Lijn 19 Hulst Busstation - Breda Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 19 in Nederland en België
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Zeeland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Iveco Crossway Pro
Iveco Crossway LE
MAN Lion's City (G) CNG
Frequenties
Spits 1x/(2) uur
Dal 1x/2 uur (ma-do)
1-2x/uur of 1x/2 uur (vr)]
Dal (vakantie) 1x/(2) uur (vr, zomer)
Avond (werkdagen) rijdt niet
Zaterdag 1x/2 uur
Zaterdagavond rijdt niet
Zondag 0-1x/2 uur
Zondagavond 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 19 rijdt op de Delpratsingel in Breda.

Lijn 19 rijdt van Hulst via Clinge, Nieuw-Namen en Antwerpen naar Breda.

Dienstregeling

 • De dienstregeling van deze lijn is tamelijk complex, daarom is hieronder toelichting gegeven.
 • Deze lijn is de enige Nederlandse lijn die zowel het begin- als eindpunt in Nederland heeft, maar enkele tussenhaltes in België.
 • De dienst wordt gereden vanuit de stalling in Terneuzen, daardoor worden de ritten in Hulst gestart en kan in Breda de dienst pas twee uur later starten dan in Hulst.
 • Binnen Breda is lokaal vervoer niet toegestaan.

Maandag tot en met donderdag

 • Er wordt globaal 1x/2 uur gereden.
 • Tussen de tweede en derde rit zit een gat van 2,5 uur.
 • Tussen de één na laatste en laatste rit zit een gat van 1,5 uur.
 • In de avond wordt niet gereden.

Vrijdag

 • Op vrijdag wordt na 12:00 uur frequenter gereden dan op andere dagen, waarbij in de middag tot zelfs 2x/uur wordt gereden.

Weekend

 • Op zaterdag en zondag vertrekt de eerste rit vanuit Breda pas om 11:30 uur en wordt de gehele dag 1x/2 uur gereden, op de eerste 2 ritten op zondag na. Hiertussen zit een gat van 4 uur.
 • Op zondag wordt tussen 15:00 en 21:00 uur een uurdienst geboden richting Breda. In de omgekeerde richting wordt tussen 17:00 en 23:00 uur een uurdienst geboden.

Vakantieperiodes

 • De extra ritten op zondag rijden niet in de vakantieperiodes.
 • De extra ritten op vrijdag rijden alleen niet in de zomervakantie. De dienstregeling is dan exact hetzelfde als op maandag tot en met donderdag.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Zeeland is de ov-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke ov-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2019
0,158

Wagenverkoop

Abonnementen

 • Er zijn geen speciale voorwaarden wat betreft het gebruik van de OV-chipkaart op deze grensoverschrijdende buslijn.

Route

Halte
Route 0sBr.svg Hulst, Busstation    
Route rsr.svg Hulst, Koolstraat  
Route rsr.svg Hulst, Grote Kreek  
Route rsr.svg Clinge, Zeegat  
Route rsr.svg Clinge, Woestijnestraat  
Route rsr.svg Clinge, Statenboom  
Route rsr.svg Nieuw-Namen, Hulsterloostraat  
Route rsr.svg Nieuw-Namen, Centrum  
Route rsGr.png Grens Nederland - België  
Route rsr.svg Antwerpen, Noorderplaats  
Route rsGr.png Grens België - Nederland  
Route rsr.svg Breda, Irenestraat  
Route rsr.svg Breda, Centrum  
Route rsT0.svg Breda, Centraal Station  

Route op Openstreetmap

Hulst → Antwerpen → Breda

Breda → Antwerpen → Hulst

Interactief: [1]

Geschiedenis

Ontstaan

Na de Watersnoodramp van 1953 waren de verbindingen tussen Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Zeeland/Brabant grotendeels verbroken. Om ervoor te zorgen dat bewoners van Zeeuws-Vlaanderen toch in West-Brabant konden komen werd een buslijn ingesteld tussen Breskens en Breda. De lijn reed enkele malen per dag via België naar Breda. Om te voorkomen dat in België uitgestapt werd, reden op de bussen douaniers mee.

