Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Hoofdpagina

99 bytes toegevoegd, 7 jun 2013 20:12
geen bewerkingssamenvatting
[[Bestand:Lijn66 Asd.JPG|185px|right]] Altijd al afgevraagd waarom er ineens een ander vervoerbedrijf of een andere kleur bus door de straat rijdt? Het heeft waarschijnlijk alles te maken met de uitgifte van [[Concessie|vervoerconcessies]] in Nederland.
Eens in de zoveel jaar wordt het openbaar vervoer opnieuw [[aanbesteding|aanbesteed]]. De verantwoordelijke regionale [[OV-autoriteit|overheid]] maakt dan (nieuwe) eisen kenbaar waar het openbaar vervoer binnen de concessie aan moet voldoen. Hierbij draait het bijvoorbeeld om:* de exploitatiekosten (prijs-/kwaliteitsverhouding* ), het bedieningsniveau (bijvoorbeeld hoe vaak moet de buslijn een lijndienst rijden)* en de materieeleisen (toegankelijkheid, milieueisen, lengte, comfort, en mogelijk zelfs de [[Huisstijlen in het openbaar vervoer|huisstijl]])
[[Vervoerders]] hebben de gelegenheid om hierop te reageren en kunnen vragen stellen. Zo kunnen de eisen aangescherpt of afgezwakt worden. Op een gegeven moment Daarna kunnen vervoerders een offerte indienen. De aanbestedende overheid beslist uiteindelijk welke vervoerder die de concessie wint krijgt een aantal jaar het exclusieve recht op het verrichten van het openbaar vervoer dat onder de betreffende concessie mag gaan uitvoerenvalt. Concessies met alleen buslijnen mogen maximaal 8 jaar duren. Concessies met daarin railverbindingen mogen maximaal 15 jaar duren. Een OV-autoriteit kan concessies niet alleen verlenen, verlengen maar ook wijzigen of intrekken. De formele basis voor het aanbestedingsproces is vastgelegd in de [[Wet Personenvervoer 2000]]. Een aantal concessies voor het stadsvervoer in de grote steden is (nog) niet openbaar aanbesteed, maar is onderhands gegund aan het plaatselijke stadsvervoerbedrijf. </div>
|-
ap_users
17.094
bewerkingen

Navigatiemenu