Concessie Rijn-Waal

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Rijn-Waal
OV-autoriteit Provincie Gelderland
Vervoerder(s) Onbekend
Duur 10 jaar
Periode 11.12.2022 - 11.12.2032
Voorganger(s) Arnhem-Nijmegen
Achterhoek-Rivierenland
Veluwe
Concessietabel - Concessiekaart

De concessie Rijn-Waal is één van de drie concessies die gezamenlijk door de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel zijn ontwikkeld. De concessie omvat een uitgestrekt gebied dat reikt van Doetinchem in het oosten tot aan Geldermalsen in het westen en van Barneveld in het noorden tot aan Nijmegen in het zuiden.

De volgende treindiensten maken tevens deel uit van deze concessie:

  • Arnhem - Tiel
  • Arnhem - Doetinchem - Winterswijk

De concessie is een samenvoeging van delen van de concessies Arnhem-Nijmegen en Achterhoek-Rivierenland. Aangezien deze concessies verschillende looptijden hebben wordt de concessie stukje bij beetje vormgegeven. Bij de ingangsdatum van deze concessie komen de gebieden rondom Barneveld, Ede en Wageningen over van de concessie IJssel-Vecht.

Aanbesteding

In het voorjaar van 2017 hebben de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel besloten de handen in één te slaan en de aanbesteding van de openbaar vervoer concessies in de drie provincies gezamenlijk aan te pakken. De eerste stap richting de nieuwe concessies werd eind 2017 gemaakt, toen het concept nota van uitgangspunten (NvU) werd gepresenteerd. In het NvU kwam naar voren dat de concessie-indeling volledig werd gewijzigd. Reden hiervoor was om reizigers minder hinder te laten ondervinden van de concessiegrenzen. Ook moesten de concessies aantrekkelijk genoeg blijven voor de vervoerders. In het NvU werd tevens gemeld dat het stadsvervoer aan het begin van de concessie volledig zero-emissie zal worden. Het NvU zal worden aangepast aan de hand van de ervaringen die zijn opgedaan met de concessie IJssel-Vecht.