Spoorlijn Nijmegen - Venlo

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Etienne (overleg | bijdragen) op 28 okt 2020 om 18:50 (Traject: lf)
Ga naar: navigatie, zoeken
Spoorlijn Nijmegen - Venlo
Naam Spoorlijn Nijmegen - Venlo
Lengte 61,0 km
Geopend 1883
Huidige status In gebruik
Geëlektrificeerd niet geëlektrificeerd
Aantal sporen 1, Nm - Mmlh en Br - Vl: 2
Vervoerders Arriva
Bestand:GTW-Meerlo.JPG
Een D-GTW-trein spoedt zich ter hoogte van het voormalige station Meerlo-Tienraij richting Roermond, 9 juni 2010.
Bestand:Maasbrug Mook.JPG
Tussen Mook-Molenhoek en Cuijk ligt deze brug over de Maas.

De spoorlijn Nijmegen - Venlo, ook wel de Maaslijn of Heilige Lijn genoemd, is de spoorverbinding tussen Nijmegen en Venlo. Soms wordt met de Maaslijn het traject Nijmegen - Venlo - Roermond bedoeld, maar het traject Venlo - Roermond is onderdeel van Staatslijn E. De spoorlijn is geopend op 1 juni 1883, grotendeels enkelsporig en niet geëlektrificeerd.

De treindienst op de Maaslijn wordt vanaf dienstregeling 2017 uitgevoerd door Arriva.

Spoorverdubbeling en elektrificatie

Op de Maaslijn (inclusief het traject naar Roermond) gaat over een lengte van ongeveer 15 kilometer spoorverdubbeling plaatsvinden. Het gaat hier om stukken spoor ten noorden van Cuijk, ten noorden van Boxmeer, ten zuiden van Venray en tussen Reuver en Swalmen. Bovendien wordt de lijn geëlektrificeerd. Hierbij moeten bovenleidingspalen geplaatst worden over de hele lengte van het traject en bovendien moeten er negen onderstations geplaatst worden die de 10.000 Volt wisselspanning omzetten in 1500 Volt gelijkspanning. Tenslotte moeten diverse overwegen aangepast worden en moet op drie plaatsen een spoorboog worden verruimd om de treinen sneller te kunnen laten rijden.

Deze maatregelen kosten 164 miljoen euro en zouden een reistijdwinst van circa vier minuten moeten opleveren. Daarnaast kunnen er stillere en schonere treinen op de lijn gaan rijden voor lagere exploitatiekosten. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de verbeteringen rondom de Maaslijn in 2020 gereed zouden zijn[1][2]. Doordat de kosten hoger uitpakten dan gepland (kosten voor het totale project worden geraamd op 210 miljoen euro) is de realisatie nu voorzien voor 2023/2024 [3].

Traject

  Station
Route 0sr.svg Nijmegen
Route AtnL.png lijn naar Tilburg  
Route vAtnR.png lijn naar Kleve  
Route rsr.svg Nijmegen Heyendaal
Route rsr.svg Mook-Molenhoek
Route rsrg.svg Heumen  
Route brug.png Brug over de Maas  
Route rsrg.svg Linden-Katwijk  
Route rsr.svg Cuijk
Route vAtnR.png lijn naar Wesel  
Route rsrg.svg Kruispunt Beugen (hoog)  
Route KruisB2.png Kruising met spoorlijn Boxtel - Wesel  
Route rsrg.svg Beugen-Rijkevoort  
Route ViWb.png A77  
Route rsr.svg Boxmeer
Route rsrg.svg Sambeek  
Route rsrg.svg Vortum  
Route rsr.svg Vierlingsbeek
Route rsrg.svg Maashees-Smakt  
Route rsr.svg Venray
Route rsrg.svg Oirlo-Castenraij  
Route rsrg.svg Meerlo-Tienraij  
Route rsrg.svg Lottum  
Route rsrg.svg Grubbenvorst  
Route ViWb.png A67  
Route AtvL.png lijn van Eindhoven  
Route rsr.svg Blerick
Route brug.png Brug over de Maas  
Route AtvR.png lijn van Büderich  
Route rs0.svg Venlo

Dienstregeling

Dienstregeling 2024

Treinsoort Treinserie Frequentie Traject Vervoerder Opmerkingen
Stoptrein 32200 2x/uur Nijmegen - Roermond Arriva
Stoptrein 32300 2x/uur Nijmegen - Venray (- Venlo) Arriva Enkele ritten beginnen/eindigen in Blerick of Venlo.

