De OV in Nederland Wiki is weer open! Bedankt voor jullie geduld, lees hier meer over de status.

Lijn 43 Heerlen Station - Vaals Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 43
Vervoerder(s) VSL (1982-1994),
Hermes (1995-2006),
Veolia Transport (2006-2016)
Concessie Zuid-Limburg (2007-2016)
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador, Mercedes-Benz Sprinter
Periode 24 mei 1982 t/m 10 december 2016
Voorganger(s) 3A
Opvolger(s) 21
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1-2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur
Lijn 43 rijdt op de Pleistraat in Simpelveld.
Lijn 43 staat bij de halte Lemiers in Lemiers.

Lijn 43 reed van Heerlen via Kerkrade, Simpelveld, Bocholtz, Nijswiller en Lemiers naar Vaals.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits werd van Bocholtz naar Heerlen 4x/uur gereden, in de middagspits wordt van Heerlen naar Bocholtz 4x/uur gereden. Deze extra ritten reden niet in de vakantieperioden.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Heerlen, Busstation  
Route rsr.svg Heerlen, Stadsschouwburg  
Route rsr.svg Heerlen, Akerstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Bernardinuscollege  
Route rsr.svg Heerlen, Akerstraat/Burgemeester Waszinkstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Heesberg  
Route rsr.svg Heerlen, Heerlerbaan/Bradleystraat  
Route rsr.svg Heerlen, Heerlerbaan/Kerk  
Route rsr.svg Heerlen, Bautscherweg  
Route rsr.svg Heerlen, Rukker  
Route rsBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion    
Route rsr.svg Kerkrade, Roda-Boulevard West  
Route rsr.svg Kerkrade, Wiebachstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Beitel  
Route rsr.svg Heerlen, Beitel/Sourethweg  
Route rsr.svg Simpelveld, Molsberg  
Route rsr.svg Simpelveld, Oranjeplein  
Route rsr.svg Simpelveld, Sint Jozefbrug  
Route rsr.svg Bocholtz, Kievietsbrug  
Route rsr.svg Bocholtz, Simpelvelderweg/Groeneweg  
Route rsr.svg Bocholtz, Patersplein  
Route rsr.svg Bocholtz, Wilhelminastraat  
Route rsr.svg Bocholtz, Heiweg 60  
Route rrar.svg Bocholtz, Bocholtzerheide  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Bocholtz, Baneheiderweg  
Route rsr.svg Nijswiller, Sophianum College  
Route rsr.svg Nijswiller, Benedictusberg  
Route rsr.svg Vijlen, Mamelis  
Route rsr.svg Lemiers, Piethaan  
Route rsr.svg Lemiers, A je Striekiezer  
Route rsr.svg Lemiers, Lemiers  
Route rsr.svg Lemiers, Lemierserberg  
Route rsr.svg Vaals, Heuvel  
Route rsr.svg Vaals, Sint Jozefkerk  
Route rsB0.svg Vaals, Busstation    

Geschiedenis

VSL en ontstaan

Op 24 mei 1982 werd ook bij de VSL de Mobilofoon geïntroduceerd. Dit systeem kan echter geen dubbele lijnnummers verwerken, daarom werd deze introductie meteen aangegrepen om de oerwoud van lijnnummers aan te pakken. De oude lijn 3A ging voortaan rijden onder het nieuwe lijnnummer 43.

Op de momenten dat lijn 41 reed (maandag t/m zaterdag overdag en zondagmiddag) werd alleen tussen Heerlen en Bocholtz elk half uur gereden. In de avonduren en op zondagochtend werd ook elk half uur tot Bocholtz gereden en reed slechts 1x/uur een bus naar Vaals.

Verloop (1)

Vanaf 1 juni 1986 gingen alle ritten van/naar Vaals rijden, in de spitsuren elk half uur en alle overige tijdstippen elk uur. In de ochtendspits ging daarnaast één extra rit vanaf Simpelveld naar Heerlen rijden en één extra snelrit van Vaals naar Heerlen, die niet stopte tussen Baneheide en Heerlen. Alle tussenritten tot Bocholtz werden overgenomen door de nieuwe lijn 42.

In de VSL Dienstregeling 1988/1989 werd er van maandag t/m vrijdag overdag een halfuursdienst gereden. In de avonduren en in het weekend was er een uurdienst.

Vanaf 27 mei 1990 ging de snelle rit in de ochtendspits voortaan onder het nieuwe lijnnummer 143 rijden. Ook werden in het weekeinde enkele ritten toegevoegd tussen Simpelveld en Heerlen. Op 31 mei 1992 werd de frequentie op zaterdag tussen Vaals - Simpelveld de hele dag verlaagd naar 1x/uur.

Op 29 mei 1994 werd een speciale zomerdienstregeling geïntroduceerd. Dit betekende dat de frequentie het grootste deel van de dag verlaagd werd naar 1x/uur vanwege het geringere aantal reizigers, alleen op enkele piekuren bleef nog elk half uur een rit rijden.

