Lijn 30 Holysloot - Amsterdam Buikslotermeerplein

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Milco (overleg | bijdragen) op 5 jun 2017 om 18:40
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 30
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Streekbus
Stadsdienst Amsterdam
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Rijdt sinds 28 mei 2006
Voorganger(s) 30
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 30 rijdt op de Durgerdammerdijk in Schellingwoude.

Lijn 30 rijdt vanaf het dorpje Holysloot via Ransdorp, Durgerdam en het Waterlandplein naar het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord.

Route

Halte
Route 0sr.svg Holysloot  
Route rsr.svg Holysloot, Bloemendalergouw 38  
Route rsr.svg Holysloot, Blijkmeer  
Route rsr.svg Holysloot, Bloemendalergouw 69  
Route rsr.svg Holysloot, Kinselmeer  
Route rsr.svg Ransdorp, Bloemendalergouw 51  
Route rsr.svg Ransdorp, Bloemendalergouw 42  
Route rsr.svg Ransdorp, Nieuwe Gouw  
Route rsr.svg Ransdorp, Kerk  
Route rsr.svg Ransdorp, Dorpsweg 38  
Route rsr.svg Ransdorp, Dorpsweg  
Route rsr.svg Durgerdam, Durgerdammergouw 20  
Route rsr.svg Durgerdam, Durgerdammergouw 37  
Route rsr.svg Durgerdam, Uitdammerdijk  
Route rsr.svg Durgerdam, Durgerdammerdijk 175  
Route rsr.svg Durgerdam, Durgerdammerdijk 143  
Route rsr.svg Durgerdam, Kabelhuisje  
Route rsr.svg Durgerdam, Durgerdammerdijk 82  
Route rsr.svg Durgerdam, Durgerdammerdijk 36  
Route rsr.svg Durgerdam, Durgerdammerdijk 4  
Route rsr.svg Durgerdam, Volkstuin  
Route rsr.svg Amsterdam, Zuiderzeeweg  
Route rsr.svg Schellingwoude, Liergouw  
Route rsr.svg Schellingwoude, IJdijk  
Route rsr.svg Schellingwoude, Schellingwouderdijk 175  
Route rsr.svg Schellingwoude, Schellingwouderdijk 83  
Route rsr.svg Amsterdam, Wognumerplantsoen  
Route rsr.svg Amsterdam, Purmerweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Waterlandplein  
Route rsr.svg Amsterdam, De Egmondenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Ilperveldstraat  
Route rsBr.svg Amsterdam, Olof Palmeplein    
Route rhrr.svg Amsterdam, Het Breed  
Route rsB0.svg Amsterdam, Buikslotermeerplein    

Historie

Al in 1930 werden de landelijke dorpjes in het noorden van de gemeente Amsterdam met een busdienst verblijd. Onder de letter M reden in feite drie lijnen die alle begonnen op de hoek van de Nieuwendammerdijk en de Meeuwenlaan. Eén reed via Schellingwoude naar Durgerdam, één reed langs de Buikslotermeerdijk naar Zunderdorp en eentje via Schellingwoude en de Liergouw naar Ransdorp. Als gevolg van de crisis werden de lijntjes in 1932 alweer opgeheven.

Na de oorlog lag het initiatief bij de firma Enhabo uit Landsmeer, die opende in 1949 een lijn naar Ransdorp via Durgerdam. In 1966 werd deze lijn doorgeschoven naar het GVB, al was er al in 1962 als aanvulling op lijn 31 (lijn '31+') een lijn gaan rijden van de Nieuwendammerdijk via de Schellingwouderdijk en Schellingwouderbrug naar het Zeeburgereiland.

