Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Zuidooster

4 bytes toegevoegd, 2 jun 2015 13:52
k
haar → zijn
In 1950 werd samen met de Krefelder Verkehr AG de grensoverschrijdende lijn Venlo-Kaldenkirchen geopend. In 1952 verloor Zuidooster de vergunning voor stadsvervoer in Nijmegen aan het gemeentelijk vervoerbedrijf [[Gemeente Tram Nijmegen]] (GTN), dat tot 1958 nog wel Zuidooster bussen met personeel huurde. In 1953 raakte Zuidooster ook de lijn Venlo-Tegelen-Steyl kwijt aan [[Nedam's Autobus Onderneming]] (NAO) te Roermond en de lijn Breda-Tilburg aan BBA. In ruil hiervoor zou de lijn Uden-Oss door BBA gezamenlijk met Zuidooster geëxploiteerd worden. In 1955 kocht Zuidooster de lijnen Oss-Macharen-Megen en Oss-Berghem-Haren-Megen van het vervoerbedrijf M. Weijenburg en in 1960 werd de lijn Oss-Lith-Maren gekocht van C.W. Ruys. In 1966 nam Zuidooster de lijn 's-Hertogenbosch-Lith-Oss over van de firma Smits te Lith en zette Zuidooster een stadsdienst in Oss op. In 1971 nam Zuidooster de [[BSM]] te Tiel over van zusterbedrijf [[NBM]] en daarmee werd het Gelderse rivierenland toegevoegd aan het vervoergebied van Zuidooster.
Zoals alle dochterbedrijven van de NS kocht ook Zuidooster haar zijn bussen centraal in. Het ging hierbij o.a. om vele Crossley-bussen die voor een deel nog door MBS en Vitesse waren ingebracht. Midden jaren '50 werd eerst een kleine serie AEC / Den Oudsten lijndienstbussen in dienst gesteld, in 1958-67 gevolgd door 111 Leyland "A-roads", opgebouwd door vooral Werkspoor (zg. "bolramers") en Verheul. Beide busbouwers hadden, evenals Hainje en Den Oudsten, ook een aantal exemplaren als "semi-toerbus" uitgevoerd. Op de minder drukke lijnen kwamen kleinere DAF / Den Oudsten bussen te rijden.
Zuidooster was ook actief in het touringcarvervoer en had daartoe in 1962 een eigen reisbureau Mosa opgericht, waarin ook de overgenomen toervervoerder Jan van Dijk te Eindhoven werd geïntegreerd. Al snel leverde deze tak van de onderneming een stevige bijdrage aan het bedrijfsresultaat, maar toen dit begon terug te lopen werd Mosa, ook op grond van de beleidslijnen binnen het NS-concern, in 1979 afgestoten aan de Oad in Holten.
* Lijn 58 Helmond-Gemert-Veghel (''werd [[Lijn 25 Veghel Busstation - Helmond Station|ZO lijn 25]]'').
Hierdoor werd de grens tussen BBA en Zuidooster de lijn Eindhoven-Veghel-Uden-Oss. Zuidooster had nu de gehele stadsdienst van Eindhoven in haar zijn bezit.
==Verdere uitbreiding==
==Uitbreiding==
In de jaren '80 tachtig ging de Zuidooster verder werken aan haar zijn gebied. Nieuwe stallingen en werkplaatsen werden gebouwd in Eindhoven, Uden, Helmond en Venlo. De Zuidooster startte in samenwerking met NS ook nieuwe sneldiensten op die reden tussen plaatsen waar geen directe treinverbindingen waren. Ook werd het wagenpark vernieuwd met de nieuwe B88 bussen van DAF/Den Oudsten en later de nieuwe B89 Alliance bussen van Den Oudsten waarvan ook enkele nieuwe gelede versies van werden aangeschaft. Voor de stadsdiensten in Eindhoven en Venlo kwamen Hainje ST2000 bussen.
==Het einde van Zuidooster==
ap_users
929
bewerkingen

Navigatiemenu