Bombardier A32

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf A32)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Bombardier A32 is een speciale serie van het Flexity Swift trammodel gebouwd voor het trambedrijf in Stockholm aan het einde van de jaren negentig. Daar was behoefte aan een trammodel welke op hogere snelheden op een vrije baan kon rijden. Deze trams hebben een rondere kopvorm dan het standaard Flexity Swift model, en slechts drie deuren per zijkant (er is wel rekening gehouden met een mogelijke vierde deur) zodat er meer zitplaatsen zijn. De trams hebben drie onderstellen, onder elke kopbak één. In een zeer korte bak in het midden zit het derde onderstel. De voorste stoelen in de kopbakken hebben een hogere vloer, waarvoor een opstapje genomen moet worden. Het grootste deel van de tram is gelijkvloers. In elke kopbak zijn 3 klapzetels beschikbaar waar eventueel een fiets geplaatst kan worden.

In 2001 zijn zes stellen naar Nederland gekomen voor een proef op de RijnGouweLijn. De stellen zijn gezamelijk eigendom van de NS en de HTM, en zijn genummerd 6101-6106. Ze worden ingezet vanuit een speciaal gebouwde remise in Alphen aan den Rijn, die met een slagboom wordt afgesloten van het emplacement. Na een hoop kinderziektes reden ze hun dagelijkse ritjes in de serie 9500 tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Speciaal voor hun inzet zijn de stations voorzien van lage perrons, zodat er een gelijkvloerse instap vanaf het perron ontstaat. In december 2009 zijn de tramstellen buiten dienst gesteld. Alle tramstellen werden verkocht aan het trambedrijf van Stockholm en zijn in 2010 door de HTM uit de remise weggesleept en op diepladers geplaats.

Opvallendheden

  • Een van de tramstellen is ooit gebruikt door Koningin Beatrix voor een bezoek aan de regio. Dit tramstel heeft in een van de kopbakken op de ruit van de cabine een sticker ter herinnering hieraan.