Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Dienstregeling 2013

378 bytes toegevoegd, 1 okt 2023 09:28
k
Robot: automatisch tekst vervangen (-Arnhem Nijmegen (2013-2024) +Arnhem Nijmegen (2013-2026))
'''Dienstregeling 2013''' liep van [[Dienstregeling 2012|9 december 2012 ]] tot en met [[Dienstregeling 2014|14 december 2013]]. De meeste spoorvervoerders in Europa en veel regionale vervoerbedrijven hanteerden deze dienstregelingsperiode.
De hieronder genoemde wijzigingen op het Nederlandse spoorwegnet komen onder andere uit een brief van het [[Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat|Ministerie van Infrastructuur en Milieu]] en een adviesaanvraag van de [[NS]] aan de consumentenorganisaties in het [[LOCOV]]<ref>[http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ienm/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/10/11/brief-van-de-minister-van-infrastructuur-en-milieu-inzake-dienstregeling-hoofdrailnet-2013.html Brief dienstregeling 2013]</ref><ref>[http://www.locov.nl/Images/2012-2%20Dienstregeling%202013%20adviesaanvraag%20consumentenorganisaties%20-%20Bijlage%20-%2017%20februari%202012_tcm311-327823.pdf Adviesaanvraag dienstregeling 2013 NS]</ref>.
== Nieuwe stations ==
* De tijdelijke halte [[Groningen Europapark]] is vervangen door het definitieve station en wordt nu ook aangedaan door de [[Sprinter|Sprinters]] tussen Zwolle en [[Groningen]].
* Tussen [[Amsterdam Sloterdijk]] en [[Haarlem Spaarnwoude]] is het nieuwe station [[Halfweg-Zwanenburg]] geopend. Dit station zou aanvankelijk in juni 2012 geopend worden, maar de opening werd verschoven naar 9 december 2012.
* [[Hoevelaken]] is een nieuwe halte tussen [[Amersfoort Centraal|Amersfoort]] en [[Barneveld Noord]]; hier stoppen alleen de treinen van de [[Valleilijn]] naar [[Ede-Wageningen]], de treinen die tot [[Barneveld Centrum]] rijden stoppen hier niet.* [[Maastricht Noord]] is een nieuw station tussen [[Maastricht]] en [[Meerssen]]; hier stoppen alleen treinen van de [[Heuvellandlijn]]. Dit station is geopend op 17 november 2013<ref>[http://www.maastrichtbereikbaar.nl/nl/nieuws/nieuws_item/t/opening-station-maastricht-noord Opening station Maastricht Noord] MaastrichtbreikbaarMaastrichtbereikbaar.nl</ref>
* [[Hengelo Gezondheidspark]] ligt tussen [[Hengelo]] en [[Delden]]. Dit station wordt bediend door alle treinen tussen [[Zutphen]] en Hengelo.
=== Intercity's ===
* De treinen uit [[Leeuwarden]] en [[Groningen]] rijden tussen Zwolle en [[Amersfoort Centraal|Amersfoort]] niet meer gecombineerd. Zowel vanuit Groningen als vanuit Leeuwarden wordt vanaf Zwolle eenmaal per uur doorgereden naar [[Lelystad Centrum]], [[Almere Centrum]], [[Duivendrecht]], [[Amsterdam Zuid]], [[Schiphol Airport|Schiphol]], [[Leiden Centraal]] en [[Den Haag Centraal]]. Tevens wordt vanuit beide plaatsen eenmaal per uur doorgereden naar [[Amersfoort Centraal|Amersfoort]], [[Utrecht Centraal]], [[Gouda]], [[Rotterdam Alexander]] en [[Rotterdam Centraal]]. Te Zwolle wordt een crossplatform overstap tussen beide verbindingen geboden. Zowel te Lelystad Centrum als te Almere Centrum kunnen reizigers uit het noorden overstappen op de intercity naar [[Amsterdam Centraal]], die na Amsterdam verder rijdt richting Schiphol, [[Den Haag HS]] en [[Vlissingen]]. De overstap zal zowel in Lelystad als in Almere Centrum enkele minuten bedragen. Hierdoor zal de vertrektijd van de intercity tussen Den Haag, Schiphol en Lelystad met ongeveer een kwartier verschuiven.
* Tussen Zwolle en Groningen stopt in [[dienstregeling 2012]] één intercity per uur op alle tussengelegen stations. Vanaf dienstregeling 2013 stoppen beide intercity's alleen nog te [[Assen]].
* De intercity's stoppen voortaan niet meer op station [[Almere Buiten]].
