Lijn 315 Amsterdam Metro Noord - Marken Minneweg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 315
Vervoerder(s) EBS
Concessie Waterland
Lijnsoort Streekbus
Formule LogoRnet.png
Materieel Scania Omnilink (G)
Rijdt sinds 22 juli 2018
Voorganger(s) 315
Frequenties
Spits 2-12x/uur
Spits (vakantie) 2-8x/uur (kerst en zomer)
Dal 2-4x/uur
Avond 2-4x/uur
Zaterdag 2-4x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 315 rijdt op de Walandweg in Marken.

Lijn 315 rijdt van Amsterdam via Broek in Waterland en Monnickendam naar Marken.

Dienstregeling

  • Tussen Marken en Monnickendam wordt 2x/uur gereden, maar tijdens de ochtendspits richting Amsterdam en tijdens de middagspits in beide richtingen wordt het traject 4x/uur bediend.
  • In de spitsuren rijden de ritten vanaf Marken naar Amsterdam niet door Monnickendam Centrum. Vanaf de Nieuwpoortslaan rijdt een andere rit naar Amsterdam.
  • In de ochtendspits buiten de schoolvakanties rijden twee ritten door naar Amsterdam Hagedoornplein en in de middagspits starten twee ritten bij deze halte.
  • Ritten naar Amsterdam die aan het begin van de dienst in Monnickendam starten, doen dit bij de Nieuwpoortslaan. Ritten vanuit Amsterdam die aan het einde van de dienst in Monnickendam eindigen, doen dit bij de Swaensborch. De overige (doorgaande) ritten rijden de ronde door Monnickendam maar één keer.
  • In de spitsuren kan de frequentie tussen Monnickendam en Amsterdam oplopen tot 12x/uur.
  • Tijdens de zomer- en kerstvakantie wordt op werkdagen overdag 4x/uur gereden, waarbij 2x/uur tussen Monnickendam en Marken wordt gereden. Een uitzondering hierop zijn de spitsuren, waarbij richting Amsterdam 8x/uur wordt gereden, hierbij komt de ene helft van de ritten uit Monnickendam en de andere helft uit Marken.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Waterland is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Regulier 0,126 0,134 0,136 0,151 0,154 0,154 0,155 0,166 0,171
Bizzliner 0,137 0,174 0,177 0,181 0,185 0,185 0,186

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Waterland is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svgRoute rer.svgRoute 0sr.svg Amsterdam, Hagedoornplein  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Amsterdam, Havikslaan  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Amsterdam, Hamerstraat  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Amsterdam, Merelstraat  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsr.svg Amsterdam, Rode Kruisstraat  
Route rer.svgRoute rer.svgRoute rsBr.svg Amsterdam, Waddenwegviaduct    
Route rer.svgRoute 0sMr.svgRoute rsMr.svg Amsterdam, Metro Noord    
Route rer.svgRoute rarr.svg Schouw, Splitsing    
Route rer.svgRoute rsr.svg Broek in Waterland, Broek in Waterland Dorp  
Route rer.svgRoute rlearhr.svg Monnickendam, Grote Kerk  
Route rsNlr.svgRoute rlr.svg  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svgRoute rlr.svg Monnickendam, Nieuwpoortslaan  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svgRoute rlr.svg Monnickendam, Ringshemmen  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svgRoute rlr.svg Monnickendam, 't Spil  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svgRoute rlr.svg Monnickendam, Pierebaan  
Route rsBr.svgRoute rsBr.svgRoute rlr.svg Monnickendam, Swaensborch    
Route rsUlr.svgRoute rlr.svg  
Route rer.svgRoute rarr.svg Monnickendam, Cornelis Dirkszlaan  
Route rer.svgRoute rsr.svg Monnickendam, Bereklauw  
Route rer.svgRoute rsr.svg Zuiderwoude, Gouw  
Route rer.svgRoute rsr.svg Zuiderwoude, Dijkeinde  
Route rer.svgRoute rsr.svg Uitdam, Aansluiting Markerdijk  
Route rer.svgRoute rsr.svg Marken, Marken Centrum  
Route rer.svgRoute rs0.svg Marken, Minneweg  

Geschiedenis

Op 22 juli 2018 werd de Amsterdamse Noord/Zuidlijn geopend. Dit ging gepaard met grote wijzigingen in het stads-en streekvervoer in en rond Amsterdam. Lijn 315 (Amsterdam Centraal - Marken) ging hierbij niet meer via de IJtunnel naar Amsterdam CS rijden, maar naar metrostation Noord. In de kerst- en zomervakantie gingen er overdag nog wel ritten doorrijden naar Amsterdam CS, dit ten behoeve van toeristen. Op dezelfde datum werd de halte Kerkbuurt/Centrum hernoemd naar Marken Centrum.

Op 3 maart 2019 kwam lijn 611 te vervallen. Ter vervanging zou op deze lijn voortaan 2x/dag worden doorgereden naar Amsterdam Hagedoornplein. Tegelijkertijd kwam de bediening van Amsterdam Centraal tijdens de zomervakantie te vervallen.

Route naar Amsterdam Centraal
Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station IJzijde  
Route rsr.svg Amsterdam, Prins Hendrikkade  
Route rsMr.svg Amsterdam, Metro Noord  

Op 15 december 2019 werden de aansluitingen van metro 52 op bus 315 voor de meeste ritten verruimd naar 4 minuten. De aansluitingen van bus 315 op metro 52 bleven voor de meeste ritten 3 minuten.