Dienstregeling entiteit Vlaams-Brabant 2017

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staan alle wijzigingen voor de entiteit Vlaams-Brabant die in het dienstregelingsjaar 2017 doorgevoerd werden.

Wijzigingen per 9 januari 2017

Algemeen

 • Op diverse lijnen wijzigen de vertrek- en aankomsttijden met enkele minuten.

Gewijzigde haltenamen

 • Anderlecht Leemans → Anderlecht Leemans Eddy Merckx
 • Breendonk Wachtingstraat → Breendronk Groenstraat
 • Haasrode Orda B → Haasrode Siemens
 • Lennik Oude Jongensschool → Lennik Sint-Godelieve
 • Leuven Herestraat → Leuven Lemmensinstituut
 • Leuven Sellekensstraat → Leuven KBC
 • Sint-Martens-Bodegem Centrum → Sint-Martens-Bodegem Dorpsplein
 • Vilvoorde Crematorium → Vilvoorde Havendok Dam

Wijzigingen per lijn

In Heverlee rijdt deze lijn voortaan naar de Campus Arenberg in plaats van de Boskant en in Leuven loopt de route niet meer via het Rector de Somerplein, maar via de Maria Theresastraat. Na 19:00 vertrekken alle ritten twee minuten eerder uit Heverlee en de laatste rit wordt 15 minuten vervroegd. Op zaterdag vertrekken alle ritten twee minuten eerder uit Leuven.

De halte Half Maartstraat wordt verplaatst van de Mechelsestraat naar de Halvestraat. De halte Brabançonnestraat wordt niet meer bediend. De ritten die beperkt zijn tot Heverlee rijden voortaan via de Saffranenbergstraat in plaats van Sparrendreef.

De halte Half Maartstraat wordt verplaatst van de Mechelsestraat naar de Halvestraat. De halte Brabançonnestraat wordt niet meer bediend. De ritten die beperkt zijn tot Heverlee rijden voortaan via de Saffranenbergstraat in plaats van Sparrendreef. De rit van 22:58 uit Wijgmaal vertrekt 2 minuten later.

De halte Half Maartstraat wordt verplaatst van de Mechelsestraat naar de Halvestraat. De halte Brabançonnestraat wordt niet meer bediend.

In Leuven rijdt deze lijn het Tiensevest helemaal uit. De haltes Kleine Gevangenis en Maria Theresastraat worden niet meer bediend.

In Leuven rijdt deze lijn het Tiensevest helemaal uit. De haltes Kleine Gevangenis en Maria Theresastraat worden niet meer bediend. De rit van 23:17 uit Bierbeek wordt 17 minuten vervroegd.

In Leuven rijdt deze lijn het Tiensevest helemaal uit. De haltes Kleine Gevangenis en Maria Theresastraat worden niet meer bediend.

Per dag worden nog slechts twee ritten gereden: Om 08:11 naar het Industriepark en om 16:39 terug naar het Station. Alle overige ritten komen te vervallen.

De rit van 15:35 uit Diest vertrekt ongeveer vijf minuten later en de rit van 16:28 vertrekt 4 minuten later uit Diest.

De rit van 15:35 uit Diest vertrekt ongeveer vijf minuten later.

Na afloop van de markt vertrekken de ritten niet meer op het Possozplein, maar aan de halte Park.

Vanwege de (her)aanleg van de Heirbaan is de route tussen Ternat en Sint-Martens-Bodegem gewijzigd.

Na afloop van de markt vertrekken de ritten niet meer op het Possozplein, maar aan de halte Park.

De halte Doylijkstraat in Sint-Anna-Pede wordt niet meer bediend, reizigers kunnen gebruik maken van de halte Isabellastraat.

Van maandag t/m vrijdag gaan enkele ritten na Groot-Bijgaarden verder rijden naar station Sing-Agatha-Berchem, voor een aansluiting op de trein of tram.

Op werkdagen wordt de frequentie verhoogd naar een halfuursdienst, ter vervanging van het verdwijnen van de belbus in Pajottenland. De vertrektijden wijzigen flink, omdat de werkzaamheden op de N28 afgerond zijn. In Halle wordt de halte Brug niet meer bediend, ter vervanging wordt een halte Sportoase Hallenbad geplaatst. In Halle gaat een viertal ritten via het Ziekenhuis rijden: 13:35 en 17:35 uit Ninove en 15:20 en 18:59 uit Anderlecht.

In Halle wordt de halte Brug niet meer bediend, ter vervanging wordt een halte Sportoase Hallenbad geplaatst.

In Halle rijdt deze lijn tijdens marktdagen niet meer via het Possozplein.