De lijn ging op een later moment als vaste buslijn rijden, nu echter tussen Hulst en Breda. Het in- en uitstapverbod in België bleef gehandhaafd. De lijn werd aanvankelijk gereden door de ZWN (als opvolger van de ZVTM). De bus reed over de ring van Antwerpen heel de stad rond, om vervolgens via de Kennedytunnel richting Gent te rijden. Een enkele keer reed een chauffeur door de stad, door de Waaslandtunnel. Het was echter niet toegestaan om in de stad te stoppen.
In mei 1994 werd de beperking om in Antwerpen te stoppen opgeheven en de lijn ging via de Waaslandtunnel en de Rooseveltplaats rijden. Hier was een halte op de hoek van de Osystraat. De frequentie bleef ongeveer gehandhaafd op 1x per twee uur, met enkele toegevoegde ritten in de spitsuren en op zondagavond. Over het algemeen werd de lijn door ZWN gereden met een hoge Berkhof touringcar van het type waarmee elders ook de Spitsbus en later de Interliner werd gereden.

Eén jaar, mei 1996-mei 1997 werd de lijn gezamenlijk gereden met de ZWN, BBA en de Lijn. De Lijn reed met een gehuurde bus van BBA (semi-tourbus Den Oudsten B88) in de huiskleur van de Lijn, maar met Nederlands kenteken. Bij de stelplaats aan het Straatsburgdok was een chauffeurswissel.

Men kon in de bus zowel Nederlandse als Vlaamse vervoersbewijzen kopen. Door de goedkopere tarieven van De Lijn in België liepen de inkomsten van de Nederlandse bedrijven flink terug. Al snel stopte De Lijn met exploitatie, de BBA stopte er eveneens mee. Sindsdien werd de lijn geëxploiteerd door de ZWN (later als Connexxion).

Voormalige route in Antwerpen in 2000
Halte
Route rsr.svg Antwerpen, Waaslandtunnel LO  
Route rsBr.svg Antwerpen, Rooseveltplaats  
Route rsr.svg Antwerpen, Straatsburgdok  
Route rsr.svg Antwerpen, Groenendaallaan  

Nieuwe concessie (2006)

Op 10 december 2006 ging de exploitatie over naar Veolia Transport als winnaar van de concessie Zeeuws-Vlaanderen. In Antwerpen ging de lijn een snellere route rijden, via de Waaslandtunnel werd direct over de Italiëlei naar de Groenendaallaan gereden om vanaf daar over de E19 en de A16 naar Breda te rijden. In Antwerpen ging de lijn alleen nog halteren bij de Halewijnlaan (waar overgestapt kon worden op de tram naar het Centrum) en de Noorderplaats (waar overgestapt kan worden op de bus naar Rooseveltplaats).

In november 2010 zijn vier Ambassadors geruild voor vier Volvo 8700-bussen, welke voorheen in Zuid-Limburg reden. Dit heeft als gevolg dat er ook Volvo 8700's ingezet worden op deze lijn.[1].

Nachtritten

In de dienstregeling 1997/1998 werd op vrijdag- en zaterdagnacht omstreeks 01:45 éénmaal van Breda naar Antwerpen en tweemaal van Antwerpen naar Breda omstreeks 00:45 en 02:45. Op de voorgaande ritten werd bovenop de reguliere ritprijs een extra toeslag verheven.

Concessie Zeeland

Op 1 maart 2015 werd de dienstregeling van de concessie Zeeland ingevoerd. Op deze lijn waren enkele wijzigen: de ritten van en naar Nieuw-Namen zijn vervallen, verschillende haltenamen zijn gewijzigd en de frequentie in het weekend is (overdag) omlaag gegaan naar 1x/2 uur. Voor deze lijn is speciaal een drietal Iveco Crossway Pro's aangeschaft, die in juni/juli 2015 gaan rijden.

Sinds 13 december 2015 wordt richting Breda niet meer bij de Kempenstraat in Antwerpen gestopt, maar bij de Noorderplaats.

Per 1 februari 2016 is de halte Tunnelplaats in Antwerpen vervallen, deze lijn stopt nu in beide richtingen op de halte Noorderplaats

Voormalige route in Antwerpen (????-01-02-2016)
Halte
Route rsGr.png Grens Nederland - België  
Route rsSNr.svg Antwerpen, Metrostation Halewijnlaan  
Route rhrr.svg Antwerpen, Tunnelplaats  
Route rhlr.svg Antwerpen, Noorderplaats  
Route rsGr.png Grens België - Nederland  

Op 12 mei 2017 zijn de werkzaamheden aan de rotonde Glacisweg/Koolstraat afgerond. Door de nieuwe wegindeling zijn de haltes Glacisweg en Zoutestraat in Hulst komen te vervallen.

Op 10 december 2017 werden de rijtijden aanzienlijk verruimd om vertragingen te beperken. Bovendien verviel een rit op de maandag.

Op 24 februari 2019 verviel de halte Metrostation Halewijnlaan in Antwerpen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
 1. PZC (18 november 2010) Nieuwe bussen voor Breda-lijn