Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Randstadnet

321 bytes verwijderd, 17 dec 2014 18:47
jargon, doublures en marketingtermen verwijderd
[[bestand:LogoRnet.png|right|thumb|250px|Logo van R-net.]]
'''Randstadnet''', of kortweg '''R-NET''' of '''R-net''', is een netwerk van [[Hoogwaardig Openbaar Vervoer]] in de Randstad dat de komende jaren steeds meer zichtbaar zichtbaarder zal worden in het straatbeeld. De ontwikkeling van dit netwerk is ingegeven door de grote hoeveelheid files in de Randstad en de kleine rol die het openbaar vervoer in de verplaatsingen binnen de Randstad speelt. Dit wordt verklaard doordat het regionale openbaar vervoer onvoldoende ontwikkeld is. Het doel is om het regionale openbaar vervoer te verbeteren. Randstadnet is een samenvoeging van de twee projecten [[MRAnet]] (voorheen Regionet) in de regio Amsterdam en [[Zuidvleugelnet]] in de regio Rotterdam/Den Haag.<ref><small>OV Bureau Randstad. HOV-netwerk Randstad. Vinddatum 9 september 2011, op http://ov-bureaurandstad.nl/projecten?id=15</small></ref> Het streven is om in 2028 een volledig en volwaardig Randstadnet te hebben, een netwerk van een herkenbaar [[Hoogwaardig Openbaar Vervoer|hoogwaardig openbaar vervoer]] door de gehele Randstad.
==Voorzieningenniveau==
Het is de bedoeling dat Randstadnet een net wordt van frequente en snelle verbindingen. Dit Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) staat daarnaast voor snelle verbindingen, een hoge frequentie, een betrouwbare dienstregeling, actuele reisinformatie in de bus en op de haltes en voldoende comfort. Het is de bedoeling dat de lijnen uit dit netwerk makkelijk met de fiets en andere buslijnen bereikbaar zijn. Ook is het de bedoeling om de reisinformatie naar een hoger niveau te brengen zodat reizigers makkelijker gebruik kunnen maken van gemakkelijker alternatieve routeskunnen gebruiken.
==Huisstijl==
De huisstijl van Randstadnet is regelrecht overgenomen van het [[MRAnet]]. Het ontwerp van deze huisstijl is vlak voordat het MRAnet werd opgenomen in Randstadnet voltooid. Dit ontwerp is geïnspireerd door de huisstijl van de [[Zuidtangent]].
Naast de huisstijl van kleuren voor de bussen is er een nieuw logo ontworpen en zijn er bijbehorende halteabri's en haltevoorzieningen ontworpen. Daarnaast is er voor dit project een studie verricht hoe actuele reisinformatie het beste weergegeven kan worden.
==Lijnvoering==
[[Bestand:5721-328.jpg|225px|right|thumb|Een R-net-bus van [[Connexxion]], concessie stads- en streekvervoer Almere, bij Bijlmer ArenA.]][[Bestand:9214-300.jpg|225px|right|thumb|Een R-net-bus van [[Connexxion]], concessie Amstelland-Meerlanden, bij station Haarlem.]][[Bestand:5779-320.jpg|225px|right|thumb|Een R-net-bus van [[Connexxion]], concessie Gooi en Vechtstreek, bij Muiden P+R.]][[bestand:1023-301.jpg|225px|right|thumb|Een R-net-bus van [[EBS]], concessie Waterland, in Amsterdam.]][[bestand:R-net de vlinder.jpg|225px|right|thumb|Drie R-net-bussen van [[Connexxion]], concessie Zaanstreek, in Zaandam.]]
In eerste instantie worden er alleen vallen enkel buslijnen aan onder het netwerk toegevoegd. Later worden er ook tram- en metrolijnen aan het netwerk toegevoegd. Dit wordt gefaseerd gedaan wanneer de lijnen voldoende kwaliteit hebben gebeurt zodra hoogwaardiger materieel en dit het beste uitkomt in infrastructuur beschikbaar is op de lifecycle van het materieel dat gebruikt wordt voor deze beoogd lijnen. Het einddoel is het lijnennet van [http://ov-bureaurandstad.nl/files/Kaart%20Randstadnet%202028%20-%20groot%20formaat.pdf deze kaart]. Op dit moment zijn de maken onderstaande lijnen aan het netwerk toegevoegddeel uit van R-Net:
===Provincie Flevoland===
==Lijnnummering==
Normaal gesproken zijn de lijnnummers 300 t/m 399 gereserveerd voor elk hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Of er dubbele nummers gebruikt gaan moeten worden binnen R-Net is nog afwachtenonbekend. Ook de nummering van trams, metro's en treinseries is nog onbekend.