Rond het Sint-Godelieve Instituut wijzigt de route iets.

Tussen Tollembeek en Vollezele loopt de route voortaan via Herne, ter vervanging van de belbus Pajottenland en in Geraardsbergen wordt een nieuwe halte Ziekenhuis geplaatst, daarentegen wordt de halte Boerderij in Kester niet meer bediend.

De halte Boerderij in Kester wordt niet meer bediend.

Ten behoeve van de bezoekuren van het ziekenhuis in Halle worden twee extra ritten toegevoegd: 13:35 uit Leerbeek en 19:35 uit Halle.

Op werkdagen gaat een viertal ritten via het Ziekenhuis in Halle rijden: 13:08 en 17:08 uit Brussel en 16:03 en 20:03 uit Halle.

In Erembodegem wordt bij het Sportcomplex een nieuwe halte geplaatst.

De ritten naar het Atheneum in Zaventem rijden niet meer onder dit lijnnummer, maar gaan rijden als lijn 538. In Vilvoorde is de route iets gewijzigd.

Dit lijnnummer wordt opgeheven. De schoolverbinding Grimbergen - Vilvoorde Scholen wordt voortaan gereden als lijn 536.

De ritten van 06:55 uit Vilvoorde en 07:32 uit Kortenberg worden beide 10 minuten vervroegd (06:45 en 07:22).

In Nieuwenrode loopt de route voortaan via de Meiselaan in plaats van Molenstraat, de haltes Meiselaan en Dorp worden niet meer bediend, reizigers kunnen gebruik maken van de halte Gemeentehuis. De rit van 06:55 uit Brussel rijdt nog maar tot Grimbergen Stelplaats, de rit van 08:12 uit Kapelle-op-den-Bos vertrekt 6 minuten later om 08:18, de rit van 12:35 uit Kapelle-op-den-Bos rijdt niet meer op woensdag en de rit van 16:45 uit Kapelle-op-de-Bos wordt geschrapt.

In Wemmel wordt de halte Windberg aan de route toegevoegd.

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag rijdt om 18:30 een extra rit van Zellik naar Brussel.

In Wemmel wordt de halte Windberg aan de route toegevoegd.

Deze lijn rijdt meer via het College in Kapelle-op-den-Bos. Reizigers voor deze halte kunnen uitstappen bij de haltes Station of Acacialaan. Vanuit Grimbergen wordt als alternatief een nieuwe lijn 534 geïntroduceerd. Op woensdag vertrekt de rit van 11:48 uit Puurs ongeveer 3 minuten later.

De rit van 06:48 uit Brussel rijdt tijdens de vakantieperioden niet meer via het Atheneum in Keerbergen.

In Machelen loopt de route voortaan via de Woluwelaan in plaats van de Broekstraat.

Deze lijn rijdt meer via het College in Kapelle-op-den-Bos, alle ritten rijden de normale route via de Verbindingsweg. De rit van 12:32 uit Kapelle-op-den-Bos vertrekt op woensdag 5 minuten later.

In Leuven rijdt deze lijn voortaan via de Tervuursepoort in plaats van de Gasthuisberg Kliniek.

In Leuven rijdt de bus voortaan via de Singels in plaats van de Vesten.

De halte Electriciteitswijk in Wilsele wordt niet meer bediend.

De halte Electriciteitswijk in Wilsele wordt niet meer bediend.

De rit van 07:27 uit Leuven vertrekt voortaan pas om 07:39 in Rotselaar en rijdt in Aarschot via de Demervallei. De halte Electriciteitswijk in Wilsele wordt niet meer bediend.

De halte Avenue des Mesanges in Waver wordt alleen nog richting Waver aangedaan.

In Tielt-Winge is de directe aansluiting tussen deze lijn en lijn 390 vervallen, daarentegen is er voortaan een ruimere overstaptijd (die tegelijkertijd als buffer dient). Op schooldagen rijdt om 15:20 een extra rit van Tielt naar Leuven.

Alle ritten van lijn 372 worden geïntegreerd in deze buslijn, waardoor de frequentie van maandag t/m zaterdag verhoogd wordt naar een halfuursdienst. De halte Kasteel in Linden wordt verplaatst naar de andere kant van de kruising en in de Jachthuislaan wordt een nieuwe halte Stenenveld geplaatst.

Dit lijnnummer wordt opgeheven. Reizigers tussen Leuven en Linden kunnen gebruik maken van lijn 371 en reizigers voor Lubbeek kunnen reizen met lijn 525.

Deze lijn wordt opgeheven.

In Tielt-Winge is de directe aansluiting tussen deze lijn en lijn 370 vervallen, daarentegen is er voortaan een ruimere overstaptijd (die tegelijkertijd als buffer dient).

