Lijn 395 Amsterdam Station Sloterdijk - Wijdewormer P&R A7/afrit 2

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 395
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Zaanstreek
Lijnsoort Streekbus
Formule LogoRnet.png
Materieel VDL Berkhof Ambassador
Rijdt sinds 11 december 2011
Voorganger(s) 85
Frequenties
Spits 4-8x/uur
Spits (vakantie) 4x/uur
Dal 4x/uur
Avond 2x/uur (tot 22:00 uur)
Zaterdag 2x/uur
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 395 rijdt op de Kippenbrug nabij busstation De Vlinder in Zaandam.

Lijn 395 rijdt van Amsterdam via Zaandam naar Wijdewormer.

Dienstregeling

  • In de reguliere dienstregeling wordt in de spitsuren 8x/uur gereden tussen station Sloterdijk en het Zaans Medisch Centrum.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Zaanstreek is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,105 0,126 0,134 0,136 0,141 0,154 0,154 0,155 0,166 0,171

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Zaanstreek is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Station Sloterdijk  
Route rhlr.svg Amsterdam, La Guardiaweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Basisweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Barndegat  
Route rsBr.svg Zaandam, De Vlinder    
Route rsr.svg Zaandam, Weerpad/Wachterstraat  
Route rsr.svg Zaandam, Dodonaeusstraat  
Route rsr.svg Zaandam, Brigantijnstraat  
Route rsr.svg Zaandam, Barkstraat  
Route rsr.svg Zaandam, Noordwachter  
Route rrar.svg Zaandam, Zuiderzee  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Zaandam, Zaans Medisch Centrum  
Route rsTr.svg Zaandam, Kogerveld Station  
Route rsr.svg Zaandam, Jufferstraat  
Route rsr.svg Zaandam, Borgerdiep  
Route rsr.svg Zaandam, IJssel  
Route rsr.svg Zaandam, Schipbeek  
Route rs0.svg Wijdewormer, P+R A7/afrit 2 Wormerland  

Geschiedenis

Op 11 december 2011 werd lijn 85 vernummerd naar 395, zodat de lijn definitief onder de formule R-net rijdt. De route en dienstregeling bleven ongewijzigd gehandhaafd, alleen in de zomer- en kerstvakantie kwamen enkele ritten te vervallen vanwege de geringere bezetting.

Op 9 december 2012 werd de frequentie in de ochtendspits verlaagd van 12x/uur naar maximaal 8x/uur, omdat de passagiersaantallen dit rechtvaardigden. Tegelijkertijd werd de halte Galjoenstraat in Zaandam uit de route geschrapt.

Vanaf 14 december 2014 ging deze lijn op zaterdag rijden met een frequentie van 2x/uur. De vakantiedienstregeling die in de zomer- en kerstvakantie gereden werd, is uitgebreid naar alle vakanties. Op een later, onbekend, moment is dit ongedaan gemaakt en geldt de vakantiedienst enkel tijdens de kerst- en zomervakantie.

Op 22 juli 2018 werd in Amsterdam de halte Einsteinweg/Basisweg hernoemd in Basisweg.