* Omdat veel reizigers van de Hanzelijn gebruik gaan maken, komen de voortreinen van de NoordOost tussen Zwolle en Utrecht Centraal te vervallen.
* De intercity's uit [[Enschede]] worden een kwartier verschoven. Vanaf station Amersfoort wordt eenmaal per uur doorgereden naar Utrecht Centraal en Den Haag Centraal en eenmaal per uur naar Schiphol.
* Op het moment dat de trein vanuit Enschede naar Den Haag Centraal rijdt, rijdt er een trein tussen [[Amersfoort Schothorst]] en [[Schiphol Airport|Schiphol]]. Op het moment dat de trein vanuit Enschede naar Schiphol rijdt, rijdt er een trein vanaf Amersfoort Schothorst naar Den Haag Centraal. In Amersfoort zal een cross-platform-overstap geboden worden tussen beide treinen.
* De huidige intercity's tussen [[Enkhuizen]], Amsterdam Centraal en Amersfoort gaan in de spits tweemaal per uur doorrijden naar [[Deventer]]. De treinen van en naar Berlijn worden in deze treinserie geïntegreerd. Hierdoor rijdt er ook buiten de spits eenmaal per twee uur een rechtstreekse trein vanuit Twente naar Amsterdam Centraal. Op het moment dat de Berlijntrein rijdt, moeten doorgaande reizigers richting [[Hoorn]] en Enkhuizen overstappen op Amsterdam Centraal.
* De intercity's tussen Amersfoort en Schiphol en tussen Amersfoort en Amsterdam gaan voortaan een kwartiersdienst rijden tussen Amersfoort en Hilversum. De noodzaak dat beide treinen kort na elkaar uit Amersfoort vertrekken is verkleind. Dit heeft nog wel tot gevolg dat reizigers van Twente naar Amsterdam Centraal, op het moment dat de Berlijntrein niet rijdt, een langere overstap hebben.
* Doordat de intercity's van en naar Enschede met een kwartier worden verlegd, schuiven ook enkele stoptreinseries met een kwartier mee. Het betreft de stoptrein tussen Enschede en [[Apeldoorn]] en de stoptrein tussen Enschede en Zwolle. Doordat de Combitunnel Nijverdal pas in april 2013 gereed is, wordt pas op dat moment de rechtstreekse verbinding tussen Enschede en Zwolle hersteld.
* De [[stoptrein|stoptreinen]] tussen [[Zutphen]] en [[Apeldoorn]] kunnen door de verschoven intercity van en naar Enschede te Apeldoorn geen snelle aansluiting meer geven naar de Randstad buiten de spits en op de momenten dat de Berlijntrein niet rijdt. De overstap wordt voortaan ongeveer twintig minuten.
* Ook de treinen op de [[IJssellijn]] tussen [[Arnhem Centraal|Arnhem]] en Zwolle zullen de huidige dienstregeling behouden. Hierdoor wordt te Deventer geen goede aansluiting meer geboden op de intercity's naar Enschede. Zo lang de rechtstreekse verbinding Zwolle - Twente niet hersteld is (naar verwachting tot april 2013) gaan er extra rechtstreekse spitstreinen rijden: in de ochtendspits van Enschede naar Zwolle en in de avondspits van Zwolle naar Hengelo. Deze treinen stoppen niet op alle stations.
== Frequentieverhoging Zuid-Limburg ==
* Voortaan gaat er viermaal per uur een trein rijden tussen [[Eindhoven Centraal|Eindhoven]] en [[Sittard]]. De intercity vanaf Alkmaar en Amsterdam Centraal rijdt voortaan in zijn geheel door naar [[Maastricht]]. De huidige intercity tussen Schiphol en Eindhoven rijdt voortaan door naar [[Heerlen]].
* Samen met de Sprinters kan daarom voortaan een groot gedeelte van de dag drie- tot viermaal per uur van zowel Maastricht als Heerlen naar Eindhoven en de Randstad gereisd worden.
* Doordat in Sittard niet meer gesplitst en gecombineerd hoeft te worden krijgen doorgaande intercityreizigers vanuit Heerlen en Maastricht te maken met een korter stationnement op dit station.
* Op de lijn [[Zwolle]] - [[Kampen]] blijft NS voorlopig rijden. De ombouw tot tramlijn is uitgesteld.
* [[Arriva]] gaat rijden op de spoorlijnen die horen bij de [[concessie Achterhoek-Rivierenland]]; hierdoor gaat Arriva de treinen rijden op de trajecten Apeldoorn - Zutphen, Zutphen - [[Winterswijk]], Winterswijk - Arnhem en Arnhem - [[Tiel]].
