Wijzigingen concessie Rotterdam stadsvervoer 2010

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 13 december 2009 gaat bij de RET de nieuwe dienstregeling in. Deze wordt vooral gekenmerkt door het vervallen van het Nachtbusnet op maandag t/m woensdag en het opheffen van lijn 65 in Albrandswaard.

Wijzigingen per 13 december 2009

Metro

De Calandlijn en de Erasmuslijn worden vervangen door 5 nieuwe letters, aangeduid van A tot en met E. De dienstregeling blijft verder gelijk. Alleen 's ochtends in de eerste weekdagen van de Kerstvakantie wordt iets minder vaak gereden. Geleidelijk stromen nieuwe metro’s in.

Tram

Vanaf 4 januari rijdt tram 20 via een kortere route naar Rotterdam Centraal. De tram rijdt rechtstreeks van het Vasteland via de Eendrachtsweg en Mauritssingel. De drukke Van Oldenbarneveltstraat en Coolsingel worden zo gemeden.

Deze lijnen rijden op werkdagen in de spits in een hogere frequentie. Lijn 25(vanaf 4 januari) rijdt dan elke 5 minuten.

Bus

De vertrektijden van lijn 29 zijn op werkdagen aangepast. Op de halte Capelle Centrum sluit lijn 29 (éénmaal per uur) aan op lijn 31 uit Oostgaarde, voor reizigers met bestemming IJsselland Ziekenhuis.

Om geen last meer te hebben van de opening van de Algerabrug zijn de vertrektijden van lijn 37 op werkdagen ongeveer een kwartier verschoven. De vertrektijden van de laatste rit zijn ongewijzigd.

Om beter aan te sluiten op de collegetijden van de TU Delft zijn de vertrektijden van lijn 40 aangepast. In de loop van het eerste kwartaal 2010 wordt het eindpunt Station Delft verplaatst naar een nieuw tijdelijk busstation aan de andere spoorzijde van het NS-station. In de nieuwe dienstregeling is rekening gehouden met enkele extra reistijdminuten naar Station Delft, die hiervan het gevolg zijn.

Op werkdagen rijdt lijn 49 voortaan een halfuurdienst. Op zondag rijdt bus 49 voortaan met een taxibusje.

In de spitsuren gaat een nieuwe buslijn 52 rijden van station Schiedam Centrum via het Schiedamse havengebied naar metrostation Vijfsluizen. ’s Ochtends worden drie ritten gereden, ’s avonds vier. Deze nieuwe spitsbus 52 komt in de plaats van de opgeheven Connexxion-buslijn 89.

Op zondagochtend rijdt taxilijn 57 voortaan een uurdienst.

De nieuwe buurtbus 62 biedt een verbinding tussen de dorpskernen Poortugaal en Rhoon en rijdt verder naar de nieuwbouwwijk Portland. Deze verbinding wordt uitgevoerd met een taxibusje, op werkdagen tussen circa 08:00 uur en 17:00 uur in een uurdienst. Deze buurtbus vervangt de opgeheven lijn 65 in de dorpskernen van Poortugaal en Rhoon.

Op zaterdag rijden lijn 63 en lijn 64 voortaan met een taxibusje.

Deze lijn wordt opgeheven. De verbinding tussen metrostation Poortugaal en het Delta Psychiatrisch Centrum wordt overgenomen door de nieuwe lijn 79. De busverbinding door de kernen van Poortugaal en Rhoon wordt overgenomen door lijn 62, die alleen op werkdagen overdag rijdt.

Lijn 77 rijdt in Katendrecht naar een nieuw eindpunt bij de SS Rotterdam. Op de terugrit van de SS Rotterdam richting Rijnhaven en Zuidplein rijdt lijn 77 langs het huidige eindpunt Katendrechtse Hoofd. Vervolgens rijdt lijn 77 via de Tolhuislaan en Brede Hilledijk. De route en haltes op de Veerlaan komen daarmee te vervallen, op de Tolhuislaan en de Brede Hilledijk komen nieuwe haltes.

