Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

RTM

1.828 bytes toegevoegd, 7 aug 2019 10:44
geen bewerkingssamenvatting
De '''N.V. Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM)''' is een voormalige vervoerder uit Rotterdam. De NV is in 1878 opgericht met als doel het verzorgen van tramvervoer in Rotterdam. De maatschappij exploiteerde In 1898 begon de RTM met tramdiensten richting de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, te beginnen met de Hoeksche Waard. Hierna volgden Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.<br>Het stadsvervoer van de RTM ging in 1904 over naar de RETM, welke in 1927 hernoemd werd in [[RET]].<br>Naast tramdiensten, verzorgde de RTM ook tramlijnen bus- en veerbootdiensten op de Zuid-Hollandse en vervoersdiensten in andere plaatsenZeeuwse eilanden.<br>Hoewel de meeste interlokale trambedrijven na de Tweede Wereldoorlog hun tramdiensten beëindigden, bleef de RTM rijden en nam zelfs nog (relatief) modern materieel over van trambedrijven die hun tramdiensten staakten, onder meer Dordrechtwaaronder de [[Maas-Buurtspoorweg]] en de [[ZVTM]].
In 1978, honderd jaar De tramdiensten op Schouwen-Duiveland werden na de oprichting, ging Watersnoodramp van 1953 gestaakt en de RTM, met twee andere voormalige stoomtrambedrijven [[SW|Streekvervoer Walcheren (SW)]] en [[ZVTM|Zeeuwsreguliere tramdiensten in zowel de Hoeksche Waard als op Goeree-Vlaamse Tramweg-Maatschappij (ZVTM)]], op Overflakkee eindigden in de [[ZWN|N.V1956/1957. Streekvervoer Zuid-West-Nederland (ZWN)]]De trams werden hier vervangen door bussen.
Hierna bleven alleen de tramdiensten op Voorne-Putten over (Rotterdam - Spijkenisse - Hellevoetsluis en Rotterdam - Spijkenisse - Oostvoorne), welke nog bijna tien jaar stand hielden. De tramdiensten op de trajecten Spijkenisse - Oostvoorne en Rotterdam - Spijkenisse werden eind 1965 opgeheven, waarna op 14 februari 1966 de laatste tram reed op het traject Spijkenisse - Hellevoetsluis. Dit was tevens het laatste klassieke interlokale tramtraject van Nederland. Vanaf deze datum verzorgde de RTM het vervoer uitsluitend nog per bussen en boten. In februari 1978, ruim een half jaar voor het honderdjarig bestaan van de RTM, ging de RTM, met twee andere voormalige stoomtrambedrijven [[categorieSW|Streekvervoer Walcheren (SW)]] en [[ZVTM|Zeeuws-Vlaamse Tramweg-Maatschappij (ZVTM)]], op in de [[ZWN|N.V. Streekvervoer Zuid-West-Nederland (ZWN)]]. Een deel van het voormalige trammaterieel van de RTM is nu in het bezit van de '[[RTM Ouddorp|Stichting voorheen RTM]]' welke een museumlijn van ongeveer 10 km exploiteert aan de Brouwersdam, in de buurt van Ouddorp (Zuid-Holland). Daarnaast is het oude tramstation van de RTM aan de Rosestraat in Rotterdam bewaard gebleven, evenals enkele andere stationsgebouwen langs de voormalige lijnen. [[Categorie:Voormalig vervoerder]][[Categorie:Spoorweghistorie]]
ap_users
14.134
bewerkingen

Navigatiemenu