Historische dienstregeling

NS (1970 - 2006)

Van 1970 tot en met 1972 reed NS over dit traject met een stoptreindienst Nijmegen - Roermond. In de spitsuren reed deze tweemaal per uur, buiten de spitsuren eenmaal per uur. Op die tijden reed een stoptrein Venray - Nijmegen, maar deze sloeg Vierlingsbeek over. De spitstrein sloeg Vierlingsbeek eveneens over, net zoals Blerick en Swalmen. Vanaf 1972/1973 reed de NS altijd tweemaal per uur met een stoptrein Nijmegen - Roermond. Gelijktijdig werd het nieuwe station Nijmegen Heyendaal bediend. Van 1987/1988 tot en met 1995/1996 reed de treindienst vanuit Nijmegen verder naar Arnhem.

Vanaf 1996/1997 werden de twee lossen stoptreinen vervangen door één doorgaande sneltrein Nijmegen - Roermond en drie losse stoptreinen: Nijmegen - Boxmeer, Nijmegen - Venray en Blerick - Roermond. Al deze treinen reden eenmaal per uur. Met deze opzet was het niet langer mogelijk om vanaf Venray naar Blerick te reizen. NS zette hiervoor een busdienst op. Vanaf 2001/2002 was het toegestaan om van Venray naar Blerick via Venlo te reizen. In Venlo kon men overstappen op de stoptrein van Roermond naar Blerick of de stoptrein van Venlo naar Eindhoven.

In 2006, het laatste jaar dat NS de treinen op dit traject exploiteerde, werd de situatie vereenvoudigd. De drie losse stoptreinen werden samengevoegd tot één stoptrein Nijmegen - Roermond. Hierdoor was een verbinding Venray - Blerick weer mogelijk. Ook de sneltrein ging in Blerick stoppen zodat er opeens twee keer per uur tussen Blerick en Venray gereisd kon worden. Om de stations Nijmegen Heyendaal en Cuijk niet te duperen ging hier de sneltrein Nijmegen - Roermond stoppen. De sneltrein sloeg inmiddels enkel Swalmen, Tegelen en Vierlingsbeek over. Boxmeer leverde weliswaar een stoptrein in, maar aangezien de stoptrein Boxmeer - Nijmegen v.v. altijd net na de sneltrein vertrok was er voor Boxmeer netto geen achteruitgang.

Veolia Transport (2006 - 2016)

Vanaf december 2006 nam Veolia Transport de treindiensten over. Veolia schrapte de sneltrein en ging met twee stoptreinen Nijmegen - Roermond in een strakke halfuursdienst rijden. Tevens waren spitstreinen tussen Venray en Nijmegen voorzien. Doordat Veolia nog moest wachten op de levering van de nieuwe treinen, werden Wadlopers van de NS gehuurd. Deze waren langzamer en konden de dienstregeling niet halen. Daardoor sloegen de treinen Blerick tijdelijk over. Ook de geplande spitstreinen Venray - Nijmegen konden nog niet rijden, deze reden vanuit Boxmeer. Tot 9 maart 2007 werd deze spitsdienst door een vervangende busdienst uitgevoerd die er twee keer langer over deed. Vanaf 21 januari 2007 werd Blerick weer aangedaan en in maart werd ook de spitsdienst met nieuwe treinen uitgevoerd. Nadat alle treinen in dienst waren gekomen kon Veolia eindelijk de beoogde dienstregeling gaan rijden. In de spitsuren reden er voortaan viermaal per uur treinen tussen Venray en Nijmegen, een verdubbeling van de frequentie. Voor het dorpje Vierlingsbeek betekende het zelfs een verviervoudiging ten opzichte van de NS-jaren, omdat de bediening werd verhoogd van eenmaal per uur naar viermaal per uur in de spits. Op 6 mei 2009 werd het station Mook-Molenhoek geopend. Sinds 2010 beginnen enkele spitstreinen naar Nijmegen in de ochtend in Venlo en eindigen de laatste spitstreinen in de avond uit Nijmegen in Venlo.

Het aantal reizigers op de Maaslijn is gestaag gegroeid sinds 2007, vooral op het traject Venray - Nijmegen. Overvolle treinen waren het gevolg. Daarom rijden er sinds augustus 2011 in de maanden augustus tot en met december, met uitzondering van schoolvakanties, drie extra treinen van Cuijk naar Nijmegen in de ochtendspits om alle reizigers op deze stations te kunnen vervoeren. Hierdoor zijn andere spitstreinen korter, maar op deze manier probeert Veolia om alle reizigers te vervoeren.

Arriva (vanaf 2017)

In december 2016 nam Arriva de exploitatie van de Maaslijn over. De toegevoegde treinen tussen Venray en Nijmegen gingen ook tussen de spitsen in rijden op werkdagen buiten de vakantieperiode. In de ochtendspits rijdt er nog één toegevoegde rit tussen Boxmeer en Nijmegen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: