Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Zuidooster

172 bytes toegevoegd, 16 januari
geen bewerkingssamenvatting
==Groei van het vervoersgebied==
In 1950 werd samen met de Krefelder Verkehr AG de grensoverschrijdende lijn Venlo-Kaldenkirchen geopend. In 1952 verloor Zuidooster de vergunning voor stadsvervoer in Nijmegen aan het gemeentelijk vervoerbedrijf [[Gemeente Tram Nijmegen]] (GTN), dat tot 1958 nog Zuidooster bussen met personeel huurde. In 1953 raakte Zuidooster de lijn Venlo-Tegelen-Steyl kwijt aan [[Nedam's Autobus Onderneming]] (NAO) te Roermond en de lijn Breda-Tilburg aan BBA. In ruil hiervoor zou de lijn Uden-Oss door BBA gezamenlijk met Zuidooster geëxploiteerd worden. In 1955 kocht Zuidooster de lijnen Oss-Macharen-Megen en Oss-Berghem-Haren-Megen van het vervoerbedrijf M. Weijenburg en in 1960 werd de lijn Oss-Lith-Maren gekocht van C.W. Ruys. In 1966 nam Zuidooster de lijn 's-Hertogenbosch-Lith-Oss over van de firma Smits te Lith en zette Zuidooster een stadsdienst in Oss op. In 1971 nam Zuidooster de [[BSM]] te Tiel over van zusterbedrijf [[NBM]] en daarmee werd het Gelderse rivierenland Rivierenland toegevoegd aan het vervoergebied van Zuidooster.
Zoals alle dochterbedrijven van de NS kocht ook Zuidooster zijn bussen centraal in. Het ging hierbij o.a. om vele Crossley-bussen die voor een deel nog door MBS en Vitesse waren ingebracht. Midden jaren '50 werd eerst een kleine serie AEC / Den Oudsten lijndienstbussen in dienst gesteld, in 1958-67 gevolgd door 111 Leyland "A-roads", opgebouwd door vooral Werkspoor (zg. "bolramers") en Verheul. Beide busbouwers hadden, evenals Hainje en Den Oudsten, ook een aantal exemplaren als "semi-toerbus" uitgevoerd. Op de minder drukke lijnen kwamen kleinere DAF / Den Oudsten bussen te rijden.
* [[Lijn 13 Oss Station - Megen Plantsoen‎|Lijn 13 Oss-Megen]] (''werd BBA lijn 62''),
* [[Lijn 14 's-Hertogenbosch Station - Oss Station|Lijn 14 's-Hertogenbosch-Lith-Oss]] (''werd [[Lijn 162 Oss Station - 's-Hertogenbosch Station|BBA lijn 62]]''),
* [[Lijn 15 Uden Markt - Oss Station‎|Lijn 15 Oss-Uden]] (''werd [[Lijn 157 Oss Centraal Station - Eindhoven Centraal Station|BBA lijn 57]]''),
* [[Lijn 16 's-Hertogenbosch Station - Oss Station|Lijn 16 's-Hertogenbosch-Nuland-Oss]] (''werd [[Lijn 161 Oss Station NS - 's-Hertogenbosch Station NS|BBA lijn 61]]'')
* [[Stadsdienst Oss Ruwaard - Krinkelhoek|Stadsdienst Oss]]
* Lijn 53 Eindhoven-Geldrop-Someren-Helmond (''werd [[Lijn 20 Eindhoven Station - Helmond Station (1978-1979)|ZO lijn 20]]''),
* Lijn 54 Asten-Someren-Weert (''werd [[Lijn 32 Deurne Autobusstation - Weert Station|ZO lijn 32]]''),
* Lijn 58 Helmond-Gemert-Veghel (''werd [[Lijn 25 Veghel Bolkenplein - Stiphout Kerk|ZO lijn 25]]'', het traject Veghel-'s-Hertogenbosch bleef bij BBA als lijn 58).
Hierdoor werd de grens tussen BBA en Zuidooster de lijn Eindhoven-Veghel-Uden-Oss. Zuidooster had nu de gehele stadsdienst van Eindhoven in zijn bezit.
==Verdere uitbreiding==
In 1980 nam Zuidooster de lijndienst tussen Millingen aan de Rijn en Nijmegen over van [[Egberts' Zonen BV]]. In mei 1982 werd de stadsdienst in Zaltbommel overgenomen van Lion Cars (opgericht als Van Leeuwen). Zuidooster integreerde de stadslijn met [[Lijn 48 Tiel Station - Poederoijen Rabobank|streeklijn 48, Tiel-Zaltbommel-Brakel]]. In oktober 1982 werd ook de [[Lijn 46 Culemborg, Station - Centrum|stadsdienst in Culemborg ]] overgenomen van Streef Tours BV.
==Opkomst van de buurtbus==
==Fusie met VSL tot Hermes==
Op 1 januari 1995 zou Zuidooster fuseren met VSL uit Heerlen tot de nieuwe busonderneming Hermes Groep NV, aangeduid als Hermes. De nieuwe onderneming werd genoemd naar de Griekse god Hermes die de beschermheer van de wegen, reizigers en koophandelaren was. Het hoofdkantoor zou komen in Weert. Er werd gekozen voor Weert omdat het centraal in het nieuwe vervoergebied lag en de stad geen historische binding had met of Zuidooster of VSL. Zuidooster reed op dat moment in het Gelderse rivierenlandRivierenland, de streekdiensten rond Nijmegen, in Noord-Brabant ten oosten van de lijn Eindhoven-Veghel-Uden-Oss (met stadsdiensten in Eindhoven en Helmond) en in het noorden van Limburg tot aan Venlo en Roermond. VSL reed in de resterende gebieden van Limburg met uitzondering van de stadsdienst in Maastricht. Deze werd verzorgd door gemeentevervoerbedrijf Stadsbus Maastricht (SBM). Het Limburgse Heuvelland ging echter per mei 1995 naar Vancom. Het gebied van de Hermes werd dus een groot vervoergebied in het zuidoosten van Nederland met uitzondering van Maastricht en Heuvelland. Vanuit Zuidooster kwamen vele standaard streekbussen over en , die werden voorzien van het nieuwe Hermes logoHermeslogo. Ook de B88 en B89 Alliance bussen kwamen mee. Deze bussen werden niet overgeschilderd (alleen de schortplaten waren inmiddels blauw geworden) maar nieuwe bussen werden geleverd in de nieuwe Hermes huisstijl, wit met verticale gele en blauwe strepen.
Hermes Groep NV rijdt in 2006 in het gebied rond Eindhoven (inclusief stadsdienst in Eindhoven en Helmond) en rond Nijmegen, de overige gebieden uit het voormalige Zuidooster gebied is Hermes in de loop der jaren kwijtgeraakt aan andere vervoerders.
1.997
bewerkingen

Navigatiemenu