In maart 1966 werd de voormalige Enhabo-dienst dus onder het nummer 30 in het GVB-gamma opgenomen. De lijn begon op het Purmerplein en reed via de Monnikendammerweg naar het einde van de Schellingwouderdijk. Al snel, in juni, werd de lijn verlengd naar Ransdorp, wat via een lus bereikt werd. Heen reed de bus via Durgerdam (Durgerdammerdijk - Durgerdammergouw) en terug via de Liergouw. In oktober volgde weer een verlenging, nu aan de andere kant: de lijn begon voortaan op de IJdoornlaan bij de Dijkmanshuizenstraat en reed dan via de Volendammerweg naar de Monnikendammerweg. Een maandje later werd het volgende dorp bereikt: Holysloot, ook reed de bus nu in twee richtingen via Durgerdam en dus niet meer over de Liergouw. In 1969 werd het laatste dorp aan de lijn geregen: Zunderdorp. Vanuit Zunderdorp reed de lijn via de Zunderdorpergouw en Beemsterstraat naar de IJdoornlaan en zo verder naar Holysloot. Het exploitatieve eindpunt lag nu op het Waterlandplein, waar de lijn even stilstond. Dat Waterlandplein werd altijd bereikt door van de Volendammerweg even de Werengouw op te draaien, maar vanaf 1973 reed de lijn, komende vanuit Zunderdorp, via de IJdoornlaan en Th. Weeversweg naar de Werengouw, waardoor ook het Buikslotermeerplein bediend werd.

In Zunderdorp werd in eerste instantie in het dorp geëindigd, maar vanaf 1974 werd door het dorp gereden en lag het eindpunt in het gehuchtje 't Voorwerf. In 1975 werd dat verwisseld voor het andere gehucht wat boven Zunderdorp ligt: 't Nopeind.

In 1978 kreeg de lijn een ander nummertje: het werd nu lijn 90. Vanaf 1982 werd nog slechts richting Holysloot door Schellingwoude gereden, de andere kant op reed de bus over de Zuiderzeeweg. In 1984 kreeg de lijn toch weer het oude nummer 30. Sinds 1991 rijdt de lijn niet meer direct van de Schellingwouderdijk naar de Durgerdammerdijk, maar wordt omgereden via de Liergouw, om een overstap te kunnen bieden op de kruising met de Zuiderzeeweg op de bus over de Schellingwouderbrug.

In 2006 werd de lijn geknipt en iets verlegd. Lijn 30 werd een lijn Holysloot - Ransdorp - Durgerdam - Schellingwoude - Werengouw - Buikslotermeerplein. De andere tak kreeg het nummer 31 en rijdt Zunderdorp - Beemsterstraat - IJdoornlaan - Buikslotermeerplein. De lijnen zijn exploitatief nog wel gekoppeld, maar er zit een pauze op het Buikslotermeerplein tussen.

Van 1 december 2007 tot 14 december 2008 reed lijn 30 niet via de Schellingwouderdijk, vanwege de reconstructie aldaar. De lijn reed dus over de Zuiderzeeweg om Schellingwoude heen.

Van 17 november 2008 tot 27 maart 2009 werd het centrum van Ransdorp opnieuw bestraat en heringericht. Er kon dus geen verkeer door het dorp heen. Lijn 30 reed vanaf Schellingwoude (waar tot 14 december ook al geen bussen doorheen reden) een grote lus via Durgerdammerdijk, Durgerdammergouw en Liergouw, waarbij alleen aan de zuidkant van Ransdorp gehalteerd werd. Lijn 31 reed vanuit Zunderdorp door via de Nieuwe Gouw naar de noordkant van Ransdorp en nam vanaf daar de bediening van Holysloot over.

Tussen 5 oktober 2009 en 1 januari 2010 gold deze omleiding opnieuw, wederom vanwege werkzaamheden in het centrum van Ransdorp.

Met ingang van 1 januari 2012 werden de belbusritten in de avonduren en het weekeinde geschrapt. Vanaf medio deze dienstregeling werden de oude Berkhofbusjes vervangen door nieuwere Sprinters, die afkomstig zijn van het Stop/GO-project in de binnenstad en vervolgens omgebouwd werden.

Per 14 december 2014 werd de spitsfrequentie verlaagd van iedere 45 minuten naar ieder uur. Tegelijkertijd werd de halte Werengouw hernoemd naar De Egmondenstraat.