Lijn 9 Diemen Sniep - Amsterdam CS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram grijs-opgeheven.svg
Voormalige tramlijn 9
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam (2012-2024)
Regio Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur9.svg
Materieel Combino
Periode 7 juli 1990 t/m 21 juli 2018
Voorganger(s) 9
Opvolger(s) 14, 19
Frequenties
Spits 6x/uur (ochtend)
8x/uur (middag)
Spits (vakantie) 5x/uur (ochtend; zomer)
8x/uur (middag; zomer)
Dal 6-8x/uur
Avond 4-6x/uur
Zaterdag 8x/uur
Zondag 8x/uur
Lijn 9 rijdt op de Middenweg in Amsterdam.

Lijn 9 reed van de woonwijk Diemen Sniep via Diemen-Centrum, Watergraafsmeer, Artis en het Waterlooplein naar station Amsterdam Centraal.

Route

Halte
Route 0sr.svg Diemen, Sniep  
Route rsr.svg Diemen, Nicolaas Lublinkstraat  
Route rsr.svg Diemen, Schoolstraat  
Route rsr.svg Diemen, Arent Krijtsstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Brinkstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Kruislaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Hugo de Vrieslaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Hogeweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Pretoriusstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Wijttenbachstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, 1e van Swindenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Alexanderplein  
Route rhlr.svg Amsterdam, Plantage Lepellaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Artis  
Route rsr.svg Amsterdam, Meester Visserplein  
Route rsMr.svg Amsterdam, Waterlooplein    
Route rsr.svg Amsterdam, Rembrandtplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Spui  
Route rsr.svg Amsterdam, Dam    
Route rsT0.svg Amsterdam, Centraal Station    

Varia

  • Bij de keerlus in Diemen begint een enkelsporige aftakking naar de Hoofdwerkplaats Rail van het GVB.

Geschiedenis

Voor het begin van deze lijn gaan we terug naar 1872, toen een paardenomnibuslijn werd ingesteld tussen de Dam en de Plantage via het Rokin, de Botermarkt (Rembrandtplein), Amstelstraat, Nieuwe Amstelstraat en Muiderstraat. De lijn werd in 1877 tussen Schapenplein (Muntplein) en Botermarkt in één richting verlegd via Halvemaansteeg en Kistemakersgracht (Amstel). In 1883 werd de lijn vertramd en enigszins gewijzigd, de lijn reed voortaan in stad-uit via Reguliersbreestraat, Rembrandtplein en Amstelstraat en stad-in langs de Amstel. Over de Blauwbrug werd de lijn verlegd via de Nieuwe Heerengracht en de Plantage Parklaan naar de Plantage Middenlaan. Een verlenging volgde in 1884 vanaf de Plantage Middenlaan via het Alexanderplein naar de Linnaeusstraat, bij de 3e Oosterparkstraat. In 1903, vlak voordat de lijn geëlektrificeerd werd, werd de lijn weer verlegd: tussen de Blauwbrug en Plantage werd voortaan via de Nieuwe Amstelstraat (stad-uit) of Waterlooplein (stad-in) en Muiderstraat gereden.

Nog net in 1903 werd de lijn dus geëlektrificeerd en iets verlengd, de lijn reed nu langs het Oosterpark tot aan de Beukenweg. Even later ging de lijn aan de andere kant doorrijden naar het IJveer, maar werd al snel ingekort tot het CS. In 1906 werd aan de oostkant een lus in gebruik genomen via het Kastanjeplein en de 3e Oosterparkstraat. Tussen 1915 en 1921 eindigde de lijn bij het IJveer. In 1932 volgde een verlegging vanaf het Alexanderplein via de Mauritskade en Borneostraat naar de Molukkenstraat met een eindlus via de Sumatrastraat en Tidorestraat. In 1940 keerde de lijn terug in de Linnaeusstraat en ging doorrijden naar de Middenweg, eerst tot de Kruislaan en later dat jaar tot de Gaffelstraat.

Na de oorlog keerde de lijn als één van de eerste lijnen terug. In 1948 werd de lijn verlengd naar een lus bij het Ajaxstadion 'De Meer'. In 1985 verdween, na meer dan honderd jaar, het traject langs de Amstel en werd in beide richtingen via het Rembrandtplein gereden. De laatste verlenging volgde in 1990, toen de lijn door ging rijden naar Diemen. Daarbij is de keerlus bij het Ajaxstadion vervangen voor een kopspoor, zodat er gedriehoekt kan worden. Bij de verlenging in 1990 was het de eerste tramlijn sinds 70 jaar die de gemeentegrens van Amsterdam overstak. Na de verlenging werd de eindlus vervangen door een tramhalte Brinkstraat. Op een onbekend moment daarna werd de halte Zaaiersweg opgeheven.

Op 3 mei 2004 werd lijn 10 verlengd naar het Azartplein via een nieuw tracé. Naast de Muiderpoort werd daarom een halte Alexanderplein geplaatst om de overstap op deze lijn 10 mogelijk te maken. De halte Mauritskade (voor de ingang van het Tropeninstituut) werd tegelijkertijd opgeheven, deze halte is nog altijd als noodhalte aanwezig.

Voormalige halte Mauritskade
Halte
Route rsr.svg Amsterdam, Plantage Badlaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Mauritskade  
Route rsr.svg Amsterdam, 1e van Swindenstraat  

In december 2013 werd de halte Plantage Kerklaan hernoemd in Artis.

In december 2014 werd de halte Plantage Badlaan hernoemd in Plantage Lepellaan.

Op 13 december 2015 ging de middagspitsfrequentie omlaag van iedere 6 minuten naar iedere 7,5 minuut.

Op 1 juli 2016 werd de halte Plantage Lepellaan richting Diemen "tijdelijk" opgeheven wegens werkzaamheden aan het nabijgelegen Woonzorgcentrum Sint-Jacob.

Voormalige halte Plantage Lepellaan
Halte
Route rsr.svg Amsterdam, Alexanderplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Plantage Lepellaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Artis  

Op een onbekende datum, vermoedelijk op 5 oktober 2015, kwam de halte Muntplein, gelegen tussen de haltes Rembrandtplein en Spui en enkel bediend richting Diemen, te vervallen.

Op 22 juli 2018 werd het Amsterdamse tramnet volledig gereorganiseerd vanwege de opening van de Noord/Zuidlijn.
Lijn 9 kwam per die datum te vervallen. Het traject tussen het Centraal Station en het Alexanderplein werd overgenomen door lijn 14, terwijl lijn 19 het traject tussen het Alexanderplein en Diemen Sniep overnam.