Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Lijn 21 Amsterdam, Geuzenveld - Centraal Station

Geen verandering in de grootte, 15 juli
k
Geschiedenis
== Geschiedenis ==
Lijn 21 begon in 1956 als een korte pendelbus van de Aalbersestraat via de Ruys de Beerenbrouckstraat en Antony Moddermanstraat naar de Slotermeerlaan, waar kon worden overgestapt op lijn 13. Nog datzelfde jaar werd de lijn een stuk langer: vanaf de Ruys de Beerenbrouckstraat ging het via de Doctor Hendrikus Colijnstraat, Lodewijk van Deysselstraat, Burgemeester Van Leeuwenlaan, Burgemeester RoëllstraatRöellstraat, Burgemeester Rendorpstraat, Burgemeester Fockstraat, Burgemeester De Vlugtlaan, Bos en Lommerweg en Haarlemmerweg naar het toenmalige station Sloterdijk aan de Molenwerf. In 1958 werd de lijn verlengd naar de De Savornin Lohmanstraat en werd de lijn verlegd via de Burgemeester Van de Pollstraat in plaats van de Burgemeester Rendorpstraat.
Op 8 maart 1959 verkreeg de lijn zijn andere huidige eindpunt: vanaf de Ruys de Beerenbrouckstraat werd via de Antony Moddermanstraat, Burgemeester De Vlugtlaan, Burgemeester Eliasstraat, Burgemeester Vening Meineszlaan, Wiltzanghlaan, Hofwijckstraat, Egidiusstraat, Bos en Lommerweg, Bestevâerstraat, Jan van Galenstraat, 2e Hugo de Grootstraat, Nassaukade, Rozengracht en Nieuwezijds Voorburgwal het CS bereikt.
Op 28 mei 2006 werd de route ingrijpend gewijzigd. De lijn kreeg een kortere en snellere route tussen Bos en Lommer en het Centraal Station. Vanaf de Antony Moddermanstraat ging de bus via de Burgemeester de Vlugtlaan, Bos en Lommerweg, Haarlemmerweg, Van Hallstraat, Frederik Hendrikplantsoen, Marnixstraat en Haarlemmer Houttuinen naar het CS rijden.
Vanwege ingrijpende werkzaamheden aan de kruising Antony Moddermanstraat / Burgemeester De Vlugtlaan reed lijn 21 tussen augustus 2009 en januari 2010 om via de Doctor Hendrikus Colijnstraat, Burgemeester Roëllstraat Röellstraat en Slotermeerlaan.
Wegens stijgende passagiersaantallen op deze lijn werd op [[Dienstregeling concessie Stadsvervoer Amsterdam 2014|15 december 2013]] de frequentie in de daluren verhoogd van een 10-minutendienst naar een 7,5-minutendienst en in de avonduren naar een 10-minutendienst.
ap_users
3.704
bewerkingen

Navigatiemenu