Lijntaxi

In de dienstregeling 1997/1998 kreeg de lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Van maandag- t/m vrijdagavond werd na 18:00 vanuit Vaals als lijntaxi gereden, maar omgekeerde werd na 19:30 vanaf Simpelveld als lijntaxi gereden met aansluiting van lijn 42. Op zaterdagochtend reed de eerste rit vanuit Vaals en de eerste drie ritten van Heerlen tot Simpelveld als lijntaxi, met aansluiting op de reguliere bus. Op zaterdagavond reden de laatste twee ritten vanuit Vaals als lijntaxi, maar omgekeerd werd al vanaf 20:30 tussen Simpelveld en Vaals als lijntaxi gereden. Op zondag reden de eerste vier ritten vanuit Simpelveld, de laatste rit vanuit Simpelveld, de eerste twee ritten vanuit Vaals en de laatste drie ritten vanuit Vaals als lijntaxi. Daartussen in reed de vaste bus alleen tussen Vaals en Simpelveld en werd in Simpelveld verder gereden als lijn 42.

In de dienstregeling 1998/1999 reed de rit van 18:09 uit Vaals weer als vaste lijnbus i.p.v. lijntaxi.

Op 22 oktober 2000 werd de lijntaxi in Zuid-Limburg weer opgeheven. Alle ritten die in het voorgaande dienstregelingjaar als lijntaxi werden gereden, gingen weer als vaste lijnbus rijden met dezelfde dienstregeling als voorheen werd geboden. In enkele gevallen ging voortaan een kleiner busje rijden, met plaats voor slechts 8 personen.

Verloop (2)

In de dienstregeling 2005 werd in de avonduren en op zondag de gehele dag via de Palestinastraat gereden.

Verloop (3)

Vanaf 1 februari 2009 ging de lijn altijd rechtstreeks over de Heerlerbaan rijden, de route via de Palestinastraat werd overgenomen door de nieuwe lijn 41. Ook ging deze lijn in de spitsuren elk kwartier rijden tussen Kerkrade en Baneheide, dit door de overname van de spitsritten van lijn 29 die op genoemd traject opgeheven werd.

Vanaf 1 november 2009 gingen de spitsritten vanuit Baneheide, die voorheen nog tot het Parkstad Stadion reden, verder rijden naar station Heerlen. Ook werd in de ochtendspits één tweede bus toegevoegd aan de rit van 07:59 uit Vaals. Vanaf Nijswiller ging deze snelbus niet meer stoppen op tussengelegen haltes.

Snelbus

Op 12 december 2010 werden de sneldienstritten afgesplitst en ondergebracht bij het nieuwe lijnnummer 143, die in de ochtendspits 2x van Vaals naar Heerlen ging rijden. Vanwege de snelle route (non-stop tussen Nijswiller en Heerlen) was deze lijn ongeveer een half uur sneller dan de reguliere rit op dezelfde tijdstippen.

Verloop (4)

Vanaf 9 december 2012 werden alle ritten op zondag in Kerkrade ingekort van/tot het Parkstad Stadion. Doorgaande reizigers naar Heerlen moesten voortaan overstappen op lijn 21, 29 of 41.

Op 18 augustus 2013 werd de route aangepast. Voortaan ging de lijn vanaf het Parkstad Stadion rechtstreeks naar de halte Beitel/Locht rijden, door deze routewijziging kon voortaan een goede aansluiting geboden worden op lijn 41, zodat studenten vanuit Bocholtz en Simpelveld snel naar het Charlemagne College konden reizen.

Vanaf 31 augustus 2014 ging de lijn op zondag "weer" rijden tussen Kerkrade en Heerlen, echter nog wel maar in een uurdienst. Tegelijkertijd werd de route in Kerkrade verlegd naar de Roda Boulevard, maar echter weer niet voor de extra toegevoegde spitsritten Heerlen - Baneheide. Vanaf 22 mei 2016 gingen de extra spitsritten wel/ook via deze route rijden.

Op 11 december 2016 ging de volgende concessie Limburg van start, die nu de volledige provincie besloeg. Na het debacle met Abellio werd de concessie aan de tweede winnaar gegund: Arriva. Het lijnennet van Veolia Transport werd hierbij flink aangepast, waarbij het visgraatmodel de basis voor het lijnennet vormt.
Deze lijn werd toen geïntegreerd in de nieuwe lijn 21. Enerzijds werd de route van laatstgenoemde lijn ingekort tot Hoensbroek, maar anderzijds werd de route (wederom) verlengd naar de Uniklinik in Aachen. De dienstregeling bleef grotendeels in stand.


Voormalige route(s)

Voormalige route via Kerkrade Pleinstraat

Halte
Route rsBr.svg Kerkrade, Stadion  
Route rsr.svg Kerkrade, Wenckebachstraat 10  
Route rhlr.svg Kerkrade, Elbereveldstraat  
Route rhrr.svg Kerkrade, Spekhofstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Graverstraat 68  
Route rsr.svg Kerkrade, Pleinstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Drievogelstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Beitel/Locht  
Route rsr.svg Heerlen, Beitel/Sourethweg  

Voormalige route via de Palestinastraat (iig drgl. 2005)

Halte
Route rsr.svg Heerlen, Heerlerbaan/Kerk  
Route rsr.svg Heerlen, Caumerweg  
Route rsr.svg Heerlen, Jeruzalemstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Palestinastraat 105  
Route rsr.svg Heerlen, Palestinastraat 5  
Route rsr.svg Heerlen, Peter Schunckstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Stadion