Vanaf januari 2007 opereert de RET als zelfstandig bedrijf (naamloze vennootschap). De gemeente Rotterdam is 100% eigenaar van RET NV. Het materieel wordt ondergebracht in een aparte BV (RET Materieel BV), een volle dochter van RET NV. Het onderhoud van de infrastructuur wordt ondergebracht in een aparte vennootschap RET Infrastructuur B.V., waarvan de gemeente Rotterdam 100% aandeelhouder is.
De RET is de vaste vervoerder voor de [[Stadsregio Rotterdam]]. Om te voorkomen dat de concessie [[concessie Concessie Bus Rotterdam (2013-2019)|Bus Rotterdam stadsvervoer]] aanbesteed zou moeten worden is , werd de Stadsregio daarom in juli 2008 de juridische eigenaar van de RET geworden, met de gemeente Rotterdam als de financiële eigenaar. Aangezien in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte I stond dat het OV in de drie grote steden alsnog aanbesteed moest worden, kon de Stadsregio (als aanbestedende partij) deze constructie niet volhouden en werd de gemeente Rotterdam weer eigenaar van de RET.
Eind 2011 begon de aanbesteding van de nieuwe concessie [[Concessie Bus Rotterdam (2013-2019)|Bus Rotterdam]]. Deze concessie omvatte zowel de vorige concessie [[Concessie Bus Rotterdam (2009-2012)|Bus Rotterdam]] (die alleen het stadsvervoer in en om Rotterdam omvatte en werd gereden door de RET) als de concessie [[Concessie Rotterdam Bus Streek Overig (2009-2012)|Rotterdam Bus Streek Overig]] (die het streekvervoer rond Rotterdam omvatte en werd gereden door [[Qbuzz]]).