Dienstregeling entiteit Oost-Vlaanderen 2016

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staan de wijzigingen voor het dienstregelingjaar 2016 van de entiteit Oost-Vlaanderen vermeld.

Wijzigingen per 4 januari 2016

In de ochtendspits rijdt één extra rit van Zelzate naar Gent en in de namiddag rijdt een extra rit van Gent naar Zelzate.

Deze lijn gaat een snellere route rijden. Voortaan rijdt deze lijn via de J.F. Kennedylaan naar Gent-Dampoort en stopt niet op tussengelegen haltes tussen de Verbindingsstraat en Gent-Dampoort. In de ochtendspits rijden twee ritten (v. 06:26 en 06:56) van Zelzate naar Gent en in de middagspits rijden twee ritten (v. 16:10 en 17:30) van Gent naar Zelzate.

Deze nieuwe lijn neemt de route door de dorpen over van lijn 69, die door laatstgenoemde lijn verlaten wordt. In de ochtendspits rijdt één retourrit van Gent naar Evergem en rond het middaguur rijdt één retourrit. In de middagspits rijden twee ritten van Gent (één rit van Zuid en één van Rabot) naar Evergem en terug.

Deze lijn rijdt in Gent niet meer tussen het Sint-Pietersstation en Zuid. Daarnaast gaat de lijn voortaan rechtstreeks via de N9 naar Waarschoot rijden en vervalt de slingerroute door de dorpen. Reizigers voor het Sint-Pietersstation kunnen in Waarschoot of bij het Rabot overstappen op lijn 67. De lijn blijft twee ritten in de spitsrichting rijden en één rit in de tegenspitsrichting en woensdagmiddag met uitbreiding naar Eeklo P.T.I.

In overleg met het stadsbestuur van Geraardsbergen gaat deze lijn vanaf station Geraardsbergen een grote lusroute rijden, waarbij eerst naar het Denderoord wordt gereden en vervolgens via het Buizemont, Halleweg en Denderland terug gereden wordt naar station Geraardsbergen. De haltes Pachterstraat, Muur en Abdij worden helaas niet meer bediend, reizigers voor deze haltes kunnen voortaan gebruik maken van belbus 370.

In Hamme gaat deze lijn ook stoppen bij de nieuwe halte Marktplein. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen hierdoor met enkele minuutjes.

De halte Meulenbroek in Hamme wordt opgeheven. Ter vervanging kunnen reizigers gebruik maken van de nieuwe halte Marktplein.

Wijzigingen per 13 maart 2016

Vanwege de indienststelling van de tramlijn naar het Universitair Ziekenhuis, wijzigen enkele tramlijnen in Gent.

Deze lijn rijdt voortaan niet meer van/naar Zwijnaardebrug, maar naar het UZ Gent. Het traject naar Zwijnaardebrug wordt overgenomen door de opnieuw ingevoerde lijn 21.

Deze (opnieuw ingevoerde) lijn keert terug op zijn oorspronkelijke traject Zwijnaardebrug - Melle Leeuw, maar volgt wegens werkzaamheden tussen het Sint-Pietersstation en Korenmarkt de route van lijn 1.
Tussen Zwijnaardebrug en het Sint-Pietersstation neemt deze lijn de route van lijn 4 over (zoals voor september 2011 ook al het geval was), tussen het Sint-Pietersstation en de Korenmarkt rijdt deze lijn in aanvulling op lijn 1 en 22 en tussen de Korenmarkt en Melle Leeuw wordt het traject van lijn 24 overgenomen.

Deze lijn vervalt en wordt tussen de Korenmarkt en Melle Leeuw door lijn 21 vervangen. Tussen Rabot en de Korenmarkt rijdt voortaan alleen nog lijn 1.
Nachtlijn 24 blijft overigens wel bestaan, ook al is de daglijn met dat nummer opgeheven.

Wijzigingen per 11 april 2016

In de spitsuren verschuiven de vertrek- en aankomsttijden.

Na Merelbeke Molenhoek rijdt deze lijn voortaan via de Sallemeulekouter en Sint-Elooistraat naar het Kwenenbos (en verder naar Bottelare) i.p.v. de Bergbosstraat.