De route van lijn 78 is gewijzigd, waarbij in de wijk Zalmplaat een lusroute in één richting wordt gereden via Bovensim–Kruisnetlaan–Speerreep. Lijn 78 rijdt niet meer door de wijken Boomgaardshoek en Meeuwenplaat, waardoor de reistijd tussen metrostation Hoogvliet en Zalmplaat korter wordt. Ook de Viskaarweg in de wijk Zalmplaat wordt niet meer door lijn 78 bediend. De bediening van deze wijken en de Viskaarweg wordt overgenomen door de nieuwe lijn 79.
Lijn 78 gaat vaker rijden: op werkdagen elk kwartier, in het weekend elke 20 minuten en ’s avonds elk half uur.

Lijn 79 neemt delen van de oude lijn 65 en lijn 78 over. Tussen Delta Psychiatrisch Centrum en metrostation Poortugaal rijdt de nieuwe lijn 79 een snellere route. Ook rijdt lijn 79 een uitgebreide route over het terrein van Delta, met een nieuwe halte bij Delta Blaak/De Kijvelanden. Tussen metrostation Poortugaal en metrostation Hoogvliet rijdt lijn 79 via de Kapershoekseweg in de wijk Boomgaardshoek. Ook bedient de nieuwe lijn voortaan de wijk Meeuwenplaat van en naar metrostation Hoogvliet in een lusroute in één richting, via Viskaarweg–Horsweg–Steurweg–Baarsweg–Posweg.
Lijn 79 heeft op werkdagen een halfuurdienst en in het weekend een uurdienst. ’s Avonds na 20:00 uur en op zondagochtend rijdt lijn 79 niet.

Op werkdagen gaat een nieuwe lijn 80 de verbinding verzorgen van metrostations Hoogvliet en Tussenwater met bedrijvenpark Gadering. Ook het Zadkine College in de Gadering wordt met een halte van lijn 80 bediend. Daarnaast biedt de nieuwe lijn 80 voor de Hoogvlietse wijken Oudeland en Westpunt een rechtstreekse verbinding met het centrum van Spijkenisse, waarbij het eindpunt van lijn 80 het metrostation Spijkenisse Centrum is.
Lijn 80 rijdt tussen circa 07:00 en 18:00 uur elk half uur, met ’s avonds na afloop van het avondbezoekuur een extra rit naar Hoogvliet wordt gereden. Ook zijn er twee avondritten tussen de Gadering en metrostation Hoogvliet na afloop van het avondonderwijs van het Zadkine College.

Het Capelse Hoofdweggebied wordt voortaan bediend door Connexxion-lijn 175 in plaats van RET-lijn 94. De route van lijn 175 wordt tussen Station Alexander en de Hoofdweg/Schollevaartsedreef gelijk aan de route van Connexxion-lijn 190. Samen bieden deze bussen in de spits een kwartierdienst tussen Station Alexander en de Capelse Hoofdweg. Lijn 175 rijdt op werkdagen een halfuurdienst tussen circa 07:00 en 09:00 uur en tussen circa 14:00 en 18:00 uur.
Ook biedt lijn 175 vanuit Waddinxveen, Zevenhuizen en Nesselande een nieuwe rechtstreekse verbinding met het Capelse bedrijventerrein Hoofdweg, het winkelcentrum Alexandrium en Station Alexander.

Het doordeweekse nachtnet verdwijnt. De BOB-bus rijdt voortaan op donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht. De nieuwe dienstregeling van de BOB-bus wordt duidelijker, de meeste bussen rijden op klokvaste tijden. Er is ook geen ‘nachtgat’ meer. Alle bussen vertrekken vanaf Rotterdam Centraal en rijden zo snel mogelijk naar hun bestemming.

Lijn B1 richting Nieuwerkerk stopt voortaan ook bij metrostation Nesselande.

Deze lijn wordt opgeheven.

Lijn B7 wordt ingekort tot Hoogvliet Binnenban; reizigers uit Rotterdam Zuid naar Spijkenisse stappen daar over op lijn B8.