De indeling van de nummering is als volgt:
==Toekomstige R-net-lijnen==
In de toekomst komen er nog vele wordt het aantal R-net-lijnen bijuitgebreid. Hieronder staan per provincie en per concessie welk corridors, dan wel lijnen, R-net worden. Dit is op basis van documenten van provincies en stadsgewesten en op basis van de eerder genoemde kaart gedaan. Mede omdat Omdat er nog weinig bekend is over de toekomstige R-net-lijnen is onderstaand het overzicht niet volledig en kunnen lijnen eventueel in te toekomstig toch niet tot het R-net gaan behorennadrukkelijk onder voorbehoud.
===Provincie Flevoland===
* Deze verbinding doet de volgende plaatsen aan: Haarlem, Amstelveen, Ouderkerk a/d Amstel en Amsterdam-ZO.
* [[Lijn 175 Haarlem Station NS - Amsterdam Station Bijlmer ArenA|Lijn 175]] is de huidige lijn die per december 2014 onder het lijnnummer 356 zal gaan rijden.
* De nieuwe route voor de 175 zal gaan vanaf Haarlem via de A9 naar Badhoevedorp, via de Schiphollaan waar de halte Pa Verkuijllaan wordt aangedaan. Daarna via het nieuw aan te leggen busstation Schiphol Noord, daarna via de A9 naar Amstelveen en eindigend in Amsterdam-ZO.
* Opmerkelijk is te noemen dat de bussen pas per december 2015, per nieuwe ingang van de concessie, in de R-net-huisstijl gaan rijden<ref><small>
Gemeente Haarlemmermeer. Vinddatum 17 juli 2013 op http://www.haarlemmermeer.nl/badhoevedorp/Omlegging_A9/Nieuwsberichten/2013/R_netbus_rijdt_eind_2014_over_Schipholweg/</small></ref>.
===Provincie Utrecht===
====[[Concessie Provincie Utrecht bus]]====
In het Uitvoeringsprogramma R-net Stadsregio Amsterdam d.d. 18-06-2013 (zie de subparagraaf 5.2.1 Concessie Amstelland - Meerlanden) wordt [[Lijn 130 Uithoorn Busstation - Breukelen Station NS|lijn 130]] genoemd binnen de toekomstige R-net-corridor ''Haarlem - Hoofddorp - Uithoorn - Breukelen'' van de toekomstige concessie Amstelland - Meerlanden per 2015. Deze lijn wordt verder alleen als volgt beschreven: ''In Uithoorn kan de bestaande [[Lijn 140 Haarlem Station - Uithoorn Busstation|lijn 140]] gekoppeld worden aan de lijn 130 richting Breukelen''. Op dit moment bieden de meeste ritten van lijn 140 een overstap op lijn 130. Het is dus nog onduidelijk of lijn 130 ook daadwerkelijk in de toekomst een R-net-lijn gaat worden, of dat de overstap 140 - 130 gegarandeerd moet blijven.
====[[Concessie Regio Utrecht]]====
Een gedeelte van deze concessie zal na einde van de concessie in 2020 tot de R-net-formule gaan behoren<ref><small>Bestuur Regio Utrecht. BRU Berichten 67 najaar/winter 2011. Vinddatum 25 juli 2013, op https://www.regioutrecht.nl/downloads/nieuwsarchief/bruberichten/bruberichten-67/view</small></ref>.
Voor in de toekomst zullen waarschijnlijk de volgende corridors onderdeel uitmaken van de R-net-formule<ref><small>Bestuur Regio Utrecht. Aanbesteding Tram en Bus regio Utrecht
Hoofdlijnennotitie 26-03-2012. Vinddatum 25 juli 2013, op http://www.regioutrecht.nl/downloads/mobiliteit/openbaar-vervoer/concessiebeheer/2012-03-26-Hoofdlijnennotitie-Tram-en-busvervoer.pdf/view</small></ref>:
*HOV-Binnenstadscorridor (Rijnsweerd/Uithof, Zeisterlijnen)
''Uithoflijn''
* Deze tramverbinding wordt in 2018 tot stand gebracht<ref><small>OV Bureau Randstad. Nieuwsbrief 12. Vinddatum 27 maart 2013, op http://ov-bureaurandstad.nl/nieuwsbrief?id=22</small></ref><ref><small>Gemeente Utrecht. Uithoflijn. Vinddatum 27 maart 2013, op http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=269659</small></ref>.
* Deze verbinding doet de volgende haltes in Utrecht aan: Centraal Station Centrumzijde, Station Vaartsche Rijn, Stadion GalgerwaardGalgenwaard, Kromme Rijn, Padualaan, Heidelberglaan, AZU/UMC, WKZ en P+R De Uithof. Er bestaat een wens vanuit de politiek, GroenLinks, om de lijn door te trekken naar Zeist<ref><small>GroenLinks. Vinddatum 27 maart 2013, op http://zeist.groenlinks.nl/nieuws/2007/09/10/krijgt-zeist-weer-een-tram
</small></ref>.
* [[Lijn 12s Utrecht, Centraal Station - De Uithof UMC AZU|Lijn 12s]] wordt door deze tramlijn vervangen.