In Merelbeke gaat deze lijn voortaan via de Bergbosstraat rijden i.p.v. Buitenom via de Kerkstraat.

In Merelbeke gaat gaat deze lijn voortaan via de Bergbosstraat rijden i.p.v. de Sallemeulekouter.

De rit van 07:24 uit Evergem vertrekt voortaan 10 minuten eerder om 07:14 en de rit van 15:59 uit Evergem vertrekt voortaan 9 minuten later om 16:08.

Van maandag t/m zaterdag overdag wordt de frequentie tussen Aalst en Heldergem Ouddorp verhoogd naar een uurdienst, naar de Berenhoek blijft 1x per 2 uur een bus rijden.

Deze lijn wordt beperkt tot het traject Aalst - Heldergem. Het traject naar Aaigem vervalt en voortaan worden nog maar enkele ritten in de spitsuren gereden. Buiten de spitsuren is lijn 87 het alternatief.

Deze lijn wordt beperkt tot het traject Aalst - Heldergem. Reizigers vanuit Kerksken kunnen voortaan gebruik maken van lijn 83.

Wijzigingen per 1 september 2016

Deze lijn bedient de centrumhaltes in Waasmunster niet meer. De haltes Vierschaar en Kerkplein worden opgeheven, vervangende haltes zijn Mantawijk en Abdij van Roosenberglaan, die overigens verplaatst wordt.

Deze lijn bedient de centrumhaltes in Waasmunster niet meer. De haltes Vierschaar en Kerkplein worden opgeheven, vervangende haltes zijn Mantawijk en Abdij van Roosenberglaan, die overigens verplaatst wordt.

De extra ritten van/naar Waasmunster, rijden in Waasmunster nog maar tot de halte Abdij van Roosenberglaan. De haltes Vierschaar en Kerkplein vervallen.

Deze lijn bedient de centrumhaltes in Waasmunster niet meer. De haltes Vierschaar en Kerkplein worden opgeheven, vervangende haltes zijn Mantawijk en Abdij van Roosenberglaan, die overigens verplaatst wordt.

Deze lijn bedient de centrumhaltes in Waasmunster niet meer. De haltes Vierschaar en Kerkplein worden opgeheven, vervangende haltes zijn Mantawijk en Abdij van Roosenberglaan, die overigens verplaatst wordt.

Wijzigingen per 6 november 2016

Deze lijn wordt verlengd naar Zwijnaarde en krijgt daar drie nieuwe haltes: Klaartestraat, Molen en Bibliotheek.

Wegens de verlenging van tramlijn 21 wordt [Lijn 5 Gent, Universitair Ziekenhuis - Van Beverenplein|lijn 5]] ingekort tot Nieuw Gent.
Het traject naar AZ Sint-Lucas vervalt en wordt overgenomen door de nieuwe lijn 8. De frequentie wordt op het gehele traject verlaagd naar een kwartiersdienst op werkdagen overdag een een 20-minutendienst op andere tijden, maar tussen de haltes Burggravenlaan en Fratersplein wordt lijn 5 versterkt met lijn 8 waardoor op dat traject een dubbele frequentie ontstaat.

Deze nieuwe lijn neemt een deel van de route en frequentie van lijn 5 over en rijdt tussen Arteveldepark en AZ Sint-Lucas via Zuid en Sint-Jacobs.
Deze lijn rijdt een kwartierdienst op werkdagen overdag en een 20-minutendienst op alle overige tijdstippen, behalve op zondagochtend wanneer niet gereden wordt. Tussen de haltes Burggravenlaan en Fratersplein wordt lijn 8 aangevuld door lijn 5 waardoor op dat traject een dubbele frequentie ontstaat.

  • Buslijnen 3, 17, 18, 38 en 39:

Door het einde van de werken in de Belfortstraat rijden buslijnen 3, 17, 18, 38 en 39 niet meer via Gent Zuid. Lijn 3 38 en 39 rijden voortaan de route: Gent Dampoort - Gent Sint-Jacobs - Korenmarkt, terwijl lijn 17 en 18 bijna dezelfde route rijnen, maar nog extra via de Lousbergskaai gaan.