Lijn B8 rijdt ook op donderdag- en vrijdagnacht naar Spijkenisse.

Lijn B9 rijdt voortaan ook op donderdag- en vrijdagnacht.

Lijn B10 rijdt voortaan ook op donderdag- en vrijdagnacht en wordt verlengd naar Delfgauw.

Deze lijn wordt opgeheven.

De nieuwe lijn B14 rijdt naar Krimpen a/d IJssel.

Deze lijn wordt opgeheven.

Lijn B16 rijdt voortaan ook op donderdag- en vrijdagnacht.

Wijzigingen per 23 augustus

Metro

 • Frequentieverhoging in de avonduren en op zondag. Metrolijn E rijdt voortaan altijd in kwartierdienst. De laatste rit van Rotterdam Centraal vertrekt om 0:40 en rijdt tot Forepark. De eerste metro naar Rotterdam Centraal op zondag vertrekt om 7:28 op Forepark.

Tram

 • Lijn 4 rijdt voortaan in de spits elke 8 minuten in plaats van elke 10 minuten.
 • Lijn 7 en lijn 8 rijden vanwege werkzaamheden aan de Zaagmolenbrug tot het voorjaar van 2011 een omleiding. Lijn 7 rijdt niet via de Boezemweg maar via de Pijperstraat, Crooswijksestraat en Linker Rottekade. Lijn 8 rijdt niet via de Zaagmolenstraat, Zaagmolenbrug en Linker Rottekade maar via de Bergweg en Schiekade.
 • Lijn 25 krijgt op zaterdag en zondag andere vertrektijden.

Bus

 • Lijn 28 krijgt in de richting van Station Alexander gewijzigde vertrektijden.
 • Lijn 31 krijgt andere vertrektijden voor een betere aansluiting op de treinen op Station Alexander.
 • Lijn 45 wordt vanaf de Kleiweg verlengd via de Rozenlaan, Rodenrijsestraat en Bergselaan tot Station Noord en rijdt voortaan maar één keer per uur. Deze lijn vervangt deels lijn 49, die wordt opgeheven.
 • Lijn 46 krijgt op zaterdag en zondag andere vertrektijden.
 • Lijn 48 krijgt andere vertrektijden.
 • Lijn 49 wordt opgeheven.
 • Lijn 62 krijgt andere vertrektijden waardoor 's ochtends op de Portlandse Baan aangesloten wordt op Qbuzz-lijn 183 naar Barendrecht. 's Middags wordt aangesloten op Qbuzz-lijn 183 uit Barendrecht.
 • Lijn 66 rijdt van maandag tot en met vrijdag tussen 7:55 en 8:10 voortaan elke 5 minuten.
 • Lijn 68 krijgt andere vertrektijden. 's Avonds en in het weekend vertrekt de bus 7 minuten eerder van Zuidplein dan in de oude dienstregeling. Hierdoor wordt bij metrostation Slinge beter aangesloten op de metro uit Spijkenisse. Op maandag tot en met vrijdag rijdt lijn 68 via het Industriegebied Waalhaven (Parmentierplein en Van Weerden Poelmanweg) om lijn 69 te ontlasten. In de middagspits rijdt lijn 68 vaker: 3 tot 4 keer per uur.
 • Lijn 69 krijgt andere vertrektijden. In de ochtendspits zijn de ritten die niet verder rijden dan Industriegebied Waalhaven verlengd tot de Antonie Bodaanweg. In de middagspits rijdt lijn 69 vaker van en naar Pernis: 3 tot 4 keer per uur.
 • Lijn 80 krijgt andere vertrektijden. Overdag wordt 5 minuten eerder vertrokken. Hierdoor ontstaat een betere spreiding van lijn 78 en 80 in de wijken Oudeland en Westpunt van Hoogvliet. Ook wordt zo de overstap op Connexxion-lijn 105 bij de halte Eerste Heulbrugstraat in Spijkenisse verkort.