Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Hermes

186 bytes toegevoegd, 23 dec 2013 16:11
geen bewerkingssamenvatting
Hermes beschikte in het begin over een vrij groot vervoersgebied. Hermes verzorgde vanaf 1995 het vervoer in heel Limburg, met uitzondering van de stadsdienst Maastricht, de stadsdienst Eindhoven, streekvervoer in SRE/De Peel, Oost-Brabant, de regio Nijmegen en in Rivierenland, met uitzondering van enkele lijnen in de Bommelerwaard rond Rossum, hier reed [[BBA]]. In Rivierenland reed Hermes rond Tiel. In Nijmegen werd samengewerkt met gemeentevervoerbedrijf CVD en later met opvolger [[Novio]]. Midden- en Zuid-Limburg waren afkomstig van VSL, de rest van Zuidooster. Hermes verloor door openbare aanbestedingen echter snel aan terrein.
In de zomer van 1995 verloor Hermes het vervoer in het Limburgse Heuvelland aan Vancom door middel van een aanbesteding. Het ging hierbij om een proef met aanbestedingen in het OV en de nieuwe Vancomconcessie was de eerste aanbesteedde concessie in Nederland. Op 5 november 1995 breide Hermes haar [[Interliner]]-netwerk uit met enkele nieuwe lijnen. Later volgden nog enkele lijnen. Op haar hoogtijdagen zou Hermes acht Interlinerlijnen hebben.
===Vraagafhankelijk vervoer===
====Lijntaxi====
Vanaf [[Hermes dienstregeling 1997/1991998|1 juni 1997]] voerde Hermes de nieuwe [[lijntaxi]] in. Lijntaxi's waren belbussen die op basis van vraag gereden werden met een taxi-auto, een 8-persoonsbusje, een midi-bus of een streekbus. Nog uit Zuidoostertijd reden al enkele belbussen in het gebied van Hermes, zogenaamde [[Buxi]]'s. Deze lijnen reden op zwakke verbindingen waar een gewone streekbus en een buurtbus niet rendabel waren. Deze Buxi's gingen op in het lijntaxinetwerk en dit netwerk als geheel werd fors uitgebreid.
Hiermee wilde Hermes ondanks bezuinigingen voorkomen dat er in landelijke gebieden, vooral in Noordoost-Brabant en in Rivierenland een kaalslag zou plaatsvinden. Delen van lijnen of hele lijnen werden op bepaalde tijden of zelfs geheel omgezet in lijntaxi's. Buiten Limburg werd vrijwel geen enkele streeklijn niet deels of geheel omgezet ([[Lijn 21 Nijmegen Centraal Station - Eindhoven Station|Lijn 21]] leek een van de weinige of zelfs enige uitzondering, buiten de Interliners)]]. Op drukke uren bleef de gewone streekbus gehandhaafd, op rustige tijden kwam de lijntaxi. Hierdoor werden geen lijnen geschrapt en werd op sommige lijnen de frequenties en rijtijden zelfs fors verhoogd. Deze formule sloeg echter niet aan. Het moeten reserveren bleek te hoogdrempelig. Daarom werden op 28 mei 2000 alle lijntaxi's weer afgeschaft. Rendabele ritten werden weer omgezet in gewone ritten maar vooral bij zwakke lijnen was ook dit genoeg en deze verdwenen na verloop van tijd of werden in het gunstigste geval omgezet in een buurtbus.
16.110
bewerkingen

Navigatiemenu