In Leuven rijdt deze lijn voortaan via de Gasthuisberg Kliniek in plaats van de Tervuurse Poort.

In Leuven rijdt deze lijn voortaan via de Gasthuisberg Kliniek in plaats van de Tervuurse Poort.

In Willebroek wordt een nieuwe halte Distrilog in gebruik genomen.

De rit van 07:16 uit Haacht wordt 5 minuten vervroegd, de rit van 07:46 uit Haacht wordt met 10 minuten vervroegd. In Schaarbeek wordt voortaan dezelfde route gereden als lijn 270.

De halte Boerderij in Kester wordt niet meer bediend.

Alle ritten rijden vanaf de halte Rijkswacht verder naar de halte STACA.

De halte Kasteel in Linden wordt verplaatst naar de andere kant van de kruising en er wordt een nieuwe halte Stenenveld geplaatst in de Jachthuislaan. De oude bushaltes Kasteel en Stenenveld worden niet meer bediend.

De dienstregeling wordt met een drietal ritten uitgebreid: 07:51 uit Grimbergen naar Kapelle-op-den-Bos, 12:35 (woensdag) en 16:45 (overige dagen) van Kapelle-op-den-Bos naar Grimbergen. In Nieuwenrode loopt de route voortaan via de Meiselaan in plaats van Molenstraat, de haltes Meiselaan en Dorp worden niet meer bediend, reizigers kunnen gebruik maken van de halte Gemeentehuis.

Onder dit lijnnummer rijdt in de schoolrichting één rit van Grimbergen naar Kapelle-op-den-Bos. In de ochtendspits rijdt één rit naar Kapelle-op-den-Bos en op woensdagmiddag of overige dagen in de middagspits rijdt één rit naar Grimbergen.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor lijn 224. In Vilvoorde is de route iets aangepast, maar de dienstregeling is verder ongewijzigd. In de schoolrichting rijdt één rit in de drukste richting.

Onder dit lijnnummer rijdt in de schoolrichting een nieuwe buslijn tussen Vilvoorde, Machelen, Diegem en Zaventem. In de ochtendspits rijdt één rit naar Zaventem en op woensdagmiddag rijdt één rit naar Vilvoorde, op overige dagen rijden twee ritten naar Vilvoorde.

Onder dit lijnnummer rijdt een schoolbus van Leuven naar Heverlee via de oude route van lijn 1. 's Ochtends rijdt om 08:00 een rit naar Heverlee en op woensdagmiddag rijdt om 12:05 een rit terug of op overige dagen om 15:39.

In Wemmel wordt de halte Windberg aan de route toegevoegd.

De woensdagmiddagrit van 12:10 vertrekt ongeveer 10 minuten later.

De halte Doylijkstraat in Sint-Anna-Pede wordt niet meer bediend, reizigers kunnen gebruik maken van de halte Isabellastraat.

De woensdagmiddagrit vertrekt ongeveer 10 minuten later.

De ochtendrit van 07:28 wordt 8 minuten vervroegd.

De ochtendrit van 07:20 is 10 minuten vervroegd, de woensdagmiddagrit vertrekt 3 minuten later en de middagrit vertrekt 5 minuten later.

Tijdens de vakantieperioden worden de ritten van 06:03, 07:19 en 15:37 geschrapt.

Tijdens de spitsuren is het aantal ritten tussen Onze-Lieve-Vrouwe-Lombeek en Leerbeek uitgebreid.

De halte Electriciteitswijk in Wilsele wordt niet meer bediend. De rit van 05:19 uit Leuven vertrekt 14 minuten later, de rit van 05:30 uit Leuven vertrekt 15 minuten later, de rit van 06:32 uit Wijgmaal wordt geschrapt. De rit van 22:17 uit Wijgmaal vertrekt 13 minuten eerder en de rit van 22:35 uit Haasrode vertrekt 18 minuten eerder.

De halte Broedersblok in Hakendover wordt niet meer bediend.

Deze belbus wordt opgeheven. Als gedeeltelijke vervanging wordt de frequentie op lijn 153 verhoogd naar een halfuursdienst en gaat lijn 161 via Herne rijden.

In Halle wordt de halte Brug niet meer bediend, ter vervanging wordt een halte Sportoase Hallenbad geplaatst.

De korte ritten tot Merchtem Station rijden verder naar Mieregem.

Wijzigingen per 1 september 2017

De halte Rustoord Remy in de F. Lintsstraat wordt niet meer bediend. De vervangende halte ligt in de A. Vesaliusstraat.

