Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Hermes

2 bytes toegevoegd, 23 dec 2013 20:19
k
Bedrijfssituatie
Zowel Zuidooster als VSL waren onderdeel van Verenigd Streekvervoer Nederland (kort VSN of VSN-Groep), de holding waarin bijna alle Nederlandse vervoerders ondergebracht waren. Ook Hermes was daarmee onderdeel van VSN. In 1997 werd besloten de VSN-groep op te gaan splitsen. In VSN-1 kwamen de grotere ondernemingen die voornamelijk in de Randstad reden en in totaal 65% van de Nederlandse markt in handen hadden. In VSN-2 zouden de overige, minder grote, bedrijven terecht komen. Hermes werd ingedeeld bij VSN-2.<ref>[http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2737435/1997/09/04/Streekvervoer-reus-splitst-zichzelf.dhtml Streekvervoer-reus splitst zichzelf (Trouw)]</ref>. Volgens dit plan zouden de bedrijven uit VSN-2 uiteindelijk verkocht worden. BBA zou bij Hermes gevoegd worden. BBA, waarin VSN slechts een minderheidsbelang in had, zag hier echter geen brood in en stapte uit de VSN-groep waardoor deze fusie niet doorging.<ref>[http://www.refdag.nl/oud/bin/980320bin03.html Reorganisatie van streekvervoer strandt - Brabantse BBA gaat zelfstandig verder]</ref>
Ook het plan om Hermes te gaan verkopen kwam uiteindelijk van de baan. In 2001 werden de aandelen van Hermes ondergebracht bij Connexxion, de vervoerder die in 1999 was ontstaan door het fuseren van de vervoerders van VSN-1. Connexxion had een meerderheidsbelang in Hermes, maar geen volledig belang. Teruggaand tot de tijd van LTM hadden zowel de provincie Limburg als enkele Limburgse gemeenten (verenigd in Gebaltram: Vereniging Gemeenschappelijk Bezit van Aandelen in de Limburgsche Tramweg-Maatschappij) minderheidsaandelen. Deze constructie zorgde voor problemen bij de aanbestedingen in Limburg waardoor Connexxion zich op het laatste moment genoodzaakt zag een nieuwe dochtermaatschappij op te richten om mee te bieden. Dit nieuwe bedrijf, LimLink, verloor de aanbesteding van Veolia Transport.<ref>[http://portal.prvlimburg.nl/psonline/documenten/41700/060623-0058.doc;jsessionid=E96B99BF7DBB6FCAA0B39317A19F25D4 Inspreeknota Hermes mtb Limburgse aanbesteding (.DOC bestand)]</ref> Gezien Hermes verdween uit Limburg werden de Limburgse aandelen in Hermes in 2007 verkocht aan Connexxion, welke daarmee 100% eigenaar werd van Hermes.
Sindsdien bestaat Hermes als zelfstandige dochteronderneming. Veel zaken, zoals het wagenpark en dienstverlening zijn echter met Connexxion geïntegreerd.
16.110
bewerkingen

Navigatiemenu