl gekregen. De huisstijl bestaat uit een witte basis met aan de zijkant een bootje, de zee, wat duinen en een silhouet van een kerkje. Allemaal typische typisch Zeeuwse symbolen.
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[BBA]] ===
<gallery widths="300" heights="200">
Ststr6.jpg|{{colorbox|#f39f18}} <br /> Eén Een van de uitvoeringen van BBA-bussen in het streekgeel.BBA 601.jpg|{{colorbox|#feda52}} {{colorbox|#fd8247}} {{colorbox|#030081}} <br /> De oude huisstijl was een streekgele basis met blauw/oranje schortplaten. Sommige bussen waren ook nog uitgerust in de standaard streekbus huisstijlstreekbushuisstijl.BBA 841 Bergen op Zoom, station (08-12-2006).jpg|{{colorbox|#ffffff}} {{colorbox|#2271b3}} <br /> De laatste generatie BBA-bussen hadden had een witte basis met blauwe schortplaten, met op sommige bussen een gele, rode, groene of blauwe streep aan de zijkant net boven de raamlijn.
</gallery>
=== [[Centraal Nederland]] ===
Streekgele basis met licht- en donkerblauwe strook op de schortplaten. Sommige bussen reden ook nog in de oude standaard streekbus huisstijlstreekbushuisstijl.
''Afbeelding gewenst''
=== [[Gemeentelijk Vervoerbedrijf Groningen|Gemeentelijk Vervoerbedrijf Groningen (GVB)]] ===
De bussen van het GVB te van Groningen hadden een grijze basis met rode vlakken op de zijkanten, voorkant en de achterkant van de bus. In een uitzonderlijk geval werd ook een bus, type [[CSA#CSA-II|CSA II]] in deze kleuren gehuisstijld zoals nevenstaande foto laat zien, ofschoon de meeste exemplaren in de landelijke lichtrode/beige kleuren bleven rijden; het betrof dan ook meestal bussen van de types, [[Mercedes-Benz O405]] en [[Berkhof 2000NL]]. Sommige bussen bleven t/m 2005 in deze huisstijl rijden, daarna werden ze overgespoten naar de [[Arriva]] huisstijl.
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[Hermes]] ===
<gallery widths="300" heights="200">
Hermes 2246.jpg|{{colorbox|#fdf4e3}} {{colorbox|#a12312}} <br /> Tot en met 2008 reden de vrijwel alle stadsbussen in Eindhoven in een crèmekleurige basis met rode schotplaten. Enkele bussen reden nog in de oude stadsbusstijl van [[Zuidooster]] of hadden een volledig witte basis of reden in de huisstijl van [[Phileas]].
Huisstijl Hermes.jpg|{{colorbox|#ffffff}} {{colorbox|#033375}} {{colorbox|#fec61c}} <br /> Wit als hoofdkleur met gele/blauwe diagonale vlakken. Deze huisstijl werd vervangen door een huisstijl met een modernere uitstraling.
</gallery>
=== [[Limex]] ===
Witte basis met rode schortplaten en blauwe streep, het . Het rode vlak loopt onder een hoek van 60 graden vanaf de schortplaten naar de bovenste hoek achterin en loopt door over de achterkant. Sommige bussen reden ook met de huisstijl van andere vervoerders zoals BBA en De Lijn.
<gallery widths="200" heights="150">
=== [[MTI]] ===
Donkerblauwe busjes met een groot MTI -logo.
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[NoordNed]] ===
Kikkergroene basis met donkergroene schortplaten en blauw/witte opschriften. <br />Sommige bussen reden rond met de oude huisstijlen van o.a. VEONN en FRAM. Eén trein op de [[Noordelijke Nevenlijnen]] had dezelfde kleurstelling. De meeste [[Wadloper|Wadlopers]] s reden rond in de voormalige huisstijl van de [[NS]].
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[OAD]] ===
Witte basis met gele schortplaten en grijze vegen op de zijkant van de bus (huidige huisstijl van Oad Reizen huisstijl)
<gallery widths="300" heights="200">
=== [[Vancom]] ===
Witte basis met rode schortplaten en blauwe streep, het . Het rode vlak loopt onder een hoek van 60 graden vanaf de schortplaten naar de bovenste hoek achterin en loopt door over de achterkant.<br>Huisstijl werd later overgenomen door Arriva (alleen in Zuid-Limburg) en nog later door Connex (Limex).
''Afbeelding gewenst''
=== [[VEONN]] ===
Witte basis met licht-/donkerblauwe schortplaten. <br> Doordat VEONN maar korte tijd heeft bestaan reed deze vervoerder ook met bussen in de huisstijl van de voormalige vervoerder zoals ESO-streekgeel/grijs, FRAM-blauw en DVM/NWH-geel/blauw.
''Afbeelding gewenst''
== Externe link ==
* [http://www.busfoto.nl/foto/ Fotos Foto's van bussen in alle huisstijlen]
[[Categorie:alles]]
ap_users
929
bewerkingen

Navigatiemenu