Lijn 175 Haarlem Station NS - Diemen Station NS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 175
Vervoerder(s) Centraal Nederland
Regio's Amstelland-Meerlanden,
Amsterdam
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 1 juni 1986 t/m 30 mei 1992
Voorganger(s) 142, 165, 166, 175
Opvolger(s) 175
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 1-2x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 1-2x/uur
Zondag 1x/uur
Lijn 175 staat bij station Haarlem.

Lijn 175 reed van Haarlem via Zwanenburg, Badhoevedorp, Schiphol Oost, Amstelveen, Ouderkerk a/d Amstel, Amsterdam Zuidoost en Duivendrecht naar Diemen.

Tussen de spitsuren en op zaterdag tussen 11:00 en 16:00 werd slechts 1x/uur gereden tussen Schiphol en Haarlem. In de avonduren en op zondag werd 1x/uur gereden tussen Haarlem en Amsterdam Bijlmer, met 1x per 2 uur een losse rit tussen het Bijlmerstation en Diemen.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Haarlem, Station  
Route rsr.svg Haarlem, Tempeliersstraat  
Route rsr.svg Haarlem, Elisabeth Gasthuis  
Route rsr.svg Zwanenburg, Seevank  
Route rsr.svg Zwanenburg, Wilgenlaan  
Route rsr.svg Badhoevedorp, Havikstraat  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Schiphol-Oost, Stationsplein  
Route rarr.svg Amstelveen, Raadhuis  
Route rsBr.svgRoute 0sBr.svg Amstelveen, Plein 1960    
Route rarr.svg Amstelveen, Bankrashof  
Route rrar.svg Ouderkerk a/d Amstel, Gemeentehuis  
Route rsTr.svgRoute rsT0.svg Amsterdam-Zuidoost, Bijlmerstation  
Route rsr.svg Duivendrecht, Lunaweg  
Route rsMr.svg Diemen, Station Diemen Zuid  
Route rsT0.svg Diemen, Station  

Geschiedenis

Met de opening van de spoorlijn Amsterdam - Schiphol op 1 juni 1986 werd het hele lijnennet rond Schiphol aangepast. Vanaf Amstelveen ging de oude lijn 175 grotendeels verder rijden naar Badhoevedorp, Zwanenburg en Haarlem waarmee de routes van de lijnen 142, 165 en 166 goeddeels werden overgenomen. Tussen Diemen en Amstelveen bleven de route en dienstregeling ongewijzigd gehandhaafd.

Op 31 mei 1987 werden de ritten in de avonduren ingekort tot het traject Haarlem - Amsterdam Bijlmer. Alleen op koopavonden en rond middernacht reed voortaan nog één rit verder naar Diemen. Op de overige tijdstippen konden reizigers bij het Bijlmerstation overstappen op de lijnen 120/126 voor de richting Diemen.

Op 29 mei 1988 werd de frequentie in de avonduren tussen Amstelveen en Haarlem verlaagd naar 1x per 2 uur, met uitzondering van koopavonden (doorgaans donderdag). Op de rest van het traject bleef de dienstregeling verder ongewijzigd.

Op 28 mei 1989 werd het traject Amstelveen - Haarlem in de avonduren, met uitzondering van de zaterdag, zelfs geheel geschrapt. Alleen tussen Amsterdam Bijlmer en Amstelveen bleef gedurende deze periode nog een bus rijden, met (ongewijzigd) de koopavondverlenging naar Diemen. Op zaterdagavond bleef wel 1x per 2 uur een bus rijden tussen Amstelveen en Haarlem.

Op 2 juni 1991 kwamen alle ritten in de avonduren te vervallen, met uitzondering van de koopavondrit tussen Amsterdam en Diemen en de uitgaansrit van Amstelveen naar Haarlem op zaterdag. Op zondagavond werden wel drie ritten toegevoegd van Diemen naar Amsterdam-Zuidoost. In de rest van de route en dienstregeling wijzigde verder niets.

Op 31 mei 1992 werd de route in Diemen doorgetrokken naar de nieuwbouwwijk Diemen-Noord. Tegelijkertijd werden de korte ritten in de daluren doorgetrokken van het KLM Hoofdkantoor naar Schiphol-Oost, maar werden deze ritten op zaterdag ingekort tot het Plein 1960. In de rest van de route en de dienstregeling vonden geen wijzigingen plaats.