Lijn 94 Nieuw-Vennep Station NS - Noordwijkerhout Brink

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 94
Vervoerder(s) Centraal Nederland
Regio Bollenstreek en Leiden
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 31 mei 1981 t/m ...
Voorganger(s) 93
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/1,5 uur
Avond 1x/uur (tot 20:00)
Zaterdag 3x/dag
Zondag 3x/dag

Lijn 94 reed van Nieuw Vennep via Lisserbroek, Lisse, Sassenheim en Voorhout naar Noordwijkerhout.

In de avonduren reed de bus in Noordwijkerhout van en naar het GGZ-terrein Sancta Maria. In de zomerperiode reed lijn 94 door naar het strand.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Nieuw Vennep, Station  
Route rsr.svg Nieuw Vennep, N.H. Kerk  
Route rsr.svg Nieuw Vennep, Zuiderdreef  
Route rsr.svg Lisserbroek, Lisserweg  
Route rsr.svg Lisserbroek, Wolgrasstraat  
Route rsr.svg Lisse, Hyacinthenstraat  
Route rsr.svg Sassenheim, Parklaan  
Route rsr.svg Sassenheim, Raadhuis  
Route rrar.svg Voorhout, Soldaatje  
Route rs0.svgRoute rrar.svg Noordwijkerhout, Brink  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rs0.svg Noordwijkerhout, Sancta Maria  
Route rer.svgRoute rs0.svg Noordwijkerhout, Langevelderslag  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 kwam de nieuwe Schiphollijn in gebruik, waaraan diverse nieuwe stations geopend werden. Komende vanaf Haarlem werd lijn 93 ingekort tot het nieuwe station Nieuw Vennep. Het vervallen traject tussen Noordwijkerhout en Lisse (Nieuw-Vennep) werd toen overgenomen door de nieuwe lijn 94. Anders dan voorheen werd deze nieuwe lijn door Centraal Nederland gereden, daar Nieuw-Vennep in zijn vervoergebied lag.

Op 23 mei 1982 werden de ritten overdag buiten de zomerperiode in Noordwijkerhout ingekort tot de Brink. De route naar het Sancta Maria werd dientengevolge alleen nog in de avonduren gereden. In de zomervakantie bleven de ritten overdag wel naar de Langevelderslag rijden en wijzigde er voor de reiziger dus niets.

Op 2 juni 1985 werd de frequentie in de avonduren en op zondag verlaagd naar 1x per 2 uur vanwege de (zeer) geringe bezetting op deze tijdstippen, de lijn bleef dan wel van/naar het Sancta Maria rijden. De ritten in de zomerperiode naar de Langevelderslag werden echter losgekoppeld van de doorgaande route, waardoor doorgaande reizigers over moesten stappen op een andere bus (2 tot 10 minuten overstaptijd).

Op 29 mei 1988 werd het traject Noordwijkerhout - Langevelderslag definitief uit de dienstregeling geschrapt. Op de rest van het traject vonden verder geen wijzigingen plaats in de route of dienstregeling. Laatstgenoemde strandopgang verloor daarmee zijn busverbinding. Pas later kwam hier bij de ZWN weer verandering in, toen lijn 62 geïntroduceerd werd.

Op 23 mei 1993 werd een flinke bezuinigingsslag doorgevoerd. Op het traject Lisse - Noordwijkerhout werd de frequentie teruggebracht tot drie ritten per richting vanwege de (zeer) geringe bezetting. Op zaterdag en zondag werd de frequentie over het hele traject verlaagd naar drie ritten in beide richtingen en in de avonduren kwamen alle ritten te vervallen.