Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Verenigd Streekvervoer Limburg

104 bytes toegevoegd, 21 okt 2017 18:51
Ontstaan: Zinsbouw
'''NV Verenigd Streekvervoer Limburg (VSL)''' is een voormalig openbaar vervoerbedrijf openbaarvervoerbedrijf uit Heerlen en exploiteerde busdiensten Nederlandse provincie Limburg van 1978 tot 1995. Op 1 januari 1995 fuseerde VSL met [[Zuidooster]] uit Gennep tot [[Hermes]] Groep.
==Ontstaan==
Tot 1978 was het openbaar vervoer in Limburg versnippert versnipperd en werd het verzorgd door verschillende openbaar vervoerbedrijven. Op aandringen van de overheid begonnen deze maatschappijen in 1974 al een uitgebreide samenwerking door een gezamenlijke dienstregeling te maken waarin buslijnen onderling goed op elkaar aansloten. In 1977 werd besloten om deze samenwerking verder door te zetten en langzaam maar zeker het openbaar vervoer in Midden- en Zuid-Limburg onder te brengen bij één bedrijf. Uit de [[Limburgsche Tramweg-Maatschappij]] (LTM) uit Heerlen, [[Nedam's Autobus Onderneming]] (NAO) uit Roermond en de [[Eerste Beeker Autobus Dienst]] (EBAD) uit Beek ontstond het Verenigd Streekvervoer Limburg (VSL). Formeel gezien nam NAO de aandelen van EBAD over en fuseerde zelf met LTM. Na de fusie lagen de aandelen voor 29% bij de Nederlandse Spoorwegen, voor 16,4% bij de provincie Limburg, voor 35,5% bij de Nederlandse staat en voor 19,1% bij Gebaltram. Gebaltram was de "Vereniging van Gemeenten Gemeenschappelijk bezit van aandelen in de LTM", welke bij oprichting van LTM in 1921 een deel van de aandelen in LTM in handen kreeg. Na het eerste jaar beschikte VSL over 561 personeelsleden en 151 bussen en vervoerde het 12,5 miljoen lokale reizigers en 1.522.000 interlokale reizigers.
==Groei==
==Einde==
In 1993 zocht VSL naar mogelijkheden om de samenwerking met Zuidooster verder uit te breiden. Beide bedrijven werkten al samen met enkele gezamenlijk geëxploiteerde lijnen. Op 8 februari 1994 werd besloten tot een fusie. Op 1 januari 1995 ging de NV Verenigd Streekvervoer Limburg samen met de Zuidooster Autobusdiensten NV en vormden de Hermes Groep NV. Hermes zou het hele openbaar vervoer in Limburg, met uitzondering van de stadsdienst in Maastricht gaan verzorgen, maar middels openbare aanbestedingen moest het vanaf 1 mei 1995 het vervoer in het Heuvelland afstaan aan Vancom. De VSL bussen gingen mee naar Hermes.
Tot 10 december 2006 exploiteerde Hermes in resterend Limburg het openbaar vervoer. Vanaf 10 december ging dit middels openbare aanbestedingen naar het Franse [[Veolia Transport]] dat ook al eigenaar was [[Stadsbus Maastricht]] en [[Limex]], de opvolger van [[Vancom]]. Voor het eerst werd het gehele vervoer in Limburg nu door één vervoerder uitgevoerd. Van VSL waren in 2007 alleen nog de gelede bussen van Berkhof in dienst, welke nu dienst deden op de stadsdienst in Eindhoven. Spoedig daarop verdween de deze laatste tastbare herinnering aan VSL.
{{bron|bronvermelding=
ap_users
3.184
bewerkingen

Navigatiemenu