De halte Rustoord Remy in de F. Lintsstraat wordt niet meer bediend. De vervangende halte ligt in de A. Vesaliusstraat. De halte Wijveld in Wijgmaal wordt verplaatst naar de Kroonstraat.

De halte Rustoord Remy in de F. Lintsstraat wordt niet meer bediend. De vervangende halte ligt in de A. Vesaliusstraat. De halte Wijveld in Wijgmaal wordt verplaatst naar de Kroonstraat.

De middagrit van 16:07 uit Vilvoorde rijdt niet meer. Reizigers kunnen gebruik maken van lijn 280 in Vilvoorde of lijn 282 naar Zaventem.

De rit van 07:14 van Grimbergen naar Humbeek en de rit van 16:10 van Humbeek naar Grimbergen rijden voortaan als lijn 518.

De rit van 15:41 uit Brussel vertrekt voortaan 5 minuten later (v. 15:46)

De rit van 07:27 van Humbeek naar Londerzeel en de rit van 15:45 uit Londerzeel rijden voortaan als lijn 518.

De woensdagrit van 12:20 uit Aarschot op schooldagen vertrekt voortaan 10 minuten later (v. 12:30)

In Hoeleden wordt een nieuwe halte Lindestraat geplaatst. Deze halte is gelegen tussen de huidige haltes Herrebeken en Pottelberg.

De rit van 23:07 uit Zaventem rijdt niet meer.

In beide richtingen gaat deze lijn ook stoppen bij de halte Wolvendreef in Linden.

In beide richtingen gaat deze lijn ook stoppen bij de halte Wolvendreef in Linden.

Op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag worden twee extra ritten aan de dienstregeling toegevoegd, één versterkingsbus naar Eppegem en één nieuwe rit tot Weerde.

De ochtendrit richting Haacht stopt in Veltem-Beisem niet meer bij de haltes Beisem, De Piston en Dorpsplein.

Onder dit lijnnummer rijdt in de schoolrichting een nieuwe schoolbus van Grimbergen via Humbeek naar Londerzeel. Op woensdagmiddag rijdt deze lijn niet en maken scholieren gebruik van reguliere lijnbussen.

De ochtendritten richting Leuven rijden in Kortenberg ook via het Craenenplein i.p.v. de Eikenhof. De halte Kapucijnenvoer in Leuven wordt niet meer bediend.

In Heverlee gaat deze lijn een lusroute rond het Sint Albertuscollege rijden, waardoor enkele extra haltes aan de route toegevoegd worden. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen lichtjes.

De middagrit van 15:35 uit Wemmel vertrekt voortaan 11 minuten later (v. 15:46)

In de middagspits wordt een extra rit van Kapelle-op-den-Bos naar Grimbergen toegevoegd vanwege het toegenomen aantal passagiers.

De vertrek- en aankomsttijden wijzigen lichtjes.

De rit van 16:31 uit Wemmel vertrekt voortaan 9 minuten later (v. 16:40)

Tussen Tervuren en Duisburg wordt een routewijziging doorgevoerd. De route via het Kerkhof in Duisburg vervalt; de route loopt voortaan via Vossem.

Tussen Tervuren en Duisburg wordt een routewijziging doorgevoerd. De route via het Kerkhof in Duisburg vervalt; de route loopt voortaan via Vossem.

In Budingen gaat deze lijn ook stoppen bij de halte Garage Van Mullem.

In Hoeleden wordt een nieuwe halte Lindestraat geplaatst. Deze halte is gelegen tussen de huidige haltes Herrebeken en Pottelberg.

In Budingen gaat deze lijn ook stoppen bij de halte Garage Van Mullem.

Omwille van de verkeerssituatie wordt de lusroute via Kerkom en Binkom voortaan altijd in dezelfde richting bediend. De halte School in Lubbeek kan hierdoor niet meer worden bediend.

De halte Rustoord Remy in de F. Lintsstraat wordt niet meer bediend. De vervangende halte ligt in de A. Vesaliusstraat.

De vertrek- en aankomsttijden wijzigen lichtjes.

In Aarschot wordt de halte Wissenstraat aan de route toegevoegd.

In Hoeleden stopt deze lijn voortaan ook bij de haltes Lindestraat en Bosstraat en in Budingen wordt de halte Café David voortaan ook bediend.

Wijzigingen per 1 oktober 2017

 • Op de buslijnen 230, 231, 232, 250, 251, 270, 272, 282, 660, 681, 682, 683 wijzigen de vertrek- en aankomsttijden op zaterdag en zondag.
 • Op buslijn 280 wijzigen de vertrek- en aankomsttijden op zaterdag.
 • Op buslijn 652 gaan de ritten in het weekeinde doorrijden naar de halte Melsbroek, Cargo Noord.