16.243
bewerkingen
Wijzigingen
→GeschiedenisLansink, V.M., Broek, J.M. ten (2016) Atlas van de verdwenen spoorlijn in Nederland. Zwolle: WBOOKS.
De lijn werd in 1874 vanuit Duitsland aangelegd, ondanks waarschuwingen dat deze niet rendabel zou zijn. De lijn was onderdeel van een rechtstreekse verbinding van Hamburg over Wesel naar Venlo. De Cöln-Mindener Eisenbahn was belast met de aanleg, maar zag weinig in het stuk tussen Haltern via Wesel naar Venlo. Nadat de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg Maatschappij (NBDS) aangaf ten behoeve van de [[spoorlijn Boxtel - Wesel]] (Boxteler Bahn) medegebruik te willen maken van de aan te leggen spoorbrug bij Wesel, nam de CME dit traject alsnog ter hand. Zo verscheen over de Rijn bij Wesel een majestueuze spoorbrug.
De Venloer Bahn was vanaf de opening niet succesvol. Verkeer over de Boxteler Bahn was groter in getal. Dit kwam mede door de lijnvoering van de Venloer Bahn. Deze liep in een grote boog om het Ruhrgebiedomdat het Duitse Keizerrijk geen spoorlijn door het economisch belangrijke gebied toestond. De Eerste Wereldoorlog en de gevolgen ervan waren de doodsteek voor de Venloer Bahn.
In 1928 werd het deel van de lijn op Nederlandse bodem verkocht aan de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (MESS). In Duitsland werd de lijn afgewaardeerd tot lokaalspoor. Het goederenstation in Venlo werd gesloten en in 1936 werd de dienst van Venlo tot de grensplaats Straelen gesloten. In 1941 werd de dienst kort hervat maar later definitief gestopt. De spoorbrug bij Wesel werd op 10 mei 1945 door het terugtrekkende Duitse leger opgeblazen. Die brug werd na de oorlog niet meer hersteld waarmee een definitief einde aan de doorgaande verbinding kwam.