* Deze verbinding zal de volgende plaatsen aan doen: Zoetermeer, Kruisweg, Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs<ref><small>Stadsgewest Haaglanden. Netwerk Randstadrail - 2 - lijnennet. Vinddatum 3 april 2013, op http://haaglanden.nl/ov-van-de-toekomst</small></ref>.
* De huidige [[Lijn 170 Berkel en Rodenrijs Metro Rodenrijs - Zoetermeer Centrum West|lijn 170]] en [[Lijn 173 Berkel en Rodenrijs Metro Rodenrijs - Zoetermeer Centrum West|lijn 173]] zijn kanshebbers om Randstadnet te worden.
* Het streven is om overdag een frequentie van 6 keer per uur aan te bieden.<br>
====[[Concessie Haaglanden stad]]====
''Metronet''
*Het is nog onbekend wanneer de metrolijnen van de RET onder de Randstadnetformule gaan vallen , maar ze staan al wel de RET plant op de nominatieenig moment integratie <ref><small>Over R-net op www.reismetr-net.nl. Vinddatum 25 juli 2013, op https://www.reismetr-net.nl/over-r-net</small></ref>.
*Het zou gaan om de metrolijnen [[Lijn A Rotterdam Binnenhof - Schiedam Centrum|A]], [[Lijn B Rotterdam Nesselande - Schiedam Centrum|B]], [[Lijn C Capelle aan den IJssel De Terp - Spijkenisse De Akkers|C]] en [[Lijn D Rotterdam Centraal Station - Spijkenisse De Akkers|D]]. Voor lijn E zie hieronder.
''Den Haag - Zoetermeer''
Deze corridor met de lijnen [[Lijn 3 Den Haag Loosduinen - Zoetermeer Centrum West|3]] en [[Lijn 4 Den Haag De Uithof - Zoetermeer Javalaan|4]] hebben geen aanpassing meer nodig behoeven niet te worden aangepast en zijn netzoals net zoals metrolijn E R-netwaardig. Onduidelijk is nog in welk jaar, net zoals bij metrolijn E, deze twee lijnen tot de R-netformule gaan behoren met bijbehorende uitstraling. Voor lijn 4 staat er nog een uitbreiding naar het toekomstig [[BleiZo|station BleiZo]] op het programma.<br>
====[[Concessie Zuid-Holland Noord]]====
''Den Haag - Wassenaar - Valkenburg''<br>
Deze verbinding is een wens van Stadsgewest Haaglanden, maar valt onder de concessie Zuid-Holland Noord. In die plannen van de provincie Zuid-Holland is de huidige [[Qliner]] [[Lijn 385 Noordwijk Picképlein - Den Haag Centraal Station|385]], die een gedeelte van dit tracé rijdt, niet opgenomen als toekomstige R-netlijn. Het is dus erg twijfelachtig of deze verbinding tot stand gaat komen.<br>
====Treinverbindingen====
''Leiden - Alphen aan den Rijn - Utrecht''
* Deze treinverbinding wordt tot stand gebracht in 2018<ref><small>Provincie Zuid-Holland. HOV-NET Zuid-Holland Noord. Vinddatum 28 maart 2013, op http://www.zuid-holland.nl/overzicht_alle_themas/c_e_thema_verkeer-vervoer/content_openbaar_vervoer/c_e_thema_verkeer-hov-net_zuid-holland_noord.htm</small></ref>.
* Deze verbinding zal de volgende stations aan doen: Leiden Centraal, Leiden Lammenschans, Zoeterwoude Meerburg, Hazerswoude-KouderkerkKoudekerk, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Woerden en Utrecht.
* [[Treinserie 8800 (2013)|Treinserie 8800]] is de huidige Intercity die deze verbinding bedient.
* Er is nog discussie of deze treinserie R-net wordt aangezien op de huidige sporen geen 6x per uur als frequentie in de spits kan worden aangeboden en 4x per uur buiten de spits. Dit zijn namelijk de eisen van de Randstadnet-formule. De mogelijkheid bestaat om de huidige Intercity te behouden en een sprinter daarnaast aan te bieden<ref><small>Gemeente Katwijk. Standpunt betreffende oplossingsrichtingen voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer voor Katwijk en de regio. Vinddatum 28 maart 2013, op http://bisarchief.katwijk.nl/ktw/internet/webgen.nsf/57801114fbc7a279c12571aa00456b17/9351aa0284871970c1257a17003ae01d/$FILE/09.%202010-012146%20Hoogwaardig%20Openbaar%20Vervoer%20netwerk.pdf</small></ref><ref><small>Provincie Zuid-Holland. Statenvoordracht HOV Zuid-Holland Noord. Vinddatum 28 maart 2013, op http://www.zuid-holland.nl/documenten/opendocument.htm?llpos=363758961&llvol=0</small></ref>.
* Tevens worden er mogelijk twee nieuwe stations gebouwd: Zoeterwoude Meerburg en Hazerswoude-KouderkerkKoudekerk.
==Referenties==
ap_users
3.185
bewerkingen

Navigatiemenu