* Tussen Arnhem en Doetinchem gaan, naast de treinen van Arriva, ook treinen rijden van [[Hermes]] (onder de naam ''[[Breng]]'') behorende bij de [[concessie Arnhem Nijmegen(2013-2026)|consessie Arnhem-Nijmegen]].
== Overige wijzigingen ==
* Vanaf juni 2013, tegelijk met de opening van station [[Utrecht Leidsche Rijn]], wordt de frequentie van Sprinters tussen Utrecht Centraal en Woerden (op werkdagen tot 20.00 uur) verhoogd van twee- naar viermaal per uur. Station Leidsche Rijn wordt maar twee maal per uur bediend. De extra Sprinters [[treinserie 6100 (2013)|serie 6100]] gaan gebruikmaken van het nieuwe keerspoor bij [[Woerden Molenvliet]].
* In Zeeland gaan twee Intercity's per uur rijden. Deze stoppen op alle tussengelegen stations. Vanaf Roosendaal wordt doorgereden naar [[Dordrecht]], [[Rotterdam Blaak]], [[Rotterdam Centraal]], [[Schiedam Centrum]], [[Delft]], [[Den Haag HS]], [[Den Haag Laan van NOI]], [[Leiden Centraal]], [[Schiphol Airport|Schiphol]], [[Amsterdam Lelylaan]], [[Amsterdam Sloterdijk]], [[Amsterdam Centraal]], [[Almere Centrum]] en [[Lelystad Centrum]]. In Leiden Centraal is aansluiting op een Intercity [[Den Haag Centraal]] - [[Leiden Centraal]] - [[Heemstede-Aerdenhout]] - [[Haarlem]] - [[Amsterdam Sloterdijk]] - [[Amsterdam Centraal]]. In tussenliggende kwartieren wordt een crossplatformoverstap gegeven vanaf de intercity uit Rotterdam Centraal op de intercity's naar Schiphol en [[Amsterdam Zuid]]. Door deze wijziging rijden de intercity's tussen Den Haag Centraal en Leiden Centraal voortaan niet meer in een kwartiersdienst maar in een 21/9-interval. Tussen Leiden Centraal en Schiphol wordt in een 17/13-interval gereden.
* De [[Fyra]] treindienst wordt uitgebreid. Voortaan rijdt ook de trein tussen Amsterdam Centraal en [[Brussel Zuid/Midi]] via de [[HSL-Zuid]]. Deze trein wordt gereden met de nieuwe treinstellen type [[V250]]. Zodra voldoende treinstellen beschikbaar zijn wordt de frequentie van Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam verhoogd. De treinen naar [[Breda]] blijven voorlopig met getrokken materieel rijden.
* Voor de [[Fyra]] [[Amsterdam Centraal]] - [[Breda]] geldt voortaan één toeslagtarief, ongeacht het traject waarop men reist. Tussen [[Amsterdam Centraal]] en [[Schiphol Airport|Schiphol]] hoeft men geen toeslag meer te betalen.
== Daluren ==
In de daluren ('s avonds na circa 20.00 uur en op zondagochtend) rijden er minder treinen. De belangrijkste wijzigingen:
* Tussen [[Sittard]] en [[Eindhoven Centraal|Eindhoven]] rijden minder Intercity's. Vanuit [[Heerlen]] wordt geen rechtstreekse verbinding met Eindhoven en verder aangeboden, reizigers moeten in Sittard overstappen.
* De treinen over de Hanzelijn rijden niet tussen Lelystad en Den Haag Centraal. In plaats daarvan rijden ze via Amsterdam Centraal en Den Haag HS verder van/naar Vlissingen.
* Tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam rijden 2 in plaats van 4 Intercity's per uur. De treinen die normaal beginnen en eindigen in Utrecht rijden niet.
* Het nachtnet Brabant wordt uitgebreid met 2 slagen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Bovendien worden er voortaan drie slagen gereden tussen [[Tilburg]] en [['s-Hertogenbosch]].
* De spitstreinen van de [[Treinserie 1500 (2013)|serie 1500]] tussen Amsterdam en Deventer gaan 's middags later rijden. Enkele spitstreinen vroeger op de middag zijn hierdoor opgeheven.
 
==Treinseries==
''NB de lijst kan onvolledig zijn.''
{{DrglTreinseries|
dienstregeling=2013}}
{{bron|bronvermelding=<references/>}}
[[Categorie:Dienstregeling naar jaar]]
79.362
bewerkingen

Navigatiemenu